Petra Fleischer

norsk forfatter, oversetter, misjonær og avholdskvinne
Petra Fleischer
FødtPetra Amalie Margrethe Ulsaker
28. juni 1881[1]Rediger på Wikidata
SkedsmoRediger på Wikidata
Død8. mai 1963[1]Rediger på Wikidata (81 år)
VikedalRediger på Wikidata
Ektefelle Andreas Fleischer (19081957)Rediger på Wikidata
Søsken Sven UlsakerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Misjonær, skribent, oversetterRediger på Wikidata
Parti Kristelig FolkepartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Petra Amalie Margrethe Fleischer (født Ulsaker 28. juni 1881 i Skedsmo, død 8. mai 1963[2] i Vikedal) var en norsk forfatter, oversetter, misjonær og avholdskvinne.

FamilieRediger

Petra Fleischer var datter av sogneprest og prost John Svendsen Ulsaker og Marthe Marie Amble[3], og søster av komponisten Sven Ulsaker. Hun ble i 1908 gift i Kina med teolog, misjonær, sakprosaforfatter og biskop Andreas Fleischer (1878-1957) av slekten Fleischer, bror av general Carl Gustav Fleischer (1883–1942).

Liv og virkeRediger

Petra Fleischer var født i Skedsmo, og kom tre år gammel til Vikedal i Ryfylke da faren i 1884 ble utnevnt til Vikedal sogneprestembete, og vokste opp der. Hun var fra 1893 elev ved Fr. Rings pikeskole i Stavanger, og i perioden 1899-1901 arbeidet hun halvannet år som guvernante. Hun lærte sykepleie i Bergen i 1901-1902, og var i 1905 elev på Fødselsstiftelsen. Hun oppholdt seg i London i 1906, og reiste til Kina i 1907.[4]

Som voksen ble hun lidenskapelig opptatt av misjonen, og hun engasjerte seg aktivt i kristelig og sosialt arbeid, blant annet i den internasjonale avholdsbevegelsen Det Hvite Bånd. Fleisher sto som nummer fem på Kristelig Folkepartis første liste til stortingsvalg i Bergen, i 1926.

Hun skrev en rekke bøker og småskrifter, og var en periode redaktør for det kristelige tidsskriftet For hjem og samfund. Hun utga i 1945 en bok om den islandske filantropen Ólafía Jóhannesdóttir. Akkurat som Ólafía engasjerte bispinne Fleischer seg for de svakeste i samfunnet, og gjorde en iherdig innsats for fengselsfugler, hjemløse og prostituerte i Bergen.[5]

BibliografiRediger

  • 1920: Slik har vi det, det Norske missionsselskab
  • 1921: Fortællinger for barn, Luthersk bokmission
  • 1925: Ved hjemmets arne
  • 1934: Hvad sier ditt liv?
  • 1935: Hjemmet – en helligdom og et ansvar, Norsk søndagsskoleforbunds skriftserie, nr. 3
  • 1936: Den fjerde bønn
  • 1945: Islenderinnen Olafia Johannsdóttir

ReferanserRediger

  1. ^ a b Misjonsarkivet, 27. mai 2017, Petra Amalie Margrethe Fleischer, http://www.mhs.no/arkiv/person?134
  2. ^ Dagen (Bergen) 1963.05.10. Norge, Vestland, Bergen. 1963. 
  3. ^ Folketelling 1891 for 1157 Vikedal herred: Tellingskrets: 006 Tellingskrets 6: Hallingstad: Bosted land: 019 Hallingstad
  4. ^ Olden, O.F. (1910). Atlas over norske missioner. Kristiania: I hovedkommission hos Lutherstiftelsen. s. 13. 
  5. ^ Sandefjords Blad 1963.05.31. Norge, Vestfold og Telemark, Sandefjord. 1963. s. 5. 

KilderRediger