En membranofon er ethvert musikkinstrument som lager lyd primært gjennom å vibrere en utspent membran. Det er en av fire hovedkategorier av instrumenter i det originale Hornbostel-Sachs-systemet for klassifisering av musikkinstrumenter.[1]

En pauke er en type kjeletromme
En cuíca er en type friksjonstromme
En kazoo tilhører den eneste klassen av membranofoner som ikke er trommer

De fleste membranofoner er trommer. Hornbostel-Sachs inndeler trommer i tre hovedtyper: slagtrommer, der skinnet slås med en stikke, hånden eller noe annet; strengetrommer, hvor en knyttet streng som er festet til skinnet dras slik at den fører sine vibrasjoner over på skinnet; og friksjonstrommer, hvor en slags gnidebevegelse forårsaker at skinnet vibrerer (en vanlig type har en stikke ført gjennom et hull i skinnet som dras frem og tilbake).

I tillegg til trommer fins et annet slags membranofoner, kalt sangmembranofoner, hvor den best kjente av dem er kazooen.[1] Disse instrumentene modifiserer en lyd som har oppstått i en annen lydkilde, vanligvis den menneskelig stemme, gjennom å la et skinn vibrere etter den og slik forandre klangen.

Klassifisering rediger

Hornbostel-Sachs system for klassifisering av musikkinstrumenter deler inn membranofoner i følgende klasser, avhengig av hvordan lyd blir produsert:

  • 21: ved å slå trommeskinnet med hånden ellet en gjenstand (den vanligste typen, som pauke og skarptromme)
  • 22: ved å klimpre en streng festet til trommeskinnet (vanlig i indiske trommer, var opprinnelig regnet som membranofon, men har blitt flyttet til kordofon klasse 33[1])
  • 23: ved å gni trommeskinnet med hånden ellet en gjenstand (vanlig in irsk tradisjonell musik, som for eksempel bodhran)
  • 24: ved å modifisere lyden vmed et vibrerende membran (for eksempel kazoo)

Referanser rediger

  1. ^ a b c «Revision of the Hornbostel-Sachs Classification of Musical Instruments by the MIMO Consortium» (PDF) (engelsk). Musical Instrument Museums Online. 8. juli 2011. s. 7–12. Besøkt 19. november 2015. 
  Hornbostel-Sachs system for klassifisering av musikkinstrumenter  

Idiofon | Membranofon | Kordofon | Aerofon | Elektrofon

Liste over musikkinstrumenter etter Hornbostel-Sachs-nummer