Michael Gilbert

britisk skribent
Michael Gilbert
Født17. juli 1912[1][2][3]Rediger på Wikidata
LincolnshireRediger på Wikidata
Død8. februar 2006[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (93 år)
Kent[5][6][7]Rediger på Wikidata
Barn Harriett GilbertRediger på Wikidata
Utdannet ved University of London, Blundell's SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[8][9][10][11], juristRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
MorsmålEngelsk
SpråkEngelsk[12]
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden, Edgar-prisene, Cartier Diamond Dagger (1994)Rediger på Wikidata
PseudonymMichael Gilbert
Periode1946–1999
DebutClose Quarters (1947)
IMDbIMDb

Michael Francis Gilbert (født 17. juli 1912, død 8. februar 2006) var en engelsk forfatter. Han benyttet navnet Michael Gilbert som forfatter.

Gilbert arbeidet som advokat i London, samtidig som han var en svært produktiv kriminalforfatter. Ifølge Gilbert selv, ble hans interesse for kriminallitteratur vakt mens hans som britisk soldat satt som krigsfange i Nord-Italia under den andre verdenskrig. De fleste bøkene ble skrevet på toget, under hans daglige femti-minutters pendlerreise til arbeidet. Hans første roman, Close Quarters ble utgitt i 1947. Hans siste utgivelse var Over and Out i 1999.

Som kriminalforfatter opererte han innen hele spekteret av undersjangre, fra politiromaner via spionhistorier, rettsdrama og klassisk kriminal til thrillere. Han er kjent for sine gode plot og tørre, distanserte vidd.[trenger referanse]

Hans roman Smallbone Deceased (1950) finnes på Top 100 Crime Novels of All Time-listene til både britiske Crime Writers' Association og Mystery Writers of America.

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • Close Quarters (1947)
  • They Never Looked Inside (1948) (også utgitt som He Didn't Mind Danger)
  • The Doors Open (1949)
  • Smallbone Deceased (1950)
  • Death Has Deep Roots (1951)
  • The Danger Within (1952) (også utgitt som Death in Captivity)
  • Fear to Tread (1953)
  • Sky High (1955) (også utgitt som The Country-House Burglar)
  • Be Shot for Sixpence (1956)
  • Blood and Judgement (1959)
  • After the Fine Weather (1963)
  • The Crack in the Teacup (1966)
  • The Dust and the Heat (1967) (også utgitt som Overdrive)
  • The Etruscan Net (1969) (også utgitt som The Family Tomb)
  • The Body of a Girl (1972)
  • Crack in the Teacup (1973)
  • Sir Horace Rumbold (1973)
  • The 92nd Tiger (1973)
  • Flashpoint (1974)
  • The Night of the Twelfth (1976) (norsk oversettelse: Natt til den trettende (1977))
  • Petrella at Q (1977)
  • The Empty House (1978)
  • Death of a Favourite Girl (1980) (også utgitt som: The Killing of Katie Steelstock)
  • The Final Throw (1982) (også utgitt som Endgame)
  • The Black Seraphim (1983)
  • Inner Landscape (1984)
  • The Long Journey Home (1985)
  • Trouble (1987)
  • Young Petrella (1988)
  • Paint, Gold and Blood (1989)
  • The Queen Against Karl Mullen (1991)
  • Roller-Coaster (1993)
  • Ring of Terror (1995)
  • Into Battle (1997)
  • Over and Out (1998)

NovellesamlingerRediger

  • Game Without Rules (1968)
  • Stay of Execution (1971)
  • Amateur in Violence (1973)
  • Mr. Calder and Mr. Behrens (1982)
  • Anything for a Quiet Life and Other New Mystery Stories (1990)
  • The Man Who Hated Banks and Other Mysteries (1997)
  • The Mathematics of Murder (2000)
  • The Curious Conspiracy and Other Crimes (2002)

AnnetRediger

  • Crystal Palace Dinosaurs: The Story of the World's First Prehistoric Sculptures (1994)

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, besøksdato 10. oktober 2015, data.bnf.fr
  2. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Michael Gilbert (I), ISFDB forfatter-ID 157925
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Michael Gilbert, SNAC Ark-ID w6p84ntx
  4. ^ www.theguardian.com
  5. ^ www.nytimes.com
  6. ^ query.nytimes.com
  7. ^ www.independent.co.uk
  8. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 25. juni 2015
  9. ^ muse.jhu.edu
  10. ^ muse.jhu.edu
  11. ^ muse.jhu.edu
  12. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119048915; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 119048915.

Eksterne lenkerRediger