Prosjektmandat

redegjørelse for omfang, mål og deltakere i et prosjekt

I prosjektledelse er et prosjektmandat, prosjektbeskrivelse eller prosjektbestilling en uttalelse av omfanget, målene og deltakerne i et prosjekt. Navnet som brukes varierer mellom institusjoner. Dokumentet gir en foreløpig avgrensning av roller og ansvar, skisserer prosjektets hovedmål, identifiserer hovedinteressenter og definerer autoriteten til prosjektlederen.[1]

Hensikt

rediger

Prosjektmandatet er vanligvis et kort dokument som forklarer et prosjekt klart og konsist, og viser til mer detaljerte dokumenter for ytterligere informasjon.[2] Et prosjektmandat bør:

  • Identifisere omfanget av prosjektet
  • Gi en felles forståelse av prosjektmålene
  • Fungere som en kontrakt mellom prosjektsponsoren, sentrale interessenter og prosjektteamet, med detaljer om ansvar[3]

Et prosjektmandat dokumenterer vanligvis det meste av følgende:[4][5]

  • Begrunnelse for å gjennomføre prosjektet
  • Mål og begrensninger for prosjektet, inkludert hva som er omfattet og ikke omfattet av omfanget
  • Identiteten til de viktigste interessentene
  • Risikoer og problemer (en risikostyringsplan bør være en del av den overordnede prosjektplanen)
  • Fordeler med prosjektet
  • Budsjett- og utgiftsmyndighet på høyt nivå

Etablere myndighet

rediger

Prosjektmandatet etablerer myndigheten som er tildelt prosjektlederen, spesielt i en matriseorganisasjon.[6] Det anses som mønsterpraksis i bransjen.

De tre hovedbruksområdene til prosjektmandatet er å:

  • Autorisere prosjektet: Ved å bruke et sammenlignbart format kan ulike prosjekter rangeres og autoriseres etter avkastning på investering
  • Fungere som det primære salgsdokumentet for prosjektet: Interessenter som skal rangere får 1-2 siders sammendrag av prosjektet som kan distribueres, presenteres og ha tilgjengelig for å forsvare mot andre prosjekter i kamp om ressurser
  • Fungerer som et samlingspunkt gjennom hele prosjektet: For eksempel er det en grunnlinje som kan brukes i teammøter og i endringskontrollmøter for å bistå med omfangshåndtering

Utvikling

rediger

Et prosjektmandat opprettes i den initierende prosessgruppen til en fase eller et prosjekt helt i starten. Å utvikle mandatet og identifisere interessentene er de to hovedaktivitetene til den initierende prosessgruppen. Vanligvis leder en prosjektleder utviklingen av mandatet, og bruker sin ekspertise og erfaring til å utvikle mandatet. Prosjektlederen vil jobbe med nøkkelinteressenter (kunder og forretningssponsorer), prosjektbyrået, fageksperter i og utenfor organisasjonen, andre enheter i organisasjonen og kan også samarbeide med industrigrupper eller fagorganer for å utvikle mandatet. Prosjektlederen vil bruke tilretteleggingsteknikker som idédugnad, problemløsning, konfliktløsning, møter, forventningshåndtering, med mer, for å utvikle mandatet.

Ting som kan tas hensyn for å utvikle et prosjektmandat kan være prosjektbegrunnelse, avtaler, antagelser, virksomhetsstandarder, industristandarder, forskrifter og normer, organisasjonsprosesser, eiendeler og maler.

Når mandatet er signert gir det fullmakt til prosjektlederen til å offisielt utføre prosjektet og bruke organisatoriske midler og ressurser for å gjøre prosjektet vellykket.

For et stort flerfaseprosjekt kan mandatet opprettes for hver enkelt fase.[7] For eksempel kan det være et innledende mandat under omfangs- og utforskelsesfasen av et prosjekt, etterfulgt av et planleggingsmandat og et utførelsesmandat under byggefasen av prosjektet.

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ «The Concord Middle School Building Committee Report». Besøkt 24. desember 2019. 
  2. ^ Project-Management.com. «What is a Project Charter?». Besøkt 19. mars 2022. 
  3. ^ Martins, Julia. «3 Elements Every Project Charter Needs». Besøkt 19. mars 2022. 
  4. ^ «Project Charter». Besøkt 19. mars 2022. 
  5. ^ «What Is a Project Charter in Project Management?». Besøkt 19. mars 2022. 
  6. ^ Brown, Alex S. (2005). «The Charter: Selling Your Project». PMI Global Congress 2005. Project Management Institute. 
  7. ^ Tom referanse? (hjelp)