Åpne hovedmenyen

Liste over norske landslagstrenere i fotball

Liste over norske landslagstrenere i fotball inneholder en kronologisk oversikt over landslagstrenere for både Norges herrelandslag i fotball og Norges kvinnelandslag i fotball.

Innhold

HerrelandslagetRediger

 
Egil «Drillo» Olsen ledet herrelandslaget i to perioder, fra 1990–1998 og 2009–2013.

På grunn av dårlig økonomi hadde man ikke noen fast ansatt landslagstrener før 1953, men man engasjerte trenere til blant annet OL 1912, 1920 og 1952, og også i noen sommersesonger. Fra 1935 til 1953 var fotballforbundets generalsekreter Asbjørn Halvorsen, lagleder for det norske landslaget. Frem til 1970-tallet ble laget tatt ut av Uttakingskomitéen (UK). Øivind Johannessen var den første landslagstreneren som selv tok ut laget. Svenskene Axel Ahlqvist og Birger Möller var leid inn som kondisjonstrenere 1916, Möller også i 1920.[1]

  • S = Antall Seire, U = Uavgjorte, og T = Tapte kamper
Trener År Kamper S U T Kommentar
  James Vincent Hayes 1912 4 0 0 4 Trener under OL 1912
  William B. Kelly 1919 5 3 1 1 Landslagstrener, sommer
  James McPherson 1920 3 1 0 2 Trener under OL 1920
  John Wyllie 1921 1 0 0 1
  Thomas Morris Mitchell 1929–1931 11 7 3 1 Landslagstrener, sommer
  Jòsef Braun 1932 4 3 0 1 Landslagstrener, sommer
  Asbjørn Halvorsen 1935–1953 87 31 14 42 Lagleder
  Frank Soo 1952 1 0 0 1 Trener under OL 1952
  Willibald Hahn 1953–1955 26 7 7 12
  Ron Lewin 1956–1957 17 5 4 8
  Edmund Majowski 1958 5 3 1 1
  Ragnar Nikolay Larsen 1958 1 0 0 1
  Kristian Henriksen 1959 10 3 0 7
  Wilhelm Friedrich Kment 1960–1962 20 6 2 12
  Ragnar Nikolay Larsen (2) 1962–1966 33 10 7 16
  Wilhelm Friedrich Kment (2) 1967–1969 25 9 3 13
  Øivind Johannessen 1970–1971 17 4 2 11
  George Curtis 1972–1974 17 3 2 12
  Kjell Schou-Andreassen og Nils Arne Eggen 1974–1977 27 6 4 17
  Tor Røste Fossen 1978–1987 94 28 28 38
  Kjell Schou-Andreassen og Nils Arne Eggen (2) 1986–1987 8 0 5 3 OL-Landslagstrenere
  Tord Grip 1987–1988 7 0 4 3
  Ingvar Stadheim 1988–1990 24 5 8 1
  Egil «Drillo» Olsen 1990–1998 88 46 26 16
  Nils Johan Semb 1998–2003 68 29 21 18
  Åge Hareide 2004–2008 58 24 18 16
  Egil «Drillo» Olsen (2) 2009–2013 49 25 8 16
  Per-Mathias Høgmo 2013–2016 35 10 7 18
  Lars Lagerbäck[2] 2017–dd 19* 11 3 5 * pr. 19. november 2018 [1]

KvinnelandslagetRediger

 
Even Pellerud ledet kvinnelandslaget i to perioder, fra 1989–1996 og 2012–2015.
  • S = Antall Seire, U = Uavgjorte, og T = Tapte kamper
Trener År Kamper S U T Kommentar
  Per Pettersen 1978–1982 24 6 7 11
  Erling Hokstad 1983–1985 21 6 4 2
  Erling Hokstad (2) og Dag Steinar Vestlund 1986–1989 29 19 3 7
  Even Pellerud 1989–1996 104 75 12 17
  Per-Mathias Høgmo 1996–2000 64 44 11 9
  Åge Steen 2000–2004 59 35 11 3
  Bjarne Berntsen 2005–2009 76 36 11 29
  Eli Landsem 2009–2012 43 21 6 16
  Even Pellerud (2) 2012–2015 19 8 5 6
  Roger Finjord 2015–2016 14 10 1 3
  Leif Gunnar Smerud 2016 2 0 2 0 Midlertidig
  Martin Sjögren[3] 2016–dd 15 6 2 7 * pr. 22. november 2017 [4]

ReferanserRediger

  1. ^ a b Store Norske Leksikon
  2. ^ Fotball.no – Lars Lagerbäck ny norsk landslagssjef (Av Mari Stanisic Waagaard. Publisert og besøkt 1. februar 2017)
  3. ^ Fotball.no – Martin Sjögren ny landslagssjef (Av Mari Stanisic Waagaard. Publisert 19. desember 2016, besøkt 1. februar 2017)
  4. ^ Fotball.no, A-landslagstrenere kvinner

Eksterne lenkerRediger