Mímir Kristjánsson

norsk journalist, politiker og forfatter
(Omdirigert fra Mimir Kristjansson)

Kristján Mímir Kristjánsson (født 17. august 1986) er en norsk journalist, forfatter og politiker (Rødt).[1]

Mímir Kristjánsson
Mímir Kristjánsson (cropped).jpg
Mímir Kristjánsson i 2019.
Født17. aug. 1986Rediger på Wikidata (34 år)
Beskjeftigelse Journalist, politiker, skribentRediger på Wikidata
Parti RødtRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Leder i Rød Ungdom
Medlem av arbeidsutvalget til Rødt
20062008
ForgjengerBjørnar Moxnes
EtterfølgerMari Eifring

Kristjansson vokste opp i Stavanger med islandsk far og norsk mor. Han fullførte videregående skoleStavanger katedralskole[2] før han flyttet til Oslo for å begynne studier i samfunnsøkonomi, men studiene ble avbrutt.

Politisk virksomhetRediger

I perioden 2004-2006 var Kristjansson sentralstyremedlem i Rød Ungdom. Kristjansson var sammen med Magnus Marsdal og Åsmund Sunde Valseth også sentral i utviklingen av Rød Ungdoms strategi, og i utviklingen av organisasjonens ideologiske grunnlag fram mot landsmøtet i 2006.

Han var leder i Rød Ungdom 2006-2008.[3] og var medlem av arbeidsutvalget i Rødt i perioden 2008-2010. Han har også arbeidet som journalist i Klassekampen og har vært redaktør for Manifest Tidsskrift.[4].

Før Kristjansson ble medlem av Rød Ungdom, var han blant annet leder for AUF-laget i Stavanger.[5]

Fra høsten 2019 er Kristjansson medlem av bystyret i Stavanger, der han er leder for utvalg for arbeidsliv og lønn.[4]

Kristjansson har markert seg med hyppig aksjonsvirksomhet. Sammen med Torstein Tvedt Solberg startet han Folkeaksjonen mot krig.[6] Han har også sittet i ledelsen i Attac (2004–2005)[7] og i arbeidsutvalget til Globaliseringskonferansen.

Han fikk betydelig medieoppmerksomhet da han forstyrret landsmøtet til Kristelig Folkeparti i 2004, i det Rød Ungdom kalte en «aksjon mot homofobi».[2] Før og etter demonstrasjon mot NATO-toppmøtet som fant sted i Oslo i april 2007, kom han i konflikt med blan annet Blitz.[8]

I 2020 ble han utnevnt som medlem av regjeringens ytringsfrihetskommisjon.[9]

Kristjansson har arbeidet i Norsk faglitterær forfatterforening med formidling av sakprosa til skoleverket.[10].

BøkerRediger

Høsten 2011 gav Kristjansson ut boka De superrike. Ifølge boka har det aldri vært flere norske milliardærer enn i 2011, og de har aldri vært rikere. Likevel mener Kristjansson at rikingene klager over skattesystemet,[11] og at «misunnelsen og småligheten overfor de rike i Norge blekner fullstendig satt ved siden av de rikes smålighet overfor det norske folk».[12]

Kristjansson foreslo i samband med bokutgivelsen å sette ned en skattekommisjon for å se nærmere på hvorvidt velstående personer i samfunnet betaler tilstrekkelig skatt.[13]

Flere av personene Kristjansson navngir i boka reagerte på innholdet, deriblant Jens Ulltveit-Moe og finansinvestoren Øystein Stray Spetalen. I ordvekselen som fulgte nevnte Stray Spetalen medieoppslag om at Kristjansson tidligere samme år innrømmet å ha meldt seg på enkeltfag ved Universitetet i Oslo seks år på rad kun for å benytte seg av studentgodene og uten å ta én eneste eksamen.[14]

VervRediger

  • 2002–2003: Leder AUF Stavanger
  • 2003–2004: Leder RU Stavanger
  • 2004–2005: Styret i Attac Stavanger
  • 2004–2006: Sentralstyret i RU
  • 2006–2008: Leder i Rød Ungdom

BibliografiRediger

  • 2011: De superrike
  • 2013: Slik blir du superrik
  • 2015: Frihet, likhet, Island
  • 2017: Vestkanttroll (roman)
  • 2018: Hva ville Gerhardsen gjort?
  • 2019: Mamma er trygda[15]
  • 2020: Tranmæls metode

ReferanserRediger

  1. ^ - Hallgeir Opedal: Mimir Kristjánsson - Portrettintervju i Aftenposten/Lørdag 22. mai 2021
  2. ^ a b Ballettdansende rebell Arkivert 24. januar 2005 hos Wayback Machine. «Mimir Kristjansson fra Rød Ungdom i Stavanger både overrasket og irriterte da han tok seg opp på talerstolen på KrF sitt landsmøte i Bergen sist helg i en aksjon mot homofobi.»
  3. ^ Sosialisme.no: Nyvalgt leder Mimir Kristjansson
  4. ^ a b «Kristjansson, Mimir | Stavanger kommune». www.stavanger.kommune.no (norsk). Besøkt 19. januar 2020. 
  5. ^ Revolusjonens røst har siddisdialekt Arkivert 15. juli 2007 hos Wayback Machine. «Tidligere leder av Stavanger AUF. Nå leder av Rød Ungdom på heltid.»
  6. ^ Bie, Elisabeth (12. februar 2013). «Sin egen sure kommunistfetter». Aftenbladet. 
  7. ^ Attac.no: Aksjonisme og frukt Arkivert 14. juni 2007 hos Wayback Machine. «Mimir Kristjansson er medlem av Attac Rogaland og styremedlem i Attac Norge.»
  8. ^ Karin Haugen (4. mai 2007). «Fra brostein til bamser». Klassekampen. Besøkt 22. april 2008. «Blitz har blitt gjenstand for debatt etter Nato-demonstrasjonen i forrige uke der det kom til konfrontasjoner mellom demonstranter og politi. Rød Ungdom-leder Mimir Kristjansson hevdet i forkant av demonstrasjonen at medlemmer av Blitz planla bråk.» [død lenke]
  9. ^ Kulturdepartementet (14. februar 2020). «Presentasjon av medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 14. februar 2020. 
  10. ^ Artikkel i NFF-bulletin[død lenke], se side 3
  11. ^ Fra vaskeseddel for boka Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine. hos Forlaget Manifest; besøkt 11. oktober 2011.
  12. ^ Linn-Birgit Kampen Kristensen (11.10.2011). «Mimir (25) fillerister de rike». Dagens Næringsliv. Besøkt 11.10.2011. 
  13. ^ Johann D. Sundberg (10.10.2011). «Spetalen: Sutre-forfatter grafser til seg». e24. Besøkt 11.10.2011. 
  14. ^ Vibeke Risvold (16.03.2011). «Tar fag for billig trening». Universitas. Besøkt 10.10.2011. «Det er egentlig ganske enkelt. Det er bare å finne et «jallaemne» med ledig plass, betale semesteravgift og så melde seg av eksamen... For Kristjansson var motivasjonen opprinnelig dårlig råd og et ønske om å trene sammen med sine venner.» 
  15. ^ Jon Rognlien (23. august 2019). «Trygdebeistets hevn». Dagbladet. Besøkt 23. august 2019. 

Eksterne lenkerRediger


Forgjenger:
 Bjørnar Moxnes 
Leder for Rød Ungdom
Etterfølger:
 Mari Eifring