Liste over vinnere av og nominerte til Turnerprisen

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en Liste over vinnere av og nominerte til Turnerprisen (som har fått sitt navn etter maleren J.M.W. Turner), en årlig pris gitt til en britisk bildendekunstner. Den blir organisert av Tate Gallery, og siden begynnelsen i 1984 har den blitt Storbritannias mest publicised kunstpris. Opprinnelig var ikke begrensning når det gjaldt alder, men den er nå bare åpen for kunster under 50.

Tate Britain: Utdelingsstedet for Turnerprisen.

Vinnere og nominerte kunstnereRediger

Årstall Vinner Verk laget av vinneren Øvrige nominerte Kommentarer
2019 Lawrence Abu Hamdan
Helen Cammock
Tai Shani
Oscar Murillo
Film, opptreden med det talte ord og maleri Lawrence Abu Hamdan
Helen Cammock
Tai Shani
Oscar Murillo.[1]
Prisen ble sponset av Stagecoach South East, men forbindelsen ble raskt avsluttet etter kritikk fra LGBT-samfunnet.[2] Prisen ble delt mellom alle de nominerte etter at de skrev et brev der de ba juryen ikke velge bare en vinner.[3] Juryen bestod av Alessio Antoniolli, direktør, Gasworks & Triangle Network; Elvira Dyangani Ose, direktør for The Showroom Gallery og foreleser Visual Cultures i Goldsmiths; Victoria Pomery, direktør, Turner Contemporary, Margate og Charlie Porter, forfatter.
2018 Charlotte Prodger[4] Video Forensic Architecture
Naeem Mohaiemen
Luke Willis Thompson[5]
Juryen i 2018 omfattet Oliver Basciano, kunstkritiker og internasjonal redaktør for ArtReview; Elena Filipovic, direktør, Kunsthalle Basel; Lisa Le Feuvre, administrerende direktør, Holt-Smithson Foundation; og Tom McCarthy, romanforfatter og skribent.
2017 Lubaina Himid[6] Maleri Lubaina Himid
Rosalind Nashashibi
Hurvin Anderson
Andrea Büttner[7]
Utvalye jurymedlemmer var Dan Fox, medredaktør i Frieze; Martin Herbert, kunstkritiker; Mason Leaver-Yap, Walker Art Centers Bentson Scholar of Moving Image i Minneapolis og co-kurator ved Kunst-Werke Institute for Contemporary Art i Berlin; og Emily Pethick, direktør, The Showroom, London.
2016 Helen Marten Installasjon Michael Dean
Anthea Hamilton
Josephine Pryde[8]
2015 Assemble Arkitektur og design Bonnie Camplin
Janice Kerbel
Nicole Wermers[9]
2014 Duncan Campbell Video Ciara Phillips
James Richards
Tris Vonna-Michell
2013 Laure Prouvost Installasjon, collage, film Lynette Yiadom-Boakye
David Shrigley
Tino Sehgal[10]
2012 Price, ElizabethElizabeth Price[11] Video Spartacus Chetwynd
Luke Fowler
Paul Noble
2011 Boyce, MartinMartin Boyce[12] Installasjon Karla Black
Hilary Lloyd
George Shaw[13]
Utstilling i Baltic Gallery i Gateshead fra 21. oktober 2011 til 8. januar 2012[14]
2010 Susan Philipsz[15] Lydinstallasjon Dexter Dalwood
Angela de la Cruz
The Otolith Group (Anjalika Sagar og Kodwo Eshun)[16]
Susan Philipsz er den første lydkunstneren som er blitt nominmert og den første til å vinne.[15]
2009 Richard Wright Installasjonskunst Enrico David, Roger Hiorns, Lucy Skaer Nominerte[17]
2008 Mark Leckey Industrial Light & Magic ved Le Consortium, Dijon, og
Resident ved Kölnischer Kunstverein, Köln[18]
Runa Islam[19]
Goshka Macuga[19]
Cathy Wilkes[19]
2007 Mark Wallinger For hans Tate Britain installasjon, State Britain[20] Nathan Coley[21] En kunstner fra Glasgow, som lager installasjoner basert på bygninger
Zarina Bhimji[21] Ugandisk-asiatisk fotograf og filmskaper
Mike Nelson Installasjonskunster
2006 Tomma Abts Abstrakte malerier Phil Collins
Mark Titchner
Rebecca Warren
2005 Simon Starling Shedboatshed (et skur som ble gjort om til en båt som så ble gjort om til et skur igjen)[22] Darren Almond
Gillian Carnegie
Jim Lambie
2004 Jeremy Deller Memory Bucket (dokumentar om Crawford, Texas – hjembyen til George W Bush – og beleiringen i nærliggende Waco) Kutlug Ataman
Langlands and Bell
Yinka Shonibare
2003 Grayson Perry[23] Vaser Jake and Dinos Chapman
 
Grayson Perry, vinner i 2003
Willie Doherty
Anya Gallaccio
2002 Keith Tyson Installasjon fra Turnerpris utstillingen Fiona Banner,
Liam Gillick,
Catherine Yass
2001 Martin Creed The Lights Going On and Off (Installasjon ved Tate Britain, 5 sekunder på / 5 sekunder av) Richard Billingham
Isaac Julien
Mike Nelson
2000 Wolfgang Tillmans Installasjon fra Turnerpris utstillingen 2000 Glenn Brown
 
Wolfgang Tillmans, vinner i 2000
Michael Raedecker
Tomoko Takahashi
1999 Steve McQueen Deadpan (16mm svart og hvit film, video overdføring, stum) Jane og Louise Wilson
Steven Pippin
Tracey Emin
 
Tracey Emin, nominert i 1999.
Kunstverket My Bed fikk mest mediaoppmerksomhet
1998 Chris Ofili No Woman, No Cry (Acryll maling, oljemaling, polyester resin, papir collage, kart pins, elefant møkk på lerret) Tacita Dean,
Cathy de Monchaux,
Sam Taylor-Wood
1997 Gillian Wearing (Mono kanal video kunstverk i farger med lyd.) Christine Borland,
Angela Bulloch,
Cornelia Parker
1996 Douglas Gordon Confessions of a Justified Sinner (Video installasjon) Craigie Horsfield,
Gary Hume,
Simon Patterson
1995 Damien Hirst Mother and Child, Divided (Stål, GRP kompositt, glass, silikon , ku, kalv, formaldehyde oppløsning) Mona Hatoum,
Callum Innes,
Mark Wallinger
 
Damien Hirst, vinneren i 1995
1994 Antony Gormley Testing a World View (Støpejern, fem stykker) Willie Doherty,
Peter Doig,
Shirazeh Houshiary
1993 Rachel Whiteread House På oppdrag for Artangel Trust and Beck's (på hjørnet av Grove Road og Roman Road, London E3, ødelagt i 1994) Hannah Collins,
Vong Phaophanit,
Sean Scully
1992 Grenville Davey HAL (Stål) Damien Hirst,
David Tremlett,
Alison Wilding
1991 Anish Kapoor Untitled (Sandstein og pigment)

Ian Davenport,
Fiona Rae,
Rachel Whiteread

1990 Ingen pris utdelt
1989 Richard Long White Water Line, (Kaolin og vannoppløsning)[24] Gillian Ayres,
Lucian Freud,
Giuseppe Penone,
Paula Rego,
Sean Scully,
Richard Wilson
Det var ingen nominsasjoner, men kunstnerne ble "rekomandert".
1988 Tony Cragg George and the Dragon (Forskjellige medier) Lucian Freud,
Richard Hamilton,
Richard Long,
David Mach,
Boyd Webb,
Alison Wilding,
Richard Wilson
Nominasjonene ble først publisert etter at prisen ble delt ut.
1987 Richard Deacon To My Face No.1 (Kryssfinér, vinyl og tinktur i tømmer ramme) Patrick Caulfield,
Helen Chadwick,
Richard Long,
Declan McGonagle,
Thérèse Oulton
1986 Gilbert and George Coming (foto-stykke) Art & Language,
Victor Burgin,
Derek Jarman,
Steven McKenna,
Bill Woodrow
1985 Howard Hodgkin A Small Thing But My Own (olje på tre) Terry Atkinson
Tony Cragg
Ian Hamilton Finlay
Milena Kalinovska
John Walker
1984 Malcolm Morley Farewell to Crete (oljemaleri) Richard Deacon
Gilbert and George
Howard Hodgkin
Richard Long

GalleriRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Turner Prize 2019 shortlist is announced». 1. mai 2019. 
  2. ^ «Turner Prize drops Stagecoach sponsorship». 3. mai 2019. 
  3. ^ «Turner Prize split four ways as nominees decide against a single winner». BBC News. 3. desember 2019. Besøkt 3. desember 2019. 
  4. ^ Brown, Mark (4. desember 2018). «iPhone film-maker Charlotte Prodger wins 2018 Turner prize». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. 
  5. ^ Greenberger, Alex (26. april 2018). «Tate Reveals Shortlist for 2018 Turner Prize» (engelsk). Besøkt 26. april 2018. 
  6. ^ «Turner Prize 2017: Lubaina Himid's win makes history». BBC News. 6. desember 2017. Arkivert fra originalen 9. desember 2017. Besøkt 11. desember 2017. 
  7. ^ Brown, Mark (3. mai 2017). «Older artists on Turner prize shortlist after it removes upper age limit». The Guardian. Arkivert fra originalen 6. desember 2017. Besøkt 5. desember 2017. 
  8. ^ «Turner Prize: Helen Marten wins 2016 award». BBC News. 5. desember 2016. Arkivert fra originalen 5. desember 2016. Besøkt 5. desember 2016. 
  9. ^ Mark Brown (7. desember 2015). «Urban regenerators Assemble win Turner prize». The Guardian. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 7. desember 2015. 
  10. ^ «Imaginary portrait painter up for Turner Prize». BBC News. 25. april 2013. Arkivert fra originalen 25. april 2013. Besøkt 15. april 2013. 
  11. ^ «Turner Prize: Video artist Elizabeth Price wins». BBC News. 3. desember 2012. Arkivert fra originalen 4. desember 2012. Besøkt 3. desember 2012. 
  12. ^ «Turner Prize won by Martin Boyce». BBC News. 5. desember 2011. Arkivert fra originalen 5. desember 2011. Besøkt 6. desember 2011. 
  13. ^ «Turner Prize hopefuls announced». BBC News. 4. mai 2011. Arkivert fra originalen 6. desember 2011. Besøkt 6. desember 2011. 
  14. ^ «Baltic presents Turner Prize». Baltic Mill. Arkivert fra originalen 27. november 2011. Besøkt 6. desember 2011.  Arkivert 27. november 2011 hos Wayback Machine.
  15. ^ a b «Turner Prize: Susan Philipsz wins with Lowlands Away». BBC News. 7. desember 2010. Arkivert fra originalen 7. desember 2010. Besøkt 7. desember 2010. 
  16. ^ «Turner Prize shortlist announced». BBC News. 5. mai 2010. Arkivert fra originalen 5. mai 2010. Besøkt 5. mai 2010. 
  17. ^ http://www.tate.org.uk/britain/turnerprize/
  18. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. mai 2009. Besøkt 16. mai 2009. 
  19. ^ a b c BBC News Fire kunstnere nominert for Turnerprisen
  20. ^ Higgins, Charlotte. "Bjørnemannen vinner Turnerprisen", The Guardian, 3. desember 2007. Hentet 3. desember 2007.
  21. ^ a b Reynolds, Nigel "Iraq protestestant nominert til Turnerprisen" The Daily Telegraph online, 10. mai, 2007. Funnet 21. mai, 2007
  22. ^ BBC news
  23. ^ BBC Online
  24. ^ Hva er poenget med Turnerprisen? - This Britain, UK - Independent.co.uk Arkivert 9. januar 2009 hos Wayback Machine.