Åpne hovedmenyen

Josefin Winther

norsk musiker og låtskriver
Josefin Winther
Født10. mars 1986 (33 år)
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge

Josefin Winther (født 10. mars 1986) er en norsk artist fra Bergen. I mars 2006 signerte Winther platekontrakt med det bergensbaserte plateselskapet Your Favourite Music. Hun debuterte med en selvtitulert EP august 2006 på dette selskapet. EP-en ble produsert av Geir Luedy, og Chris Holm, Magnus Åserud Skylstad og Alexander Svanevik bidro som musikere.

Hun gikk så i gang med innspillingen av sitt debutalbum. Be Proud or Stay Out of It hadde utgivelsesdato den 22. september 2008.[1]

På debutalbumet tok Fredrik Drønen over som gitarist for Alexander Svanevik. Platen fikk jevnt over gode kritikker, og ble blant annet karakterisert som et «kompromissløst rockealbum det står stor respekt av». Be Proud Or Stay Out of It ble produsert av Kristian Fanavoll Tvedt og gitt ut på Your Favourite Music og distribuert av Sonet.

Etter å ha gitt ut debutalbumet på Your Favourite Music, bestemt Winther seg for å gå egne veier. Hun startet sitt eget plateselskap, og ga ut en single som antydet i en ny retning musikalsk. The Size of the Dog, ble spilt inn og produsert av Kristian Fanavoll Tvedt, og utgitt i april 2009. Låten ble blant annet spilt på P3.

I 2011 ga hun ut sitt andre studioalbum med tittelen Raising Armies. Albumet fikk gode kritikker, og viste at Winther hadde beveget seg i nye retninger musikalsk. Den hardtslående rocken var erstattet med et mer akustisk og sammensatt lydbilde. Winther valgte nok en gang å samarbeide med produsenten Tvedt, som i denne perioden fikk en mer sentral rolle, som musiker i Josefin Winthers band.

På samme tid som det andre albumet ble sluppet, debutert Winther også på norske TV-skjermer, med deltagelse i TV2s Det store korslaget. Torhild Sivertsen var leder for koret, og plukket Josefin til å starte konkurransen med å tolke Ida Marias «Bad Karma».[2]

Januar 2013 debuterte Winther som låtskriver for andre artister, med sangen 《No One》 fremført av Hans-Erik Dyvik Husby i Melodi Grand Prix. Sangen gikk ikke videre fra delfinalen, som ble holdt i Florø. Januar 2014 deltok hun som låtskriver i Melodi Grand Prix med låten 《Silent Storm》, fremført av fetteren Carl Espen Thorbjørnsen. Sangen vant delfinalen, og den nasjonale finalen og kom på 8.-plass i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest.

I juni 2014 spilte hun inn sin første single på tre år i Tritonus Tonstudio i Berlin. Sangen Last Amends, ble produsert av Mick Harvey, og utgitt uker senere. Høsten samme år startet hun arbeidet med sitt tredje studioalbum i Duper Studio i Bergen, hvor hun ble produsert av Yngve Sætre. Albumet Flowers ble utgitt den 10. april 2015.

Innhold

BakgrunnRediger

Winther kommer fra en familie med totalt seks søsken. Familien har en sterkt tilknytning til Steinerskolene i Bergen, og Josefin begynte som elev ved Steinerskolen på Paradis som syvåring. Hennes foreldre er sentrale lærere på Steinerskolen på Skjold. Hun begynte å synge som 10-åring på Steinerskolen i Bergen, sterkt inspirert av musikklæreren Magne Skrede. Hun ble skolert som klassisk sanger og cellist. I 13-årsalderen begynte hun å skrive låter, og som 16-åring spilte hun inn sin første demo i Sunrise studio i Sandvika, Bærum. To låter ble spilt inn og produsert av brødrene Ole Kristian og Nicolai Hauan.

I etterkant av denne innspillingen startet hun sin artistkarriere som aktiv i det bergenske musikkmiljøet. I 2003 vant hun Eggstockfestivalens publikumspris og 3.-plass.

Høsten 2010 flyttet Winther til Reykjavík. Hun bodde her i perioder, til hun flyttet til London i 2012.

DiskografiRediger

StudioalbumRediger

  • Josefin Winther EP (2006)
  • Be proud our stay out of it (2008)
  • Raising Armies (2011)
  • Flowers (2015)
  • Righteously Wrong (2017)

SinglerRediger

  • The Size of the Dog (2009)
  • Horizon (2010)
  • Trend (2011)
  • Why do they try? (2011)
  • (Maybe) I came here to feel (2012)
  • Rivals (2012)
  • Bjørnen som sover (2012)
  • Firestarter (2012)
  • Last Amends (2014)
  • Flowers (2015)
  • Moving forward (2018)

MusikkvideoerRediger

  • Trend (2011)
  • The Beginning (2011)
  • Why do they try? (2011)
  • (Maybe) I came here to feel (2012)
  • Last Amends (2014)
  • Flowers (2015)
  • Moving forward (2018)

ReferanserRediger

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger