Åpne hovedmenyen

Liste over Ugandas presidenter

Wikimedia-listeartikkel
Ugandas president
Ugandas president
Yoweri Museveni
Sittende
Yoweri Museveni

siden 26. januar 1986
TerminlengdeFem år
Første embedsholderFrederick Edward Mutesa II
9. oktober 1963

Ugandas president er Ugandas statsoverhode. Etter uavhengigheten fra Storbritannia hadde presidentembedet kun seremoniell funksjon, mesteparten av makten lå hos statsministeren. Den første presidenten, Frederick Edward Mutesa II var også konge av Buganda og tilhørte det monarkistiske Kabaka Yekka-partiet. I 1966 opphevet statsminister Milton Obote grunnloven og overtok presidentembetet. Dermed ble den utøvende makten overført fra statsministerembetet til presidentembetet.

Innhold

Den første republikk 1963–1971Rediger

      Kabaka Yekka (KY)       Uganda People's Congress (UPC)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
President of Uganda
(Ugandas president)
  Frederick Edward Mutesa II
(1924–1969)
9. oktober 1963–24. februar 1966
(avsatt)
KY
Prime Minister of Uganda
(Ugandas statsminister)
  Milton Obote[a]
(1925–2005)
24. februar 1966–15. april 1966 UPC
Executive President of the Sovereign State of Uganda
(Den suveréne staten Ugandas utøvende president)
  Milton Obote
(1925–2005)
15. april 1966–8. september 1967 UPC
President of Uganda
(Ugandas president)
  Milton Obote
(1925–2005)
8. september 1967–25. januar 1971
(avsatt)
UPC

Militærstyre 1971–1979Rediger

      Militær

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militær
Military Head of State
(Militært statsoverhode)
  General
Idi Amin

(1925–2005)
26. januar 1971–12. mars 1971 Ugandan Armed Forces
President of Uganda
(Ugandas president)
  General
Idi Amin
[b]
(1925–2005)
12. mars 1971–13. april 1979
(avsatt)
Ugandan Armed Forces

Den andre republikk 1979–1985Rediger

      Uganda National Liberation Front (UNLF)       Militær       Uganda People's Congress (UPC)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg
President of Uganda
(Ugandas president)
  Yusuf Kironde Lule
(1912–1985)
13. april 1979 – 20. june 1979
(avsatt)
UNLF
  Godfrey Lukongwa Binaisa
(1920–2010)
20. juni 1979 – 12. mai 1980
(avsatt)
UNLF
Chairman of the Military Commission of the National Liberation Front
(Formann for Militærkommisjonen til National Liberation Front
  Paulo Muwanga
(1924–1991)
12. mai 1980–22. mai 1980
(fratrådte)
UNLF
Presidential Commission
(Presidentkommisjonen)
  Saulo Musoke
(1920–2011)
22. mai 1980–15. desember 1980
  Polycarp Nyamuchoncho
(?–?)
22. mai 1980–15. desember 1980
  Yoweri Hunter Wacha-Olwol
(1923–2007)
22. mai 1980–15. desember 1980
President of Uganda
(Ugandas president)
  Milton Obote
(1925–2005)
15. desember 1980–27. juli 1985
(avsatt)
UPC 1980

Militærstyre 1985–1986Rediger

      Militær

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militær
Chairman of the Military Commission
(Militærkommisjonens formann)
  General
Bazilio Olara Okello

(1929–1990)
27. juli 1985–29. juli 1985
(fratrådte)
Uganda Defence Forces
Head of State of the Republic of Uganda
(Republikken Ugandas statsoverhode)
  General
Tito Okello

(1914–1996)
29. juli 1985–26. januar 1986
(avsatt)
Uganda Defence Forces

Den tredje republikk 1986–Rediger

      Militær       National Resistance Movement (NRM)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg
President of Uganda
(Ugandas president)
  Yoweri Kaguta Museveni
(1944–)
26. januar 1986– Uganda Armed Forces
(1986)
1996
2001
2006
2011
2016
NRM
(fra 1986)

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ Obote overtok formelt funksjonene som president 2. mars 1966.
  2. ^ Life President of Uganda (Ugandas livstidspresident) fra 25. juni 1976.

KilderRediger