Liste over musikkinstrumenter etter Hornbostel-Sachs-nummer

Wikimedia-listeartikkel

Den følgende oversikten er en opplisting av musikkinstrumenter klassifisert i henhold til Hornbostel-Sachs-systemet utfra hvordan de frembringer lyd.

1. IdiofonerRediger

Idiofoner er instrumenter som lager lyd primært ved måten instrumentet selv vibrerer uten bruk av membraner eller strenger.

11. SlagidiofonerRediger

Idiofoner som blir satt i bevegelse av perkusjonsbevegelse, inkludert 111. direkte slag på instrumentet, 112. indirekte slag. Med 112.1 risting og 112.2 skraping.

12. Plukkede idiofonerRediger

Instrumenter som settes i vibrasjoner ved plukking

13. FriksjonsidiofonerRediger

Instrumenter som settes i vibrasjon ved gnidning.

14. Blåste idiofonerRediger

Instrumenter som settes i vibrasjon ved blåsing eller bevegende luft.

2. MembranofonerRediger

Membranofoner er instrumenter som lager lyd primært ved hjelp av en vibrerende membran. Dette inkluderer alle trommer.

21. SlagtrommerRediger

22. Plukkede trommerRediger

Enkelte kommentatorer mener at instrumenter i denne klassen i stedet burde regnes som kordofoner (se nedenfor).

23. FriksjonstrommerRediger

24. Selvklingende membranerRediger

Instrumenter der en membran modifiserer en annen lyd (vanligvis en menneskelig røst) på noe vis (mirlitoner).

3. KordofonerRediger

Kordofoner er instrumenter som produserer lyd først og fremst gjennom en eller flere strenger som vibrerer.

31. Enkle kordofonerRediger

Instrumenter som består av en enkel strengeholder og strenger – det kan finnes en ekstra resonator, men den skal kunne fjernes uten at instrumentet blir ødelagt (resonatoren skal altså ikke utgjøre støtte for strengene).

32. Sammensatte kordofonerRediger

Instrumenter der resonatoren ikke kan fjernes uten at instrumentet blir ødelagt.

4. AerofonerRediger

Aerofoner er instrumenter der den vibrerende luften selv forårsaker lyd. Dette kan inkludere en kolonne av luft som settes i vibrasjon (slik som for blåseinstrumenter) eller at en luftstrøm blir avbrutt av en kant (som i frirørblads-instrumentene).

41. Frie aerofonerRediger

Den vibrerende luften er ikke omsluttet inni instrumentet.

412.13. Instrumenter med fritt rørbladRediger

Instrumenter med fritt rørblad har et rør («flis») som vibrerer inni et nøyaktig tilpasset rom (det kan være en tilsluttet pipe, men den skal i så fall bare vibrere i sympati med rørbladet og ikke ha noen innvirkning på tonehøyden – instrumenter av denne klassen kan adskilles fra 422.3 ved at de mangler fingerhull).

413. Plosive aerofonerRediger

Lyden forårsakes av en enkelt komprimering og frislipp av luft.

42. Ufrie aerofoner (de egentlige blåseinstrumenter)Rediger

Den vibrerende lufta er inneholdt i instrumentet.

421. Kantblåste instrumenter eller fløyterRediger

Spilleren lager en båndformet luftstrøm med leppene sine, eller lar pusten sin rettes mot en kant.

422. Instrumenter med rørbladRediger

Spillerens pust rettes mot en lamell eller et par lameller som regelmessig avbryter luftstrømmen og forårsaker at luften settes i bevegelse.

422.1 Instrumenter med dobbeltrørRediger

Det er to lameller som slår mot hverandre.

422.111 Med sylindrisk utboringRediger
422.112 Med konisk utboringRediger
422.2 Instrumenter med enkelt rørblad (klarinetter)Rediger

En lamell som slår mot en fast overflate.

422.211.2 Enkle klarinetter, sylindrisk utboring, med fingerhullRediger
422.212 Konisk utboringRediger
422.22 Sett med klarinetterRediger
422.3Rediger

Lik fri-rørblads-aerofonene, men med en pipe tilkoblet – skilles fra dem ved tilstedeværelsen av fingerhull i pipa.

423. TrompeterRediger

Spillerens vibrerende lepper setter luften i bevegelse.

423.1 Naturlige trompeterRediger

Det er ikke mulig å endre tonehøyden på andre måter enn med spillerens lepper.

423.2 Kromatiske trompeterRediger

Tonehøyden kan forandres ved hjelp av klaffer (423.21) en sleide (423.22) eller ventiler (423.23).

5. ElektrofonerRediger

Elektrofoner er instrumenter der lyden lages med elektriske metoder. Selv om de offisielt ikke er en del av det publiserte Hornbostel-Sachs-systemet, og av den grunn ikke har numeriske underkategorier, blir de ofte regnet som den femte hovedkategorien.

Se ogsåRediger

Eksterne lenkerRediger

(på engelsk)

  Hornbostel-Sachs system for klassifisering av musikkinstrumenter  

Idiofon | Membranofon | Kordofon | Aerofon | Elektrofon

Liste over musikkinstrumenter etter Hornbostel-Sachs-nummer