Oral Bee

norsk rapper, musikkprodusent og forfatter

Anders Kranmo Smedstad (født 24. mars 1979), kjent under artistnavnet Oral Bee, er en norsk rapper, humorist, musikkprodusent og forfatter fra Nesodden.[1][2][3] Sammen med rapper og produsent Mr. Pimp-Lotion og rapper Big Ice (Andreas Wille Paulsen) har han siden 2000 drevet artistkollektivet Da Playboy Foundation, som lager parodisk musikk som etterlikner amerikansk gangster-rap fra vestkysten.[4] Han har gjennom svært hyppige utgivelser og turnévirksomhet i over to tiår blitt beskrevet som en "legende" i det norske hipmopmiljøet.[5][6][7][8][9] Bee var også en av de første artistene som begynte å produsere norsk russemusikk, og Sandeep Singh har omtalt ham som "russerappens far".[10]

Oral Bee
FødtAnders Kranmo Smedstad
24. mars 1979Rediger på Wikidata (44 år)
BeskjeftigelseRapper, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avDa Playboy Foundation
Musikalsk karriere
PseudonymOral Bee
InstrumentVokal
IMDbIMDb

Bee har foruten samarbeid med en rekke norske og utenlandske artister bl.a. produsert musikk med sjakkspiller Magnus Carlsen, programleder Leo Ajkic, samt operasanger Didrik Solli-Tangen.[11] I 2018 fikk han oppmerksomhet for å med Solli-Tangen ha laget bursdagssang på bestilling til 60-årsdagen til Kjell Inge Røkke,[12] samt i 2023 for å ha laget valgkamp-låt for Unge Høyre.[13]

Som forfatter debuterte Smestad med selvbiografien Livet til en norsk boss i 2013 på Kontur forlag. I 2017 gav han ut kriminalromanen Snøstorm. I 2020 gav han ut Brusboka, en sakprosabok om brusens historie og innføring i Norge.[14] I 2021 gav han ut andre del av sin egen selvbiografi Livet Til En Norsk Boss 2.[14]

Musikkarriere rediger

Smestad debuterte som musikkartist i 2000 med singelen «Penger». Senere samme år kom singelen «Alle hater Oral Bee». I juni 2001 kom maxisingelen Den Breiale Stilen ut. Låta lå én uke på VG-lista.[15]

Samme år debuterte Bee 2001 med albumet "Sånn putter vi det ned", produsert av Da Playboy Foundation. Plata fikk slakt i Aftenposten, Adresseavisen, og Dagsavisen; sistnevnte omtalte plata som "fullstendig smakløs", grunnet vulgære tekster og stilkopiering fra amerikanske rappere. Gratisavisen Avis1 beskrev albumet som "Et hån mot norsk hip-hop".[16] Albumet er siden blitt beskrevet som "en av Norges mest utskjelte musikkutgivelser".[17] Enkelte av produksjonene på albumet er senere blitt brukt av amerikanske artister som blant annet Baby Bash, San Quinn og Assassin.[2]

I 2005 gav Oral Bee ut sitt andre studioalbum, ''Still Putter Det Ned'', som inneholdt 18 tracks produsert av Da Playboy Foundation. Spotify-versjonen inneholder bonus-låten Ruller Med Lotion, som originalt ble utgitt noen år senere.

I 2007 publiserte Lotion mixtapen Spiller nummer 10, med gjester som danske CAS og MIV, svenske Shazaam, Coultrain og Devin the Dude. Putter Det Ned As Usual kom i 2009, og er det tredje «Putter Det Ned»-albumet. Albumet inneholder gjesteopptredener av AMG, Arjay, Sholo Truth, Mitsuruggy, Latex Diamond, Mr. Pimp-Lotion og Dee Rail. Det er hovedsakelig produsert av Oral Bee og Big Ice. Den amerikanske produsenten Rob-E bidro også med produksjon.

I 2011 kom Bees fjerde studioalbum Pionerer. I 2013 kom femtealbumet Norges Største Playaz, med gjesteopptredener fra OnklP, Klish og Leo Ajkic.

