Krig. 1940

roman av Dag Solstad

Krig. 1940 er den midtre romanen i Dag Solstads sosialrealistiske trilogi om krigsårene i Norge og omhandler tiden fra okkupasjonen til utpå høsten og vinteren 1940. Solstad skildrer både forholdene slik de fortoner seg for de som er igjen i byen, samtidig som vi følger norske soldater som har vervet seg for å kjempe mot tyskerne. I boken beskrives blant annet hvordan arbeiderklassens ungdom stiller frivillig som soldater, mens borgerskapets offiserer deserterer, gjerne med hele avdelinger.

Krig. 1940
orig. Krig 1940
Forfatter(e)Dag Solstad
SpråkBokmål
SjangerRoman
Utgitt1978[1]
Deweys desimal839.93
ISBN 978-82-7094-208-4

Vi følger både kvinner og menn innen borgerskapet og arbeiderklassen. Spesielt for denne trilogien er de levende skildringene av arbeidermiljøet på Grünerløkka i Oslo.

Tematisk sett skildrer romanen forskjellige former for svik. Klassesvik, landssvik og forræderi går igjen. Flere av personene i romanen skal være skapt over virkelige personer, men det er uenighet omkring hvor godt boka skildrer det som virkelig skjedde. Den første boken i denne trilogien er Svik. Førkrigsår, mens det siste er Brød og Våpen.

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger