Marianne Alopaeus

finsk skribent

Marianne Alopaeus (født 9. oktober 1918 i Ekenäs, død 10. november 2014 i Helsingfors) var en finlandssvensk forfatter, skribent og oversetter.[4] Hun debuterte i 1945 med romanen Uppbrott hvor hun drøfter kvinners selvstendighet. Hennes mest kjente verk Mörkrets kärna (1965), som har tydelig inspirasjon fra Simone de Beauvoirs eksistentialisme og stil. I Drabbad av Sverige (1983) har hun en kritisk analyse av Sverige og svensk mentalitet.

Marianne Alopaeus
Marianne-Alopaeus.jpg
FødtMarianne Rosenbröijer
9. okt. 1918[1]Rediger på Wikidata
EkenäsRediger på Wikidata
Død10. nov. 2014[1]Rediger på Wikidata (96 år)
HelsingforsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Ektefelle Jan GehlinRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
MorsmålSvensk
SpråkSvensk
Utmerkelser Takk for boken-medaljen (1967)[2][3], Svenska Dagbladets litteraturpris, Statsprisen for litteratur, Kaarle-prisenRediger på Wikidata
Periode1945-2014
Emne(r)Eksistentialisme
DebutUppbrott (1945)
Viktige verkMörkrets kärna (1965)
Drabbad av Sverige (1983)
Påvirket avSimone de Beauvoir

Alopaeus flyttet til Sverige i 1946 og bodde senere i USA og Frankrike; fra 1973 igjen bosatt i Sverige.[5]

BibliografiRediger

  • Uppbrott 1945
  • Dröm utan slut 1950
  • Utanför 1953
  • Avsked i augusti 1959
  • Mörkrets kärna 1965 (Mørkets kjerne 1979)
  • Betraktelse kring en gräns 1971, essaysamling
  • Drabbad av Sverige 1983, essaysamling

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b FemBio, FemBio-ID 659, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.kirjakauppaliitto.fi, besøkt 30. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ libro.fi, besøkt 30. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Hufvudstadsbladet 12.11.2014, s. 17.
  5. ^ «immi.se Marianne Alopaeus, Invandrade författare». Arkivert fra originalen 24. desember 2010. Besøkt 6. desember 2011. 
  6. ^ alfhenrikson.se

Eksterne lenkerRediger