Som produsent har Bee hatt omfattende samarbeid med amerikanske undergrunnsrappere i vestkystsjangeren, som Baby Bash, Messy Marv, Chingo Bling, Jay Tee, Frost, Bullet, JT the Bigga Figga og Assassin. I 2003 spilte Baby Bash inn Oral Bee-låten «Mitt image som pimp» som «Image Of Pimp», der han beholdt det norske refrenget og et vers fra Oral Bee, i tillegg til å få med seg Lucky Lucciano på et vers. Låten var med på albumet Tha Smokin’ Nephew, som solgte 500 000 eksemplarer i USA – og således mottok amerikansk gullplate.[18]

Diskografi rediger

Singler rediger

  • 2009: Sommertid I 1450
  • 2010: Bawler Det Jeg Tåler
  • 2010: Jeg Er Famous
  • 2012: C What It Do
  • 2013: Fortsatt For Gangsta
  • 2014: Tvunget Til Å Bawle
  • 2014: It's Christmas Time
  • 2016: Yte Max
  • 2017: Big Baba Ganoush
  • 2018: Tilbake Med Et Bang
  • 2019: Sommer'n Er Ikke Over
  • 2019: Hver Weekend
  • 2019: 1000 Watt
  • 2020: Våkner Opp Og Takker PG

EP-er rediger

Album rediger

Demoalbum rediger

Samlealbum rediger

Mixtape rediger

Samarbeider rediger

Russelåter rediger

  • 2003: Mirage '03 (over Dr. Dre – The Watcher)
  • 2004: Playaz Club
  • 2004: Delicious Theme (Mr. Pimp-Lotion ft. Oral Bee) (over Luniz – I Got 5 On It)
  • 2010: Genesis
  • 2011: Trophy Men
  • 2011: Rehab
  • 2012: How I Wet Your Mother
  • 2013: Gangnam Style
  • 2013: Dagene
  • 2014: Pacman
  • 2014: The League Anthem
  • 2014: Patriotene
  • 2014: Skogtur
  • 2014: Once Upon A Time
  • 2015: Shaolin
  • 2015: Juicy Wiggle
  • 2015: Epleslang
  • 2015: Fugazi
  • 2016: Grand Slam
  • 2016: Rocky
  • 2017: Indigo Child
  • 2017: Sabotage
  • 2019: Fyre

Firmalåter/anthems rediger

  • 1999: Theme From Heistadmoen
  • 2003: Cruiser I En Yacht (låt for ØH Yacht Club)
  • 2005: BI-sangen (Offisiell BI-låt)
  • 2005: Tacky Anthem (låt for tacky.no)
  • 2009: Sløyden Anthem '09
  • 2010: Young Høyre (kampanjelåt til Hordaland Unge Høyre)
  • 2010: Conventus Anthem
  • 2011: Liquid Skies (The 2001 Reunion Anthem)
  • 2011: Wa Di Dong
  • 2014: Tour De Freezy
  • 2015: Vi Er Lions
  • 2016: Bachelorparty Mix
  • 2016: Conventus Croquet
  • 2016: ØVL (Økonomiske Vinterleker)
  • 2017: Cruiser Rundt I Andeby
  • 2017: Steinar Er Tilbake
  • 2018: Stay Fruity (kampanjelåt for Bama)
  • 2018: Begynte På Bunnen
  • 2020: 1814's

Uoffisielle låter rediger

  • 2013: Aldri
  • 2015: Fetti Bo$$ $anto$
  • 2019: Trond Er Tilbake På By'n
  • 2020: Abstinenser

Diss-tracks rediger

  • 2004: Don Martin Er En Bitch
  • 2016: Fuck Fridtjof

Medvirker på rediger

  • 2003: That'z Gangsta
  • 2003: Image Of Pimp
  • 2008: Pimpin' In The Park
  • 2009: Kuga Her - Big Ice Remix
  • 2010: Bitch, Jeg Er På TV
  • 2010: Bad Bitch
  • 2012: Henry
  • 2013: Popper Fortsatt Kraver
  • 2013: Skit#5
  • 2013: Grieg Money
  • 2013: På Min West Coast Shit (5 låter)
  • 2015: G-35 / Go Dex!
  • 2015: Factory Sealed 3.5 (2 låter)
  • 2015: NamNam
  • 2015: Tindergamet
  • 2015: Tar Kontroll
  • 2016: Sabotage
  • 2017: Høyt Over Oslo
  • 2017: 3003 - Remix
  • 2017: Hun Gjør Meg Vill - Remix
  • 2017: Siste Krone
  • 2017: Du Lurer Ikke Meg
  • 2017: Lotion's Eleven (6 låter)
  • 2017: Lotion's Twelve (7 låter)
  • 2017: Lotion's Thirteen (9 låter)
  • 2017: 4 All Tid
  • 2017: Dramafri
  • 2017: Baris - Club Mix
  • 2017: Tour de Fylla
  • 2018: Pimpin'
  • 2018: Vin Og Rap (2 låter)
  • 2018: Det Regner Alltid I Bergen
  • 2018: So Simple
  • 2018: Spellær Ballær Kakse
  • 2019: Tenker Tilbake / Mitt Type Party
  • 2019: Sånn Jeg Ruller
  • 2019: Peach Canei
  • 2019: Hennes Lokker
  • 2019: Posterboy - Remix
  • 2019: Gull & Glitter
  • 2019: Peach Canei (Remix)
  • 2019: Iskalde Bangers (4 låter)
  • 2020: Iskalde Bangers 2 (2 låter)
  • 2020: Min Balkong
  • 2020: Sengetøy Av Gull
  • 2020: Brenne En Banan
  • 2020: D Town
  • 2020: For The Luv Of G-Funk (2 låter)
  • 2020: A La Capri
  • 2020: Vaulta - Remix
  • 2020: Fucker Med Krem (G-Mix)
  • 2020: Lotionbanden (4 låter)
  • 2021: Nord & Sør
  • 2021: Puller opp
  • 2021: Fly
  • 2021: Bob Ross Type Beat
  • 2021: Sommer'n Du Ble Min
  • 2021: Lukter sommer
  • 2021: My City
  • 2022: Flipp Koppen

Bibliografi rediger

  • Livet til en norsk boss. Oslo: Kontur forlag. 2013. ISBN 9788293053156.  [Selvbiografi]
  • Snøstorm. Oslo: Kontur forlag. 2017. ISBN 9788293053415.  [Kriminalroman]
  • Brusboka. Oslo: Kontur forlag. 2020. ISBN 9788293053965. [Faglitteratur]
  • Livet Til En Norsk Boss 2. Oslo: Kontur forlag. 2021.

Referanser rediger

  1. ^ «— Jeg er velsignet av pimpguden». Journalen. Besøkt 21. februar 2024. 
  2. ^ a b «Oral Bee». Discogs. Besøkt 21.02.2024. 
  3. ^ Ekeberg, Ingrid (15. november 2018). «Kjell Inge Røkke fikk raplåt i 60-årsgave: – Vi kan tillate oss å tulle med sjefen». DN.no. Besøkt 21. februar 2024. 
  4. ^ Eriksen, Daniel (20. mars 2015). «Alle hater Oral Bee». NRK. Besøkt 21. februar 2024. 
  5. ^ Eriksen, Daniel (20. mars 2015). «Alle hater Oral Bee». NRK. Besøkt 21. februar 2024. 
  6. ^ Kaalaas, Sunniva Berggreen (20. februar 2023). «Amerikansk ansettelse roses av norsk rap-legende». www.forsvaretsforum.no. Besøkt 21. februar 2024. 
  7. ^ Haugstad, Hans (26. juni 2015). «(+) Oral Bee tilbake på hellig grunn». Akershus Amtstidende (norsk). Besøkt 21. februar 2024. 
  8. ^ Ormestad, Stian (12. januar 2022). «Rap-legende Oral Bee i ny bok: - Man skal ikke undervurdere effekten av ei helside i ReAvisa». ReAvisa. Besøkt 21. februar 2024. 
  9. ^ «Her er seks nye julelåter du må høre». www.bt.no. 5. desember 2020. Besøkt 21. februar 2024. 
  10. ^ «Plateanmeldelse: Oral Bee – «Putter det ned 4ever»». VG (norsk). 29. juni 2015. Besøkt 21. februar 2024. 
  11. ^ Fjeld, Johannes (14. desember 2018). «Magnus Carlsen debuterer som rapper: - Jeg er sjakkens arrogante badboy». dagbladet.no (norsk). Besøkt 21. februar 2024. 
  12. ^ Skavlan, Anna (19. august 2021). «Rapperen Oral Bee var forhatt i det norske hiphopmiljøet. 18 år senere laget han bursdagslåt til Røkke (+)». www.dn.no (norsk). Besøkt 21. februar 2024. 
  13. ^ AS, TV 2 (16. august 2023). «Reagerer på Unge Høyre-låt: - Håpløs kulturkrig». TV 2. Besøkt 21. februar 2024. 
  14. ^ a b «Anders Kranmo Smedstad (musiker) - Deichman.no». deichman.no (norsk). Besøkt 21. februar 2024. 
  15. ^ «Oral Bee». VG-lista. Besøkt 18. desember 2018. 
  16. ^ Øyvind Holen (2. april 2004). «Oral Bees søte hevn» (norsk). Aftenposten. Besøkt 18. desember 2018. 
  17. ^ Øversveen, Emil (25. august 2018). «Sånn han putter det ned». www.underdusken.no. Besøkt 21. februar 2024. 
  18. ^ «Et stykke norsk hiphop-historie». NRK P3 (norsk). 6. oktober 2017. Besøkt 21. februar 2024. 

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger