Åpne hovedmenyen

Liste over Belgias statsoverhoder

Wikimedia-listeartikkel
Det tidligere våpenet til Belgiernes konge av huset Sachsen-Coburg-Gotha

Under følger en liste over Belgias statsoverhoder:

Innhold

KongehusRediger
  • Sachsen-Coburg-Gotha (fra 1934: De Belgique / Van België)
Bilde Navn
(født–død)
Embetstid / regjeringstid Merknad
Le gouvernement provisoire belge de 1830, par Picqué.jpg Gouvernement provisoire de la Belgique
(Belgias provisoriske regjering)
4. oktober 1830 – 25. februar 1831
Régent de la Belgique
(Belgias regent)
Surletdechokier.jpg Erasme Louis, Baron Surlet de Chokier
(1769-1839)
25. februar 1831 – 21. juli 1831
Roi des Belges
Fra 25. mai 1898 også Koning der Belgen
(Belgiernes konge)
Leopold of Saxe-Coburg by Reynolds.jpg Leopold I
(1790-1865)
21. juli 1831 – 10. desember 1865 †
Regjeringen Rogier II 10. desember 1865 – 17. desember 1865
Leopold ii garter knight.jpg Leopold II
(1835-1909)
17. desember 1865 – 17. desember 1909 †
Regjeringen Schollaert 17. desember 1909 – 23. desember 1909
Portrait of Albert I of Belgium.jpg Albert I
(1875-1934)
23. desember 1909 – 17. februar 1934 †
Regjeringen De Broqueville III 17. februar 1934 – 23. februar 1934
Leopold III van België (1934) (cropped).jpg Leopold III
(1901-1983)
23. februar 1934 – 16. juli 1951 Abdiserte
Karel van België Charles de Belgique Karl von Belgien.jpg Charles av Belgia / Karel av Belgia
(1903-1983)
20. september 1944 – 20. juli 1950 Régent du Royaume
Regent van het Koninkrijk
Anefo 911-3016 Tweede dag (cropped).jpg Baudouin / Boudewijn
(1930-1993)
11. august 1950 – 16. juli 1951 Prince Royal, exerçant les pouvoirs constitutionnels du Roi
Koninklijke Prins, die de grondwettelijke macht van de Koning uitoefent
Regjeringen Pholien 16. juli 1951 – 17. juli 1951
Anefo 911-3016 Tweede dag (cropped).jpg Baudouin / Boudewijn
(1930-1993)
17. juli 1951 – 31. juli 1993 †
Regjeringen Dehaene I 31. juli 1993 – 9. august 1993
Albert II.jpg Albert II 9. august 1993 – 21. juli 2013 Abdiserte
Regjeringen Di Rupo 21. juli 2013
Koning Filip van België.jpg Philippe / Filip
(1960-)
21. juli 2013 –

Belgiernes kongeRediger

Monarken omtales som «belgiernes konge» (Koning der Belgen[1]Roi des Belges[2]) og ikke «konge av Belgia».

Regjeringens medlemmer som kollektivt statsoverhodeRediger

Belgias forfatning av 1831, artikkel 79 (endret til artikkel 90 i 1994): «Fra kongens død og fram til eden blir avlagt av tronfølgeren eller av regenten, blir kongens konstitusjonelle makt utøvd - i det belgiske folks navn - av ministrene, som samles i rådet, og under deres ansvar».[3]

ReferanserRediger

  1. ^ «De koning | De Belgische Monarchie». The Belgian Monarchy. Besøkt 25. mars 2016. 
  2. ^ «Le Roi | La Monarchie belge». The Belgian Monarchy. Besøkt 25. mars 2016. 
  3. ^ «The Belgian Constitution» (PDF). Belgias representantkammer. Januar 2009. Besøkt 2. juli 2019. 

KilderRediger