Kim Småge

Kim Småge
FødtAnne Karin Thorshus
23. juni 1945[1]Rediger på Wikidata (75 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Romanforfatter, skribent, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[2]
Utmerkelser Rivertonprisen (1983), Språklig samlings litteraturpris (1990), Glassnøkkelen (1994)Rediger på Wikidata

Kim Småge (født 23. juni 1945 i Trondheim), egentlig Anne Karin Thorhus, er en norsk forfatter, frilansjournalist og tekstforfatter. Hun er utdannet cand.mag. ved Universitetet i Trondheim med fagene norsk, engelsk og geografi. Hun er utdannet instruktør i Norges Dykkeforbund. Hun debuterte som forfatter under navnet Kim Småge i 1983. Småge var den første i Norge som ble omtalt som «krimdronning», og regnes som en av grunnleggerne for den feministiske krimbølgen i Norge.[trenger referanse]

Gjennomgangsfigur i mange av Småges kriminalromaner er politibetjent Anne-kin Halvorsen. Bøkene refererer ofte til et felles univers rundt «Trondheim politikammer» som Småge deler med forfatterne Fredrik Skagen, Idar Lind og Anne Birkefeldt Ragde.

Småge har vært leder av Skandinaviska Kriminalsällskapet og nordisk kontakt for Asociación Internacional de Escritores Policíacos.

BibliografiRediger

  • Nattdykkkriminalroman (1983)
  • Origo – kriminalroman (1984)
  • Kainan – kriminalroman(1986)
  • Figureneungdomsbok (1986)
  • Interrail – ungdomsbok (1988)
  • Lex Loveroman (1991)
  • Kvinnens lange armnoveller (1992)
  • Sub rosa – kriminalroman (1993)
  • En kjernesunn død – kriminalroman (1995)
  • Containerkvinnen – kriminalroman (1997)
  • Medaljenlettlestbok for psykisk utviklingshemmede (1997)
  • Koksbiter og trollsplint – roman (1999)
  • Solefall – kriminalroman (2002)
  • Dobbeltmann – kriminalroman (2004)
  • Dameroman m/menn – dameroman (2016)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Kim Småge, 1039604
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12268637z; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12268637z.

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Torolf Elster
Vinner av Rivertonprisen
Neste mottaker:
Michael Grundt Spang
(1985)
Forrige mottaker:
Arvid Hanssen
Vinner av Språklig samlings litteraturpris
Neste mottaker:
Jon Michelet
Forrige mottaker:
Peter Høeg
Vinner av Glassnøkkelen
Neste mottaker:
Erik Otto Larsen
Forrige mottaker:
Caleb Carr
Vinner av Palle Rosenkrantz-prisen
Neste mottaker:
Donna Leon