Åpne hovedmenyen
Marie Louise Tank
Født29. desember 1949 (69 år)
Ektefelle Per Bronken (1974–)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Norge

Marie Louise Tank (født 29. desember 1949) er en norsk skuespillerinne.

Hun er utdannet ved Statens teaterhøgskole, hadde roller ved Nationaltheatret 1972–73,[1] og jobbet frem til 1982 ved hovedstadens scener (institusjonsteatrene), herunder fem år ved Det norske teatret og fem år ved Fjernsynsteatret.

Fra 1982 har hun bedrevet undervisning og omkring 1983 startet hun eget teaterkompani Lilith Frisk & Vilt som holdt det gående i mange år.[2] Denne frigruppens første oppsetning var Julian Garners "En reisebeskrivelse" og fant sted i foajeen på Nationaltheatret i mars 1983 med Foruten Tank, Minken Fosheim, Inger Teien, Jannik Bonnevie, Renata Mauer og Rita Abrahamsen.[3]

Fra 1988 har hun studert, fått en mastergrad i 2008 og 2009–12 vært rådgiver for Direktoratet for forvaltning og IKT.[4] I 2014 utga hun en bok om å ta ordet.

Hun er datter av advokat Yngvar Tank (1915–74)[5] og bibliotekar Frida Bjørg Østbye (1914–88).[6] Selv giftet Marie seg i 1974 med regissør Per Bronken (1935–2002) som også regisserte flere stykker som hun var med i.

FilmografiRediger

  • Svein og rotta (2006) .... Rektor
  • Plastposen (1986) .... Sykepleier
  • Kvinnen og den svarte fuglen (1982) (TV) .... Gabi
  • "Fleksnes fataliteter" .... Dame i kinoluka /Prestefrue ... (2 episoder, 1981-1982)
  • Maria Stuart i Skottland (1982) Fjernsynsteatret, 2 episoder.... Maria Stuart
  • Tryggere kan ingen være (1982) TV episode .... Prestefrue
  • Dobbeltjengeren (1981) TV episode .... Dame i kinoluka
  • For lukte dører (1981) (TV) .... Estelle
  • Den grønne heisen (1981) .... Lissen Borkmann
  • Den som henger i en tråd (1980) (TV) .... Gyda Hansen
  • Fruen fra havet (1979) (TV)
  • Rosmersholm (1978) (TV) .... Rebekka West
  • Formynderne (1978) .... Caroline Hein

UtgivelserRediger

  • Ta ordet på jobben. Praktisk retorikk på arbeidsplassen, Spartacus, 2014.

ReferanserRediger

  1. ^ Marie Louise Tank fra sceneweb.no, sist lest den 24. august 2018.
  2. ^ Lilith Frisk & Vilt hos sceneweb.no, sist lest den 24. august 2018.
  3. ^ Ragnhild Plesner, Frigruppe-debut på National i Aftenposten den 18. mars 1983.
  4. ^ Om meg Arkivert 24. august 2018 hos Wayback Machine. fra marielouisetank.no, sist lest den 24. august 2018.
  5. ^ Farens leveår er fra gravferdsetaten i Oslo
  6. ^ Morens dødsår fra Frida Tank, dødsannonse i Aftenposten den 7. mars 1988.

Eksterne lenkerRediger