Åpne hovedmenyen

Liste over kriger Vietnam har deltatt i (etter 1940)

Wikimedia-listeartikkel

Denne listen er laget for å vise hvilke kriger Vietnam har vært delaktig i fra og med andre verdenskrig.

Vietnams kriger 1940–1989Rediger

Krig Vietnam
og allierte
Motparten Resultat
Andre verdenskrig i Indokina
(1940–1945)[f 1]
  Viet Minh   Japan
  Kollaboratører
Seier (til Viet Minh)
Den første indokinesiske krig
(1945–1954)[f 2]
  Viet Minh
  Pathet Lao
  Khmer Issarak
  UIF
  Frankrike
  Staten Vietnam
  Storbritannia
  Britisk India
Seier (til Viet Minh)
Vietnamkrigen
(1959–1975)[f 3]
  Nord-Vietnam
  FNL
  Røde Khmer
  Pathet Lao
  Nord-Korea
  Sør-Vietnam
  USA
  Sør-Korea
  Thailand
  Australia
  New Zealand
  Filippinene
  Laos
  Kambodsja
Seier (til Nord-Vietnam)
  • Fredsavtale i 1973 og USA trakk seg ut
  • Nord-Vietnam erobret hele landet i 1975
  • Pathet Lao tar makta i Laos
  • Røde Khmer tar makta i Kambodsja
  • Vietnamesisk hegemoni i Indokina
  • Mellom 2 og 4 millioner mennesker drept
Den kambodsjansk-vietnamesiske krig
(1975–1989)[f 4]
  Vietnam
  Folkerepublikken Kampuchea
  FUNSK
  Røde Khmer
  KPNLF
  ANS
Seier
Den sino-vietnamesiske krig
(1979)[f 5]
  Vietnam   Kina Begge sider hevdet seier
  • Kinesisk tilbaketrekning

FotnoterRediger

  1. ^ Inkluderte også en kort krig mellom Thailand og Frankrike.
  2. ^ Den offisielle startsdatoen for krigen forblir den 19. desember 1946, når Frankrike tok Hanoi. Konflikten begynte imidlertid allerede i september 1945, da britiske tropper tok kontroll over Saigon under Operasjon Masterdom, og vedvarte sammenhengende helt frem til det offisielle krigsutbruddet i 1946. Konflikten om Haiphong, som begynte den 3. mars 1946 og varte helt til 1947, førte også til økt spenning mellom Frankrike og Kina.
  3. ^ Nord-Vietnams deltakelse uteble inntil 1959. Inkluderte også borgerkrigen i Laos, Nord-Vietnams invasjon av Laos og borgerkrigen i Kambodsja. Startdatoen forblir en gråsone, men det var den 26. september 1959 det første slaget mellom Viet Cong og Sør-Vietnams hær fant sted; Origins of the Insurgency in South Vietnam, 1954–1960 The Pentagon Papers (Gravel Edition), Volume 1, Chapter 5, (Boston: Beacon Press, 1971), Section 3, pp. 314–346; International Relations Department, Mount Holyoke College.
    Krigen ble fulgt av separate opprør i Vietnam og Laos; se FULRO-geriljaens opprør og Hmong-konflikten i Laos.
  4. ^ Små-skala grensekonflikt til 1978. Involverte også Thailand fra 1979 under begrensede grensetrefninger som fortsatte sporadisk frem til 1988; se Vietnams grenseovertredelser i Thailand.
  5. ^ Fortsatte i form av en lavintensitets grensekonflikt frem til 1990; se Den sino-vietnamesiske grensekonflikten

Se ogsåRediger