Liste over galakser

Wikimedia-listeartikkel
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.
Dette er en generell liste over galakser. For en mer spesifikk liste, se lister over galakser.

Følgende er en liste over kjente galakser.

Det er ca. 50 galakser i vår lokale gruppe (Se liste over nærmeste galakser for en fullstendig oversikt). I vår lokale superhop er det opptil 100 000 galakser. Dette er ett estimert antall. Det er ca. 170 milliarder galakser i det observerbare universet.

Navngitte galakserRediger

Dette er en liste over galakser som er godt kjent av noe annet enn en oppføring i en katalog, liste, eller et sett med koordinater, eller en systematisk betegnelse.

Bilde Galakse Stjernebilde Navnets opprinnelse Notater
  Andromeda Andromeda Andromeda, som er en forkotelse for «Andromedagalaksen», har fått navnet sitt fra området på himmelen der den er synlig: stjernebildet Andromeda. Den nærmeste store galaksen til Melkeveien.
  Blått øye-galaksen Berenikes hår Galaksen har et mørkt bånd av absorberende støv foran dens lyse kjerne, noe som er opphavet til navnet.
  Bodes galakse Store bjørn Oppkalt etter Johann Elert Bode, som oppdaget galaksen i 1774.
  Cartwheel Galaxy Billedhuggeren
  Sigargalaksen Store bjørn Formen av galaksen ligner på en sigar.
  Comet Galaxy Billedhuggeren
  Cosmos Redshift 7 Sekstanten
  Hoags objekt Slangen Oppkalt etter Arthur Hoag, som oppdaget ringgalaksen i 1950.
  Den store magellanske skyen Gullfisken/Bordet Oppkalt etter Ferdinand Magellan, som oppdaget galaksen i 1519.
  Den lille magellanske skyen Tukanen Oppkalt etter Ferdinand Magellan, som oppdaget galaksen i 1519.
  Mayall-objektet Store bjørn Oppkalt etter Nicholas Mayall av Lick Observatory, som oppdaget galaksen.
  Messier 101 Store bjørn
  Sombrerogalaksen Jomfruen Formen av galaksen ligner på en sombrero.
  Solsikkegalaksen Jakthundene Formen av galaksen ligner på en solsikke.
  Rumpetrollgalaksen Dragen Formen av galaksen ligner på ett rumpetroll.
  Malstrømgalaksen Jakthundene Formen av galaksen ligner på en malstrøm.

Galakser som er synlige for det blotte øyetRediger

Dette er en liste over galakser som er synlige for det blotte øyet.

Galakser som er synlige for det blotte øyet
Galakse Tilsynelatende Magnitude Distanse Stjernebilde Notater
Melkeveien -26,74 (Solen) 0 Skytten (sentrum) Dette er vår galakse. Mesteparten av det du ser på himmelen er en del av Melkeveien, inkludert Zone of Avoidance
Den store magellanske skyen 0,9 160 kly (50 kcp) Gullfisken/Bordet Bare synlig fra den sørlige halvkule.
Den lille magellanske skyen 2,7 200 kly (60 kpc) Tukanen Bare synlig fra den sørlige halvkule.
Andromeda 3,4 2.5 Mly (780 kpc) Andromeda
Triangelgalaksen 5,7 2.9 Mly (900 kpc) Triangelet
Centaurus A 6,84 13.7 ± 0.9 Mly (4.2 ± 0.3 Mpc) Kentauren
Messier 81 6,94 12 Mly (3.6 Mpc) Store bjørn
Billedhuggergalaksen 8,0 11.4 ± 0.7 Mly (3.5 ± 0.2 Mpc) Billedhuggeren
Messier 83 8,2 14.7 Mly (4.5 Mpc) Vannslangen
  • Skytten er ikke oppført i listen, da det per definisjon ikke er en egen galakse, men heller en dverggalakse som er en del av Melkeveien.

ReferanserRediger