Åpne hovedmenyen

Liste over oversjøiske utvandringer fra Norge (1876–1918)

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over de registrerte oversjøiske utvandringene fra Norge i årene 18761918, supplert med andre kilder og noen tiår før 1876. Listen viser antallet personer som utvandret hvert år og til hvilke land de dro.

År Amerikas
Forente
Stater
Britisk
Nord-Amerika
Mexico,
Mellom- og
Sør-Amerika
Australia Afrika Asia Totalt[1]
1836 - - - - - - 200
1846 - - - - - - 1 300
1856 - - - - - - 3 200
1866 - - - - - - 15 455
1876 4 313 - - 42 - - 4 355
1877 3 195 - - 11 - - 3 206
1878 4 833 - - 30 - - 4 863
1879 7 607 - - 1 50[2] - 7 608
1880 19 615 - - 595 2 - 20 212
1881 25 956 - - 19 1 - 25 976
1882 28 788 - - 10 235[3] - 28 804
1883 22 164 3 - - - - 22 167
1884 14 755 5 2 14 - - 14 776
1885 13 970 2 - 9 - - 13 981
1886 15 166 7 - 35 - - 15 208
1887 20 706 21 2 12 - - 20 741
1888 21 348 79 4 13 8 - 21 452
1889 12 597 19 8 17 - 1 12 642
1890 10 898 51 20 21 1 - 10 991
1891 13 249 79 7 5 - 1 13 341
1892 16 814 223 3 6 3 - 17 049
1893 18 690 75 1 6 6 - 18 778
1894 5 591 22 3 2 24 - 5 642
1895 6 153 6 2 3 43 - 6 207
1896 6 584 22 1 10 59 3 6 679
1897 4 580 3 - 2 82 2 4 669
1898 4 805 13 1 6 34 - 4 859
1899 6 466 51 - 148 34 - 6 699
1900 10 655 112 19 99 46 - 10 931
1901 12 488 143 77 7 30 - 12 745
1902 19 225 1 028 3 4 83 - 20 343
1903 24 998 1 477 1 5 303 - 26 784
1904 20 836 1 373 8 3 44 - 22 264
1905 19 638 1 390 1 4 25 1 21 059
1906 20 449 1 476 14 1 26 1 21 967
1907 20 615 1 490 16 3 11 - 22 135
1908 7 850 610 18 9 10 - 8 497
1909 15 237 880 12 12 9 2 16 152
1910 17 361 1 513 13 8 17 - 18 912
1911 11 122 1 304 23 2 24 2 12 477
1912 7 776 1 287 15 12 11 4 9 105
1913 8 568 1 281 12 5 10 - 9 876
1914 7 723 775 1 10 9 4 8 522
1915 4 388 169 - 3 5 7 4 572
1916 4 865 320 3 - 3 21 5 212
1917 2 344 168 4 - - 2 2 518
1918 1 179 30 - - - 17 1 226

KilderRediger

  • Per Asbjørn Holst: Norsk Emigrantlitteratur. Fire bind 2000 – 2003.
  1. ^ SSB utvandringsstatistikk http://www.ssb.no/historisk/aarbok/ht-020220-051.html lest 2.september 2012
  2. ^ Omkring 50 personer fra Debora-ekspedisjonen, se Nedrebø, Yngve (2002): Debora-ekspedisjonen. Bergen: Vigmostad & Bjørke. Statistisk årbok for 1882 (tabell 9) oppgir bare 1 (en) registrert utvandret utenom Amerika.
  3. ^ Av dette 229 i Marburg-settlementet. Halland, Andrew og Anna, og Ingeborg Kjönstad (1932): Norsk nybyggerliv i Natal. Festskrift i anledning de norske settleres 50-aarsjubileum i Marburg. 29de august 1882 - 29de august 1932. Trykt hos South Coast Herald Ltd., Port Shepstone. Statistisk årbok 1884 (tabell 14) samt SSBs Utvandringsstatistikk fra 1921 oppgir bare 16 utvandrete til andre land (av dette 6 til Afrika) enn Amerika.