Liste over Etiopias statsoverhoder etter 1974

Etiopias president
Sittende
Mulatu Teshome

siden 7. oktober 2013
TerminlengdeSeks år
Første
embedsholder
Mengistu
1987

Listen begynner i september 1974, da militærjuntaen Derg styrtet keiser Haile Selassie. Derg ble avsatt i 1991, ved avslutningen av den etiopiske borgerkrigen. Den nåværende presidenten Mulatu Teshome Wirtu ble valgt i 2013.

Mengistu Haile Mariam var generalsekretær i ye’Ītiyop’iya Seratenyochi Paritī (Etiopias arbeiderparti) 1984–1991 og hadde i den posisjonen de facto all makt.

Etiopia 1974–1987Rediger

      Militær       yaʼityoṗyā saretoʼadaroc̆ pārti ʼadarāj komišen       ye’Ītiyop’iya Seratenyochi Paritī

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
yäGizeyawi Wättadärawi ’Astädadär Därg Liqä Mänbär
(Formann for Den provisoriske militær-administrative komité (Derg))
  Aman Mikael Andom
(1924–1974)
12. september 1974–23. november 1974
(drept)
Militær
  Mengistu Haile Mariam
(1937–)
23. november 1974–28. november 1974 Militær Fungerende formann
yäGizeyawi Wättadärawi ’Astädadär Därg Andänya Məkətəl Liqä Mänbär
(Første viseformann for Den provisoriske militær-administrative komité (Derg))
  Tafari Benti
(1921–1977)
28. november 1974–3. februar 1977
(drept)
Militær
  Mengistu Haile Mariam
(1937–)
3. februar 1977–11. februar 1977 Militær
(til 1979)

yaʼityoṗyā saretoʼadaroc̆ pārti ʼadarāj komišen
(1979–1984)

ye’Ītiyop’iya Seratenyochi Paritī
(fra 1984)
Fungerende formann
yäGizeyawi Wättadärawi ’Astädadär Därg Andänya Məkətəl Liqä Mänbär
(Første viseformann for Den provisoriske militær-administrative komité (Derg))
11. februar 1977–10. september 1987

Den demokratiske folkerepublikken Etiopia 1987–1991Rediger

      ye’Ītiyop’iya Seratenyochi Paritī

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
yä’Ityoṗṗya Ḥəzbawi Dimokrasiyawi Räpäblik Prezidant
(Den demokratiske folkerepublikken Etiopias president)
  Mengistu Haile Mariam [a]
(1937–)
10. september 1987–21. mai 1991
(fratrådte)
ye’Ītiyop’iya Seratenyochi Paritī 1987
  Tesfaye Gebre Kidan
(Ca. 1935–2004)
21. mai 1991–27. mai 1991
(avsatt)
ye’Ītiyop’iya Seratenyochi Paritī yä’Ityoṗṗya Ḥəzbawi Dimokrasiyawi Räpäblik Täṭäbabaqi Prezidant
(Den demokratiske folkerepublikken Etiopias fungerende president)

Etiopia 1991–1995Rediger

      TPLF

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
yä’Ityoṗṗya Ḥäzbočä ’Abyotawi Dimokrasiyawi Gənbar yäKäffətäñña Məkərbet Liqä Mänbär, yäMängəśt Śəltan Fäṣami
(Formann for Det øverste rådet til Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front, [som] utøver statlig myndighet)
  Meles Zenawi
(1955–2012)
27. mai 1991–23. juli 1991 TPLF
Inngikk i koalisjonen
EPRDF
yä’Ityoṗṗya Yäšägəgər Mängəṡt Prezidant
(President for Etiopias overgangsregjering)
  Meles Zenawi [b]
(1955–2012)
23. juli 1991–21. august 1995 TPLF
Inngikk i koalisjonen
EPRDF

Den føderale demokratiske republikken Etiopia 1995–Rediger

      OPDO       Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg
yä’Ityoṗṗya Federalawi Dimokrasiyawi Räpäblik Prezidant
(Den føderale demokratiske Republikken Etiopias president)
  Negasso Gidada
(1943–2019)
21. august 1995–8. oktober 2001 OPDO
Inngikk i koalisjonen
EPRDF
(Ekskludert både fra OPDO og EPRDF 22. juni 2001)[1]
1995
Uavhengig
(2001)
  Girma Wolde-Giorgis
(1924–2018)
8. oktober 2001–7. oktober 2013 Uavhengig 2001
2007
  Mulatu Teshome
(1957–)
7. oktober 2013–25. oktober 2018 OPDO
Inngikk i koalisjonen
EPRDF
2013
  Sahle-Work Zewde
(1950–)
25. oktober 2018– Uavhengig 2018

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ Mengistu Haile Mariam flyktet fra landet ved avslutningen av den etiopiske borgerkrigen.
  2. ^ Meles Zenawi var Etiopias statsminister 23. august 1995–20. august 2012.

ReferanserRediger

  1. ^ «President Expelled from Ruling Party». The New Humanitarian. Geneve. 25. juni 2001. Besøkt 26. august 2020. 

KilderRediger

  • «Ethiopia». World Statesmen.org. Besøkt 25. august 2020.