Åpne hovedmenyen

Marika Rökk

tysk-østerriksk skuespiller
Marika Rökk
Bundesarchiv Bild 146-2004-0061, Marika Rökk.jpg
Marika Rökk, 1940
Født3. november 1913
Kairo[1]
Død16. mai 2004 (90 år)
Baden bei Wien[2]
Gravlagt Helenenfriedhof Baden, Lower Austria
Ektefelle Georg Jacoby (1940–1964)
Fred Raul (1968–1985)
Far Eduard Rökk
Mor Maria Karoline Charlotte Rökk
Søsken Ede Rökk
Barn Gabriele Jacoby
UtdannelseSkuespiller, danser
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, filmskuespiller, teaterskuespiller
Nasjonalitet Østerrike-Ungarn, Kongedømmet Ungarn, Nazi-Tyskland, Vest-Tyskland, Østerrike
Utmerkelser Deutscher Filmpreis

Marika Rökk (født 3. november 1913 i Kairo i Egypt; død 16. mai 2004 i Baden bei Wien i Østerrike) var en egyptiskfødt tysk-østerriksk skuespillerinne av ungarsk opphav. Hun ble kjent i tysk filmer, særlig under Nazi-Tyskland. Hun var drivkraften til det tyske filmselskapet Universum Film AG (UFA) for å fremme en kvinnelig stjerne som kunne rivalisere USAs fremste Hollywoodstjerner.[3]

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Marie Karoline Rökk ble født i Kairo i Egypt som datter av den ungarske arkitekten Eduard Rökk og hans kone Maria Karoline Charlotte (dåpsnavn Karoly). Hun tilbrakte barndommen Budapest, men familien flyttet i 1924 til Paris.

Danserinne, skuespillerinneRediger

I Paris lærte hun danse og opptrådte med koreografen Gertrude Hoffmanns unge kvinner i kabareten Moulin Rouge. Etter en turne som førte henne til Broadway i New York City, fortsatte hun sin danseundervisning i USA hvor hun arbeidet med blant annet Ned Wayburn.[4] I 1929 var hun igjen tilbake i Europa med show i Monte Carlo, Cannes, Paris, London og Ungarn. Hennes første filmopptreden var en mindre rolle 1930 i den britiske komedien Why Sailors Leave Home, regissert av Monty Banks og med Leslie Fuller i hovedrollen.[5]

 
Marika Rökk på 1920-tallet.

I 1934 fikk Rökk kontrakt hos Universum Film AG som forsøkte å skape en tysk filmstjerne som kunne kappes med de store amerikanske kvinnelige stjernene i Hollywood, som blant annet Eleanor Powell, Jeanette MacDonald, Ginger Rogers og senere, Alice Faye, Rita Hayworth og Betty Grable.[3] Filmselskapet hadde forsøkt først med Carmen Lahrmann, som dubbet Shirley Temples stemme til tysk, og forsøkte å duplisere henne i tyskproduserte filmer. Hun var ikke en god danser, og det tysk publikum brydde seg ikke om henne, men det gjorde det med Marika Rökk som sparket beina hardere enn noen annen, brukte øyne og lepper like flørtende som Betty Grable.[6]

Nazi-Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels beundret Hollywood-filmer og gransket de nøye i jevnlige private visninger. Han mente at de utgjorde en trussel for Tysklands indre marked og at Hollywoods dominans innen fargefilmteknologi og musikalske underholdningsfilmer måtte bli utjevnet om Nazi-Tyskland skulle gå i kulturkrig med USA og Storbritannia.[7] Marika Rökk ble stjernen i dette opplegget. Ved midten av 1930-tallet var hun den nye tyske stjernesensasjonen. I 1941 hadde hun hovedrollen i Tysklands første fargefilm, Frauen sind doch bessere Diplomaten.[8]

Flere av hennes mest populære opptredener var i nasjonalsosialistiske propagandafilmer, noe som medførte at hun etter krigen en periode ble ilagt forbud mot å arbeide i den tyske filmindustrien.[4] Hennes første film etter krigen var Fregola (1948). Hun fortsatte etter dette å spille i musikaler, danseforestillinger og sang operetter fram til slutten av 1990-tallet.

Rökk var fra 1940 til 1968 gift med regissøren Georg Jacoby. Hun ble senere gift med regissøren og skuespilleren Fred Raul.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1936: Tiggerstudenten (Der Bettelstudent)
  • 1939: Symfoni Pathetique
  • 1940: Wunschkonzert
  • 1941: Frauen sind doch bessere Diplomaten
  • 1942: Hjerter i brann (Hab mich lieb)
  • 1944: Kvinnen i mine drømmer (Die Frau meiner Träume)
  • 1948: Fregola
  • 1950: Donau - syng din sang (Das Kind der Donau)
  • 1962: Flaggermusen

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger