Maigull (Chrysosplenium alternifolium) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Maigull
Nomenklatur
Chrysosplenium alternifolium
L.
Populærnavn
maigull
Hører til
maigullslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Økologi
Habitat: våte steder
Utbredelse: Europa, Sibir

Den er lav, noe håret, med trekantede utløpere og vokser ofte i store bestander. De blomstrende skuddene er opprette med spredte blad. Bladene er nyreformete og tannete. Blomstene mangler kronblad, men har lysende gulgrønne støtteblad. Det er fire begerblad, to grifler og åtte pollenbærere. Blomstringstiden er april–juni. Frukten er en kapsel med mange brunrøde frø.

Denne planten vokser på våte og skyggefulle steder i sumpig skog, helst der det er et jevnt vannsig og kalkholdig jord. I Norge er maigull vanlig nord til Nordland og finnes opptil 1240 moh.

Maigull deles i tre underarter. Subsp. alternifolium er vanlig i det meste av Nord- og Mellom-Europa, men mangler lengst nord, på Island og Færøyene, i Irland, vest i Storbritannia og Frankrike og langs nordsjøkysten i Belgia, Nederland, Tyskland og Danmark. Subsp. sibiricum overtar i Sibir, men botanikerne er ikke enige om grensen mellom disse to underartene. Noen mener at grensen går ved Ob i Vest-Sibir, mens andre mener at subsp. sibiricum finnes langt vest i europeisk Russland. I Tsjukotka lengst øst i Sibir er det en tredje underart, subsp. arctomontanum. Tidligere ble også den nordamerikanske Chrysosplenium iowense regnet som en underart av Ch. alternifolium.

Litteratur rediger

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 172–173. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Gullpudra». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 18. november 2015. 
  • «Chrysosplenium alternifolium». Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 18. november 2015. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Chrysosplenium alternifolium i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 19. november 2015.

Eksterne lenker rediger

 
Blomst på Hurum