Åpne hovedmenyen

UtdannelseRediger

I tenårene ble han med i Odense Teaters kor og fikk lov til å spille små statistroller.

Før han valgte skuespillerveien var han i tannteknikerlære og var ansatt ved et engrosfirma og en meierifabrikk. Han ble utdannet ved Odense Teaters elevskole 1956-57 og debuterte som Roderich jr. i Den lange julemiddag i Husum på Odense Teaters turné. Deretter gikk han på Det Kongelige Teaters Elevskole 1957-60. Han var ansatt ved Det kgl. Teater 1960-61 og ble deretter frittstående med engasjementer ved blant annet Odense Teater 1961-63, Arte, Ungdommens teater, ABC-teatret, Fiolteatret og Det ny Teater. Grunwald medvirket også i ABC- og Cirkusrevyer.

KarriereRediger

TeaterRediger

Etter utdannelsen hadde Grunwald ikke den store suksessen ved teatret, til tross for innsatsen i Tribunehelten og Bal i den Borgerlige.[trenger referanse] Han fikk likevel større roller i oppsetningene Billy Løgneren, Pajama Game og Køkkenet. Det gikk bedre da han begynte i film.[trenger referanse]

FilmRediger

 
2006, Morten Grunwald ved et Olsen-Banden event i Thisted

I årene 1964–1970 spilte han fire–fem filmer i året. Den første var Een blandt mange i 1961, hvor han spilte "Læderjakken". Deretter ble det til et halvt hundre spillefilmer, hvor han særlig ble kjent i den danske parodien av James Bond-genren som agent Frede i Slå først Frede og Slap af Frede, og fra 1968, i de 14 filmene om Olsen-banden. Her spilte han den ivrige, litt viltre og primitive Benny med uttrykket «Skidegodt, Egon» (norsk: «Helmaks, Egon»). I 1965 kunne han sees i rollen som Smukke-Arne i Fem mand og Rosa, (som han fikk en Bodil for) hvor han fra sykesengen ledet et bankkupp. Han spilte også den fandenivoldske skipselektrikeren Peter i filmen Een pige og 39 sømænd. I filmen Martha fra 1967 spilte han Knud.

TVRediger

Han hadde en del roller i TV-teatret. I 1979 dukket han opp i TV-serien Matador, hvor han spilte Maudes tidligere tegnelærer.

AdministrasjonRediger

Han var sjef for Bristol Teatret 1971–1980, hvor han spilte moderne og eksperimenterende dramatikk. I 1980 overtok han Allé-Scenen, som han omdøpte til Betty Nansen Teatret, og hvor han var sjef til 1992.

På midten av 1970-tallet lyktes han med å skape et nytt teater av det gamle Østre Gasværk, og hvor han var sjef 1989–1998. Her fikk han satt igang musikalbølgen med de store forestillingene "Atlantis", "Les Miserables" og "Miss Saigon". Grunwald iscenesatte og produserte "Hedda Gabler", "Tilpasning" og "Næste". Senere hadde han en rekke iscenesettelser på Kaleidoskop, Privatteatret og ved Nørrebros Teater.

Gjennom årene arbeidet Grunwald mot nedskjæringene i teaterverdenen og for kulturstøtte for musikaler – på like fot med alt annet teater.[trenger referanse] I årene 1986–1988 var han medlem av styret for Filminstituttet. I 2000 ble han utpekt som filmkonsulent ved Det Danske Filminstitut, et verv han hadde i tre år. Han var også medlem av Kunstrådets Teaterudvalg i ½ år (2004 ).

PriserRediger

Grunwald mottok Entreprenørprisen, Wilhelm Hansen Fondens Ærespris og Teaterpokalen (1974).

PrivatlivRediger

Grunwald bodde først sammen med fotomodellen Tina Nørløv. Fra 1965 ble han sammen med skuespillerinnen Lily Weiding. De ble gift den 22. mai 1980 i New York. Grunwald døde av kreft i 2018.

Liste over filmer, serier mm.Rediger

FilmografiRediger

(53 filmer)

  • Een blandt mange (1961)
  • Jetpiloter (1961)
  • Løgn og løvebrøl (1961)
  • Hvad med os ? (1963)
  • Døden kommer til middag (1964)
  • 5 mand og Rosa (1964)
  • Selvmordsskolen (1964)
  • Landmandsliv (1965)
  • Slå først, Frede (1965)
  • Een pige og 39 sømænd (1965)
  • En ven i bolignøden (1965)
  • Nu stiger den (1966)
  • Slap af, Frede (1966)
  • Dyden går amok (1966)
  • Smukke Arne og Rosa (1967)
  • Fup eller Fakta (1967)
  • Martha (1967)
  • Far laver sovsen (1967)
  • I den grønne skov (1968)
  • Olsen banden (1968)
  • Soldaterkammerater på bjørnetjeneste (1968)
  • Det var en lørdag aften (1968)
  • Dage i min fars hus (1968)
  • Pigen fra Egborg (1969)
  • Olsen banden på spanden (1969)
  • Der kom en soldat (1969)
  • Amour (1970)
  • I morgen, min elskede (1971)
  • Olsen banden i Jylland (1971)
  • Olsen bandens store kup (1972)
  • Olsen banden går amok (1973)
  • Olsen bandens sidste bedrifter (1974)
  • Olsen banden på sporet (1975)
  • Kun sandheden (1975)
  • Den dobbelte mand (1976)
  • Olsen banden ser rødt (1976)
  • Kassen stemmer (1976)
  • Hjerter er trumf (1976)
  • Olsen banden derud a' (1977)
  • Olsen banden går i krig (1978)
  • Olsen banden overgi'r sig aldrig (1979)
  • Olsen banden over alle bjerge (1981)
  • Olsen bandens flugt over plankeværket (1981)
  • Oviri (1986)
  • Mord i mørket (1986)
  • Ballerup Boulevard (1986)
  • Hip Hip Hurra (1987)
  • Mord i Paradis (1988)
  • Olsen bandens sidste stik (1998)
  • I wonder who's kissing you now (1998)
  • Den sorte Madonna (2007)
  • En mand kommer hjem (2007)
  • Hvid nat (2007)

TV-serierRediger

  • Huset på Christianshavn (1970 – 1977) episode nr: 28 59 61
  • Matador (1978 – 1981) episode nr: 8 (Julekalender)
  • Jul på slottet (1986, 1991, 1998)

Han har også lagt stemme til figurer i tegnefilmene

  • Sværdet i Stenen (1963)
  • Robin Hood (1973)

Bøker (om Morten Grunwald)Rediger

  • Kort tid – Blå mærker og gyldne øjeblikke af Morten Grunwald

ReferanserRediger

  1. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Morten Grunwald, f0d3a32f2c6e4500bf59e8294f7067af
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 19. des. 2014
  3. ^ dansk, https://politiken.dk/kultur/art6843300/Skuespilleren-Morten-Grunwald-er-d%C3%B8d, Skuespilleren Morten Grunwald er død
  4. ^ «Skuespilleren Morten Grunwald er død». Politiken (dansk). Besøkt 15. november 2018. 

Eksterne lenkerRediger