Åpne hovedmenyen

Liste over olympiske medaljevinnere i kombinert

Wikimedia-listeartikkel
De olympiske ringer

Utdypende artikkel: Kombinert under vinter-OL

Kombinert har vært en olympisk øvelse siden de første vinterlekene i Chamonix 1924. Øvelsen bestod av tre hoppomganger, derav to tellende, og et langrenn på 18 km. I 1956 ble langrennet redusert til 15 km.[1] I 1988 ble Gunder-metoden tatt i bruk, der startintervallene i langrennet bestemmes ut fra resultatet fra hopprennet.

Fra og med Vinter-OL 1988 er det blitt arrangert lagkonkurranse, og i Salt Lake City 2002 ble det for første gang arrangert en sprintøvelse, Den besto av ett hopp etterfulgt av et langrenn over 7,5 kilometer. Fra 2010 består begge de individuelle øvelsene av ett hopp og 10 km langrenn, forskjellen ligger i bakkestørrelsen.

Innhold

MennRediger

NormalbakkeRediger

År Gull Sølv Bronse
2010 Vancouver   Jason Lamy-Chappuis (FRA)   Johnny Spillane (USA)   Alessandro Pittin (ITA)
2014 Sotsji   Eric Frenzel (GER)   Akito Watabe (JPN)   Magnus Krog (NOR)

StorbakkeRediger

År Gull Sølv Bronse
2010 Vancouver   Bill Demong (USA)   Johnny Spillane (USA)   Bernhard Gruber (AUT)
2014 Sotsji   Jørgen Graabak (NOR)   Magnus Moan (NOR)   Fabian Rießle (GER)

Klassisk øvelseRediger

År Gull Sølv Bronse
1924 Chamonix   Thorleif Haug (NOR)   Thoralf Strømstad (NOR)   Johan Grøttumsbråten (NOR)
1928 St. Moritz   Johan Grøttumsbråten (NOR)   Hans Vinjarengen (NOR)   Jon Snersrud (NOR)
1932 Lake Placid   Johan Grøttumsbråten (NOR)   Ole Stenen (NOR)   Hans Vinjarengen (NOR)
1936 Garmisch-Partenkirchen   Oddbjørn Hagen (NOR)   Olaf Hoffsbakken (NOR)   Sverre Brodahl (NOR)
1948 St. Moritz   Heikki Hasu (FIN)   Martti Huhtala (FIN)   Sven Israelsson (SWE)
1952 Oslo   Simon Slåttvik (NOR)   Heikki Hasu (FIN)   Sverre Stenersen (NOR)
1956 Cortina d'Ampezzo   Sverre Stenersen (NOR)   Bengt Eriksson (SWE)   Franciszek Gąsienica Groń (POL)
1960 Squaw Valley   Georg Thoma (EUA)   Tormod Knutsen (NOR)   Nikolaj Gusakov (URS)
1964 Innsbruck   Tormod Knutsen (NOR)   Nikolaj Kiseljov (URS)   Georg Thoma (EUA)
1968 Grenoble   Franz Keller (FRG)   Alois Kälin (SUI)   Andreas Kunz (GDR)
1972 Sapporo   Ulrich Wehling (GDR)   Rauno Miettinen (FIN)   Karl-Heinz Luck (GDR)
1976 Innsbruck   Ulrich Wehling (GDR)   Urban Hettich (FRG)   Konrad Winkler (GDR)
1980 Lake Placid   Ulrich Wehling (GDR)   Jouko Karjalainen (FIN)   Konrad Winkler (GDR)
1984 Sarajevo   Tom Sandberg (NOR)   Jouko Karjalainen (FIN)   Jukka Ylipulli (FIN)
1988 Calgary   Hippolyt Kempf (SUI)   Klaus Sulzenbacher (AUT)   Allar Levandi (URS)
1992 Albertville   Fabrice Guy (FRA)   Sylvain Guillaume (FRA)   Klaus Sulzenbacher (AUT)
1994 Lillehammer   Fred Børre Lundberg (NOR)   Takanori Kono (JPN)   Bjarte Engen Vik (NOR)
1998 Nagano   Bjarte Engen Vik (NOR)   Samppa Lajunen (FIN)   Valerij Stoljarov (RUS)
2002 Salt Lake City   Samppa Lajunen (FIN)   Jaakko Tallus (FIN)   Felix Gottwald (AUT)
2006 Torino   Georg Hettich (GER)   Felix Gottwald (AUT)   Magnus Moan (NOR)

SprintRediger

År Gull Sølv Bronse
2002 Salt Lake City   Samppa Lajunen (FIN)   Ronny Ackermann (GER)   Jaakko Tallus (FIN)
2006 Torino   Felix Gottwald (AUT)   Magnus Moan (NOR)   Georg Hettich (GER)

LagøvelseRediger

År Gull Sølv Bronse
1988 Calgary   Vest-Tyskland
  Sveits
  Østerrike
1992 Albertville   Japan
  Norge
  Østerrike
1994 Lillehammer   Japan
  Norge
  Sveits
1998 Nagano   Norge
  Finland
  Frankrike
2002 Salt Lake City   Finland
  Tyskland
  Østerrike
2006 Torino   Østerrike
  Tyskland
  Finland
2010 Vancouver   Østerrike
  USA
  Tyskland
2014 Sotsji   Norge
  Tyskland
  Østerrike

Mestvinnende utøvereRediger

for nasjonsvis medaljefordeling, se Medaljefordeling
Utøver Nasjon OL-år Gull Sølv Bronse Totalt
Lajunen, SamppaSamppa Lajunen   Finland (FIN) 1998–2002 3 2 0 5
Gottwald, FelixFelix Gottwald   Østerrike (AUT) 2002–2010 3 1 3 7
Lundberg, Fred BørreFred Børre Lundberg   Norge (NOR) 1992–1998 2 2 0 4
Vik, Bjarte EngenBjarte Engen Vik   Norge (NOR) 1994–1998 2 1 1 4
Stecher, MarioMario Stecher   Østerrike (AUT) 2006–2014 2 0 2 4
Hettich, GeorgGeorg Hettich   Tyskland (GER) 2002–2006 1 2 1 4
Moan, MagnusMagnus Moan   Norge (NOR) 2006, 2014 1 2 1 4
Kircheisen, BjörnBjörn Kircheisen   Tyskland (GER) 2002–2014 0 3 1 4
Sulzenbacher, KlausKlaus Sulzenbacher   Østerrike (AUT) 1988–1992 0 1 3 4

Se ogsåRediger

ReferanserRediger