Paco de Lucía

spansk gitarist
Paco de Lucía
Francisco Sánchez Gómez
Paco de Lucía 4.jpg
Paco de Lucía i 2007
FødtFrancisco Gustavo Sánchez Gómez
21. desember 1947[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Algeciras, Cádiz
Død25. februar 2014[1][4][6] (66 år)
Cancún, Mexico
Far Antonio Sánchez PecinoRediger på Wikidata
Søsken Ramón de Algeciras, Pepe de LucíaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, gitarist
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Fyrsten av Asturias' pris for kunst (2004), Favorite Son of Cádiz (1997), Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes (1992)[8], Latin Grammy Award for Album of the Year (2014), Latin Grammy Award for Best Flamenco Album (2004), Latin Grammy Award for Best Flamenco Album (2012), Billboard Latin Music Award for Latin Jazz Album of the Year (2005), Latin Songwriters Hall of Fame (2015), Gold Medal of Work Merit (Spain) (2014)[9], honorary doctorate of the University of Cadiz (2007)[10][11], æresdoktor (2010)[12]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Paco de Lucía
SjangerFlamenco, jazz, klassisk musikk
InstrumentGitar
Aktive år1958–2014
NettstedPaco de Lucía
IMDbIMDb

Paco de Lucía (født Francisco Sánchez Gómez den 21. desember 1947 i Algeciras i Cádiz, død 25. februar 2014 i Cancún, Mexico[13]) var en spansk komponist og gitarist. Han var anerkjent over hele verden som en virtuos flamencogitarist, og han var en ledende talsmann for den moderne flamencostilen.[14] Han gjorde den spanske musikken anerkjent internasjonalt.[15] Han lyktes i å krysse musikken sin med andre genrer av musikk og skapte begrepet flamenco-jazz.[16] Richard Chapman og Eric Clapton beskriver de Lucía som «a titanic figure in the world of flamenco guitar».[17]

Da han var fem år fikk han sin første gitar av faren, som også var gitarist. Med tolv år fikk han en spesialpris på festivalen i Jerez de la Frontera, året før hadde han for første gang opptrådt offentlig. 1973 ble han internasjonalt kjent gjennom innspillingen av Fuente y caudal. Ifølge Bergens Tidendes minneord ble han oppdaget av den yngre Al di Meola da han var på turne med Chick Corea i Spania. Al di Meola skal ha blitt svært imponert av Paco de Lucias teknikk og eleganse.[18] Mellom 1977 og 1996 hadde Lucía mange turnéer sammen med Al di Meola og John McLaughlin. Sammen spilte de inn Friday Night in San Francisco som ble solgt i flere millioner kopier.[18] 1983 skrev han musikken til Carlos Sauras flamencofilm Carmen.

Paco de Lucía har vært en vellykket musiker i mange forskjellige musikkstiler som blant annet klassisk, jazz og world music. I 2004 var han vinneren av Fyrsten av Asturias' pris for kunst.

Diskografi (utvalg)Rediger

  • Dos guitarras flamencas (1965)
  • Canciones andaluzas para 2 guitarras (1967)
  • Al verte las flores lloran (1969)
  • Fuente y caudal (1973)
  • Entre Dos Aguas (1975)
  • Friday Night in San Francisco (1980, med Al di Meola og John McLaughlin)
  • Passion, grace and fire (1983, med Al di Meola og John McLaughlin)
  • Concierto de Aranjuez (1991, av Joaquín Rodrigo)
  • The Trio (1996, med Al di Meola og John McLaughlin)
  • En Vivo - Conciertos Live in Spain 2010 (2012)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Paco de Lucía, lucia-paco-de
  3. ^ Spansk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Francisco. Paco de Lucía Sánchez Gómez, 12451
  4. ^ a b Internet Movie Database, 14. okt. 2015, nm0524834
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  6. ^ http://cultura.elpais.com/cultura/2014/02/26/actualidad/1393402092_307878.html
  7. ^ http://www.eluniversal.com.mx/espectaculos/2014/pgje-confirma-muerte-de-paco-de-lucia-en-playa-del-carmen-990696.html
  8. ^ http://www.culturaydeporte.gob.es/cultura/artesescenicas/premios/medallas-oro/premiados/mo-03-1992.html
  9. ^ BOE-A-2014-6328
  10. ^ http://web.uca.es/portada/noticias/2007/03/nt_2007_03_24_0001
  11. ^ https://www.lavanguardia.com/cultura/20070323/51315906830/paco-de-lucia-investido-honoris-causa-por-la-universidad-de-cadiz.html
  12. ^ https://elpais.com/elpais/2010/03/25/actualidad/1269508622_850215.html
  13. ^ Stargitarrist Paco de Lucía ist tot spiegel online (26. februar 2014)
  14. ^ «Briljant og dynamisk». Aftenposten. 2. november 2006. s. 41. 
  15. ^ «Strengemesteren». Dagsavisen. 1. mars 2014. s. 40. 
  16. ^ Den spanske ambassade (1992). Fakta om Spania. 
  17. ^ Chapman]], Richard; Clapton, Eric (2000). Guitar: music, history, players. Dorling Kindersley Pub. ISBN 978-0-7894-5963-3. Besøkt 9. november 2015. 
  18. ^ a b «Paco de Lucia». Bergens Tidende. 5. mars 2014. s. 37-38. 

Eksterne lenkerRediger