Michelle Paver

britisk skribent
Michelle Paver
Michelle Paver, author of the bestselling “Wolf Brother” series of books.jpg
Født7. september 1960[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Blantyre[3][4]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Wimbledon High School, Lady Margaret HallRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[5][6][7][8], barnebokforfatter, romanforfatter[9], rettslærd[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[10][11][12][13]
Utmerkelser Prix Masterton[3]Rediger på Wikidata
SjangerFantasy, gotisk litteratur,[13] historisk fantasy,[13] ungdoms-fantasy,[13][14],[13][14] thriller,[13] Spøkelsefortelling,[13] barnelitteratur
DebutWithout Charity (2000)
Debuterte2000
Aktive år2000
Nettstedhttp://www.michellepaver.com
IMDbIMDb

Michelle Paver (født 7. september 1960 i Malawi) er en britisk forfatter av bøker for voksne og for barn og ungdom. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.

Liv og virkeRediger

Michelle Paver er født i Nyasaland (i dag Malawi) i sentrale eller sørøstlige Afrika. Hennes mor var belgisk fra Flandern og hennes far var sørafrikaner. De drev avisen Nyasaland Times. Da hun var tre år gammel bosatte hennes foreldre seg i Wimbledon i England hvor hun senere gikk på skolen The Study and Wimbledon High School. Etter å ha studert biokjemiLady Margaret Hall ved Universitet i Oxford, hvor hun tok en grad av første klasse, ble hun partner i et advokatfirma i London. Hennes fars død i 1996 fikk henne til å ta et sabbatsår hvor hun reiste rundt i Frankrike og Amerika, og hvor hun kom til å skrive sin første bok, Without Charity. Hun sa opp fra advokatfirmaet da hun kom tilbake for å konsentrere seg om sitt forfatterskap.[15]

UlvebrorRediger

Chronicles of Ancient Darkness, eller Ulvebrornorsk, forteller om Torak, en tenåring uten familie, og om hans venner Renn og Wolf. Hovedfortellingen sirkler om Torak og hans søken etter å beseire Sjel-eterne, en gruppe onde trollmenn som vil drepe alt liv i skogen der de bor. Settingen er i et forhistorisk Nord-Europa i steinalderen, neolittisk tid.

Den første boken i serien, Wolf Brother[16] ble utgitt i 2004 og som en helhet har bøkene solgt mer enn 1 millioner eksemplarer i Storbritannia.[17] Den sjette boken i serien, Ghost Hunter, vant Guardian Prize for barne- og ungdomslitteratur i 2010.[18] Regissøren Ridley Scott har opsjon på filmatisering av serien.[trenger referanse]

BibliografiRediger

Frittstående romaner for voksneRediger

  • Without charity – 2000
  • A place in the hills – 2001
  • Dark matter – spenningsroman fra Svalbard 2010 (Mørketid)
  • Thin air – 2016 (Høydeskrekk)
  • Wakenhyrst – 2019

Daughters of Eden-trilogienRediger

  • The shadow catcher – 2002
  • Fever hill – 2004
  • The serpent's tooth – 2005

Chronicles of Ancient Darkness/Ulvebror-serienRediger

  • Wolf brother – 2005 (Ulvebror)
  • Spirit walker – 2006 (Åndevandrer)
  • Soul eater – 2007 (Sjel-eter)
  • Outcast – 2007 (Utstøtt)
  • Oath breaker – 2008 (Løftebryter)
  • Ghost Hunter – 2009 (Spøkelsesjeger)
  • Viper's daughter – 2020

Gods and Warriors-serienRediger

  • Gods and warriors – 2012 (Kun førsteutgaven kom med denne tittelen) /The Outsiders – 2013
  • The burning shadow – 2013
  • Eye of the falcon – 2014
  • The crocodile tomb – 2015
  • Warrior bronze – 2016

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

Årstall Priser
2008 Bokjuryn i kategori 10-13 år
2006 Bokjuryn i kategori 10-13 år

ReferanserRediger

  1. ^ NooSFere, 9. okt. 2017, Michelle PAVER, -42050
  2. ^ Babelio, 1. nov. 2019, 7828, https://www.babelio.com/auteur/-/7828
  3. ^ a b c 1. nov. 2019, -42050, https://www.noosfere.org/livres/auteur.asp?numauteur=-42050&Niveau=bio
  4. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 1. nov. 2019, 28586, http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?28586
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 1. nov. 2019, 123776252, https://portal.dnb.de/opac.htm?method=simpleSearch&cqlMode=true&query=nid%3D123776252
  6. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, 1. nov. 2019, xx0035919, https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=xx0035919
  7. ^ Virtual International Authority File, 1. nov. 2019, https://viaf.org/viaf/50143795/, 50143795
  8. ^ Library of Congress Authorities, 1. nov. 2019, nb99092567, http://id.loc.gov/authorities/names/nb99092567.html
  9. ^ Autorités BnF, 1. nov. 2019, 14554923q, http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb14554923q
  10. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14554923q; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 14554923q.
  11. ^ http://id.loc.gov/authorities/names/nb99092567.html; Library of Congress autoritets-ID: nb99092567; besøksdato: 1. november 2019.
  12. ^ https://viaf.org/viaf/50143795/; Virtual International Authority File; besøksdato: 1. november 2019; VIAF-ID: 50143795.
  13. ^ a b c d e f g http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?28586; Internet Speculative Fiction Database; ISFDB forfatter-ID: 28586; besøksdato: 1. november 2019.
  14. ^ a b https://www.fantasticfiction.com/p/michelle-paver/; besøksdato: 1. november 2019.
  15. ^ «From Africa to Wimbledon & Beyond…». Michelle Pavers nettsted. Arkivert fra originalen den 12. juli 2007
  16. ^ «An interview with Michelle Paver». Bookbrowse.com.
  17. ^ Pressemelding (8. august 2009): «Michelle Paver's Chronicles Of Ancient Darkness Sells A Million Copies!» Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine.
  18. ^ Guardian children's fiction prize 2010. The Guardian.

Eksterne lenkerRediger