Pauliina Feodoroff

Pauliina Feodoroff (født 1977 i Inari, Finland) er en finsk skoltesamisk filmregissør, teaterregissør og manusforfatter. Hun er også en aktiv forkjemper for samisk kultur og samiske rettigheter,[3] og hun har vært leder av Samisk råd.

Pauliina Feodoroff
Født1977Rediger på Wikidata
EnareRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Filmregissør, skribent, teaterregissør, manusforfatter, kunstner, miljøverner, menneskerettsaktivistRediger på Wikidata
Embete President of the Saami Council (20072008), lederRediger på Wikidata
Akademisk grad Mastergrad (2002)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Teaterhögskolan i Helsingfors (–2002)[1]Rediger på Wikidata
Partner(e) Milja SarkolaRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
Utmerkelser Kritiikin Kannukset[2]Rediger på Wikidata

Pauliina Feodoroff ble født i Enare i 1977. Hennes familie var involvert i reindrift. Hun studerte regi og dramaturgi ved Teaterhögskolan i Helsingfors og ble uteksaminert i 2002. Feodoroff første spillefilm, Non Profit, ble laget på et budsjett på 20 000 Euro og tok ti år å produsere. Den hadde premiere på festivalen Skabmagova-Kaamos i Enare i januar 2007. Hun ble tildelt utmerkelsen Kritiikin Kannukset for denne filmen. I 2009 ble Feodoroff utnevnt til kunstnerisk leder av Takomo teater sammen med Milja Sarkola.

Takamo teater

Feodoroff engasjement for det tradisjonelle skoltesamiske samfunnet og kulturen omfatter spørsmål om land og vann rettigheter. Hun har hatt vervet som leder av Samisk råd i 2007-2008.

FilmografiRediger

  • 2003 Saamen kadonnut maa
  • 2006 Viimeinen joiku Saamenmaan metsissä?
  • 2007 Kiurrels
  • 2007 Sevetin tytöt
  • 2008 Non Profit
  • 2016 Sparrooabbán ("Meg og min lillesøster")

ReferanserRediger

  1. ^ Ilta-Sanomat, «Teatteri Takomo sai uuden taiteellisen johdon», verkets språk finsk, utgitt 29. august 2008, besøkt 14. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Helsingin Sanomat, Kirsikka Moring, «Pauliina Feodoroff sai Kritiikin kannukset», utgitt 17. april 2007, besøkt 31. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Grønvik, Yngve (14. juni 2017). «– Et rom fylt med bevis på at vi finnes». Sør-Varanger Avis. 

Eksterne lenkerRediger