Liste over Burundis presidenter

Wikimedia-listeartikkel
Burundis president
Evariste Ndayishimiye
Sittende
Evariste Ndayishimiye

siden 26. august 2020
TerminlengdeFem år
Første
embedsholder
Michel Micombero
28. november 1966
NestlederBurundis visepresident

Liste over Burundis presidenter viser statsoverhodene i republikken Burundi (Republika y’Burundi) (République du Burundi) fra 1966 til i dag.

ListeRediger

      Forces Armées (FA) / Forces Armées Burundaises (FAB)       Union pour le Progrès national (UPRONA)       Front pour la Démocratie au Burundi (FRODEBU)       Conseil National Pour la Défense de la Démocratie–Forces pour la Défense de la Démocratie (CNDD–FDD)

██ Indikerer I opposisjon

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militær / Parti Valg Etnisitet Ref.
Président de la République [a]
(Republikkens president)
  Michel Micombero
(1940–1983)
28. november 1966–1. november 1976
(avsatt)
FA
(til 7. mars 1967)

FAB
(fra 7. mars 1967)

UPRONA
Tutsi [1][2]
Président du Conseil révolutionnaire suprême
  Jean-Baptiste Bagaza
(1946–2016)
2. november 1976–10. november 1976 FAB Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
  Jean-Baptiste Bagaza
(1946–2016)
10. november 1976–3. september 1987
(avsatt)
FAB
(til 1980)
Tutsi [1][2]
UPRONA
(fra 1980)
1984
Président du Comité militaire de salut national
  Pierre Buyoya
(1949–)
3. september 1987–9. september 1987 FAB Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
  Pierre Buyoya
(1949–)
9. september 1987–10. juli 1993 UPRONA Tutsi [1][2]
  Melchior Ndadaye
(1953–1993)
10. juli 1993–21. oktober 1993
(drept under et attentat)
FRODEBU 1993 Hutu [1][2]
Président du Comité de salut public
  François Ngeze
(?–)
21. oktober 1993–27. oktober 1993 UPRONA Hutu [1][2]
Autorité intérimaire [b][c]
  Sylvie Kinigi [d]
(1953–)
27. oktober 1993–5. februar 1994 UPRONA Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
  Cyprien Ntaryamira
(1955–1994)
5. februar 1994–6. april 1994
(drept under et attentat)
FRODEBU Hutu [1][2]
Autorité intérimaire [e]
  Sylvestre Ntibantunganya [f]
(1956–)
6. april 1994–4. oktober 1994 FRODEBU Hutu [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
  Sylvestre Ntibantunganya
(1956–)
1. oktober 1994–25. juli 1996
(avsatt)
FRODEBU Hutu [1][2]
Autorité intérimaire [g]
  Pierre Buyoya
(1949–)
25. juli 1996–11. juni 1998 FAB

UPRONA
Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
  Pierre Buyoya
(1949–)
11. juni 1998–30. april 2003 FAB

UPRONA
Tutsi [1][2]
  Domitien Ndayizeye
(1953–)
30. april 2003–26. august 2005 FRODEBU Hutu [1][2]
  Pierre Nkurunziza
(1964–2020)
26. august 2005–8. juni 2020 CNDD–FDD 2005
2010
2015
Hutu [1][2]
  Evariste Ndayishimiye
(1968–)
2020– CNDD–FDD 2020 Hutu [1][2]

FotnoterRediger

  1. ^ rundiskUmukuru w'igihugu
  2. ^ rundiskUwusubirira Umukuru w'igihugu
  3. ^ Midlertidig myndighet
  4. ^ Burundis statsminister
  5. ^ Midlertidig myndighet
  6. ^ Nasjonalforsamlingens president
  7. ^ Midlertidig myndighet

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p «Burundi: Heads of State: 1966–2020». Archontology.org. Besøkt 23. mai 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p «Burundi». World Statesmen.org. Besøkt 23. mai 2020.