Liste over ordførere i Øvre Eiker

Wikimedia-listeartikkel

Liste over ordførere i Øvre Eiker er en liste over ordførere og varaordførere i Øvre Eiker kommune i Buskerud.

Det var ikke politiske partier i Norge før 1884, men de politiske partiene hadde ikke lokallag og derfor ikke partilister i kommunene før i 1899.[1]

Øvre Eikers Ordfører Adrian Tollefsen siden 25. oktober 2023

Fra april 1940 til 8. mai 1945 ble det lovlig valgte herredsstyre avsatt av tyskerne. Kommunen ble ledet av ordførere som ble oppnevnt av naziledelsen. Disse hadde fullmakt til å avgjøre alle saker, men støttet seg til et oppnevnt herredsstyre som rådgivende organ. Kommunen hadde 3 slike ordførere denne perioden. Gunnar Kyrkjebø virket på ny som ordfører fra fredsslutningen 9. mai 1945 til nyvalg 31. desember 1945.[2]

Navn Foto Startår Sluttår Parti Varaordfører Parti
Peter Fredrik Bassøe
1838 1847 Hovel Helseth
Borger Hansen Ulveland 1847 1848
Borger Chr. Hansen 1848 1850
John Hansen Aass 1850 1854
Borger Chr. Hoen
1854 1858
John Kopsland 1858 1860 Petter J. Horgen
Petter J. Horgen 1860 1862
Anders H. Horne 1862 1866
Jan Chr. Vaalen 1866 1880
Ole N. Krekling
1880 1884
Christian J. Ihlen
1884 1888 Ole N. Krekling
Ole N. Fossum
1888 1896
Hans P. Rustand
1896 1898
Ole N. Krekling
1898 1899 Høyre Hans P. Rustand Venstre
Hans P. Rustand
1899 1902 Venstre Harald Bugge Venstre
Rasmus L. Næss
1902 1905 Venstre Nils Thomas Swensen Høyre
Hans P. Rustand
1905 1908 Venstre Nils Thomas Swensen Høyre
Nils A. N. Skarra
1908 1914 Øvre Eiker Liberale Samlingsparti
Ole N. Kolkind
1914 1917 Venstre
Gunstein Anderson
1917 1920 Arbeiderpartiet
Ole B. Hoen 1920 1923 Øvre Eiker Liberale Samlingsparti
Anton K. Tveten 1923 1929 Øvre Eiker Liberale Samlingsparti Johan Ihlen
Vilhelm Olsen
1929 1932 Arbeiderpartiet Gunnar Kyrkjebø Arbeiderpartiet
Anton K. Tveten 1932 1935 Øvre Eiker Liberale Samlingsparti
Gunnar Kyrkjebø 1935 1941 Arbeiderpartiet August Holst 1934-1937 Arbeiderpartiet
Oskar T. Kaas 1937-1941 Arbeiderpartiet
Ole Krekling 1941 1942 Oppnevnt av Nasjonal Samling Henry Gorud Nasjonal Samling
Henry Gorud 1942 1945 Nasjonal Samling
Fridtjof Ristvedt 1945 1945 Nasjonal Samling
Gunnar Kyrkjebø 1945 1946 Arbeiderpartiet Oskar T. Kaas Arbeiderpartiet
Oskar T. Kaas 1946 1949 Arbeiderpartiet Ragnar Hakavik Arbeiderpartiet
Ragnar Hakavik 1949 1956 Arbeiderpartiet Gunnar Kyrkjebø Arbeiderpartiet
Gunnar Kyrkjebø 1956 1960 Arbeiderpartiet Arne Olsen Arbeiderpartiet
Arne Olsen 1960 1968 Arbeiderpartiet
Magnus Børseth-Bjørnsen 1968 1972 Arbeiderpartiet
Henning Thorgersen 1972 1982 Arbeiderpartiet Johan O. Stenshorne Senterpartiet
Knut Berglia
1982 1984 Høyre Bjørg Leret Grøstad Senterpartiet
Steinar Karlsen 1984 1990 Arbeiderpartiet Erling Ask Arbeiderpartiet
Erling Ask 1990 1995 Arbeiderpartiet Øivind Birkeland Arbeiderpartiet
Magne Ødegård 1995 1999 Senterpartiet Hans Kristian Sveaas Høyre
Anders B. Werp
1999 2009 Høyre Andreas Sveaass 1999-2003 Senterpartiet
Arne Moen 2003-2007 Fremskrittspartiet
Solveig Lysaker 2007-2009 Senterpartiet
Ann Sire Fjerdingstad
2009 2019 Høyre Solveig Lysaker 2009-2011 Senterpartiet
Per Anton Rakkestad 2011-2015 Høyre
Hans Kristian Sveaas 2015-2019 Høyre
Knut Kvale 2019 2023 Senterpartiet Bente Skårdal Kleven Arbeiderpartiet
Adrian Tollefsen
2023 - Høyre Trond Bermingrud Fremskrittspartiet


Referanser rediger

  1. ^ «Ordførere i Øvre Eiker» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2. november 2021. Besøkt 11. november 2021. 
  2. ^ «Liste over tidligere ordførere i Øvre Eiker» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 27. desember 2016. Besøkt 26. oktober 2019.