Åpne hovedmenyen
Penelope Lively
Penelope Lively.JPG
Født17. mars 1933[1][2][3][4] (86 år)
Kairo[5]
Barn Adam Lively
Utdannet ved St Anne's College
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Storbritannia
SpråkEngelsk
Medlem av Royal Society of Literature
Utmerkelser Kommandørdame av Order of the British Empire, Carnegie Medal (1973), Bookerprisen (1987), Honorary doctor of the Tufts University, Fellow of the Royal Society of Literature
SjangerBarne- og voksenlitteratur
DebutAstercote (1970)

Penelope Margaret Lively (født 17. mars 1933) er en britisk forfatter som skriver både for barn og for voksne. Hun har vunnet Bookerprisen for romanen Moon Tiger, (1987) og Carnegie-medaljen for barneboken The Ghost of Thomas Kempe (1973); på norsk kalt Det spøker for James (1988).

LivRediger

Hun ble født som Penelope Low i Kairo i 1933, og tilbrakte sin tidligste barndom i Egypt, før hun ble sendt på internatskole i England da hun var tolv år. Hun studerte moderne historie ved St Anne's College ved University of Oxford. Hun giftet seg med akademikeren Jack Lively i 1957, og hans karriere tok dem fra Swansea til Sussex og Oxford, og til sist til Warwick University, hvor han var professor i politikk. De fikk to barn, Josephine og Adam. Ektemannen døde i 1998 og Penelope Lively lever i dag i det nordlige London. Hun har nå seks barnebarn.[8]

ForfatterskapetRediger

Hennes første barnebok, Astercote, ble utgitt i 1970. Det er roman med fantastiske elementer og handling plassert i landsbyen Cotswolds og i nabolagets skogsområde ved en middelalderlandsby som er utryddet av pest. Siden da har hun utgitt mer enn tyve bøker for barn, og fått særlig anerkjennelse for The Ghost of Thomas Kempe og A Stitch in Time. For den førstnevnte vant hun i 1973 Carnegie-medaljen fra Library Association, anerkjent som årets beste barnebok av en brite.[9] For den sistnevnte vant hun i 1976 Whitbreads pris for barnelitteratur. De tre romaner har emne fra lokal historie, løselig tilbake 600, 300 og 100 år i tiden.

Hennes første roman for et voksent publikum, The Road to Lichfield, ble utgitt i 1977 og ble nominert til Bookerprisen. Hun gjentok det i 1984 med According to Mark, og vant i 1987 prisen for Moon Tiger som forteller om en kvinnes stormfulle liv mens ligger døende i en sykehusseng. Som med alle hennes bøker er Moon Tiger preget av en nær oppmerksomhet til minnenes kraft, fortidens virkning på nåtiden, og spenningene mellom de 'offisielle' og de personlige historiene. Hun utforsket de samme tema mer direkte i sine sakprosabøker A House Unlocked (2001) og Oleander, Jacaranda: A Childhood Perceived (1994), en minnebok fra hennes egyptiske barndom.

På norsk finnes Månetigeren (Tiden, 1990) og Det spøker for James (Gyldendal, 1976; The Ghost of Thomas Kempe).

ÆresbevisningerRediger

Hun er medlem av Royal Society of Literature, og er også visepresident for Friends of the British Library.[10]

Hun ble utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen (OBE) i 1980, kommandant av Den britiske imperieordenen (CBE) i 2001, og Dame Commander av Den britiske imperieordenen (DBE) i 2012 (nyårets æresbevisning for tjenester for litteraturen).[11]

BibliografiRediger

Barnelitteratur
  • Astercote (1970)
  • The Whispering Knights (1971)
  • The Wild Hunt of Hagworthy (1971)
  • The Driftway (1972)
  • The Ghost of Thomas Kempe (1973, vinner av Carnegie-medaljen)
  • The House in Norham Gardens (1974)
  • Going Back (1975)
  • Boy Without a Name (1975)
  • A Stitch in Time (1976, vinner av Whitbread-prisen)
  • The Stained Glass Window (1976)
  • Fanny's Sister (1976)
  • The Voyage of QV66 (1978)
  • Fanny and the Monsters (1978)
  • Fanny and the Battle of Potter's Piece (1980)
  • The Revenge of Samuel Stokes (1981)
  • Uninvited Ghosts and other stories (1984)
  • Dragon Trouble (1984)
  • Debbie and the Little Devil (1987)
  • A House Inside Out (1987)
  • Princess by Mistake (1993)
  • Judy and the Martian (1993)
  • The Cat, the Crow and the Banyan Tree (1994)
  • Good Night, Sleep Tight (1995)
  • Two Bears and Joe (1995)
  • Staying with Grandpa (1995)
  • A Martian Comes to Stay (1995)
  • Lost Dog (1996)
  • One, Two, Three...Jump! (1998)
  • In Search of a Homeland; The Story of The Aeneid (2001)
Voksenlitteratur
  • The Road to Lichfield (1977, kortlistet for Bookerprisen)
  • Nothing Missing but the Samovar, and other stories (1978, vinner av prisen Southern Arts Literature)
  • Treasures of Time (1979, vinner av Arts Council National Book-prisen)
  • Judgement Day (1980)
  • Next to Nature, Art (1982)
  • Perfect Happiness (1983)
  • Corruption, and other stories (1984)
  • According to Mark (1984, kortliste for Bookerprisen)
  • Pack of Cards, Stories 1978–86 (1986)
  • Moon Tiger (1987, vinner av Bookerprisen, kortlistet for Whitbread-prisen)
  • Passing On (1989)
  • City of the Mind (1991)
  • Cleopatra's Sister (1993)
  • Heat Wave (1996)
  • Spiderweb (1998)
  • The Photograph (2003)
  • Making it up (2005)
  • Consequences'' (2007)
  • Family Album (2009), kortlistet for Costa Book-prisen for 2009)
  • How It All Began (November 2011)
Sakprosa
  • The Presence of the Past: An introduction to landscape history (1976)
  • Oleander, Jacaranda: a Childhood Perceived (1994)
  • A House Unlocked (2001)

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Dame Penelope Lively, biography/Penelope-Lively
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Penelope Lively, 17722
  4. ^ NooSFere, 9. okt. 2017, Penelope LIVELY, -47956
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  6. ^ http://www.theguardian.com/related/books/2009/jul/25/life-books-penelope-lively-interview
  7. ^ http://www.canada.com/montrealgazette/news/books/story.html?id=df77865b-cc3b-4487-8fd5-3e4e5a6e9b0f
  8. ^ «Biographical notes», Forfatterens nettsted
  9. ^ (Carnegie Winner 1973) Arkivert 11. oktober 2007 hos Wayback Machine.. Living Archive: Celebrating the Carnegie and Greenaway Winners. CILIP.
  10. ^ "Friends of the British Library Annual Report 2006/07" (PDF)
  11. ^ The London Gazette: (Supplement) no. 60009. s. 6 (PDF)

Eksterne lenkerRediger