Jonathan Lethem

amerikansk skribent

Jonathan Allen Lethem (født 19. februar 1964 i New York, USA) er en amerikansk forfatter.

Jonathan Lethem
Jonathan Lethem by David Shankbone.jpg
Født19. feb. 1964[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (57 år)
New York[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[6][7], romanforfatter, essayist, forfatter[8], science fiction-forfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Bennington College, High School of Music & ArtRediger på Wikidata
Ektefelle Shelley Jackson (19871997)Rediger på Wikidata
Søsken Lord Scotch 79Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Locus Awards[9], National Book Critics Circle Award[10], Locus Award for Best First Novel (1995), Crawford Award (1995), World Fantasy Award for Best Collection (1997), Tähtivaeltaja Award (2002), The MacArthur Fellows Program (2005)[11], Berlin Prize (2014)[12]Rediger på Wikidata

Letham vokste opp i Brooklyn, New York. Hans far var avant-garde billedkunstneren Richard Brown Lethem. Moren, en politisk aktivist, døde av kreft da han var 14 år gammel. Lethem beskriver selv foreldrene som «artister, radikalere og bohemer».

Lethem gikk ved the High School for Music and Art i New York. Deretter begynte han ved Bennington College i Vermont, men droppet ut etter første semester til fordel for skrivingen. Han haiket over kontinentet til California, hvor han tok strøjobber og skrev på kveldstid. Ti år senere hadde han fremdles bare publisert noen noveller. Den første romanen, Gun with occasional music, en blanding av science fiction og krim i Raymond Chandlers ånd, kom i 1995. Boken nådde opp som finalist ved The Nebula Award utdeligen samme år. Året etter flyttet Lethem tilbake til Brooklyn, hvor han fremdeles bor og arbeider.

Lethems forfatterskap spenner over mange genrer, og er har innbragt ham flere prestisjefulle priser – inklusive The World Fantasy Award og The Gold Dagger. I 1997 var han den eneste forfatteren Newsweek tok med på sin «100 People for the New Century»-liste. I 2005 ble han opptatt i The MacArthur Fellows Program, en pris på 500 000 USD som årlig tildeles «personer som uavhengig av yrke eller arbeidsområde har vist seg usedvanlig fortjenstefulle og løfterike med hensyn på fortsatt fremragende skapende arbeide».

BibliografiRediger

  • Gun, with Occasional Music (1994)
  • Amnesia Moon (1995)
  • The Wall of the Sky, The Wall of the Eye – novellesamling (1996)
  • As She Climbed Across the Table (1997)
  • Girl in Landscape (1998)
  • Motherless Brooklyn (1999)
  • Kafka Americana – novellesamling (1999) (sammen med Carter Scholz)
  • This Shape We're In – kortroman (2000)
  • The Fortress of Solitude (2003)
  • Men and Cartoons – novellesamling (2004)
  • How We Got Insipid – novellesamling (2006)
  • You Don't Love Me Yet (2007)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Moderløse Brooklyn 2006 Motherless Brooklyn 1999

Priser og utmerkelserRediger

  • The Locus Award for Best First Novel 1995, for Gun, with Occcasional Music
  • The Crawford Fantasy Award 1995, for Gun, with Occcasional Music
  • The World Fantasy Award for beste novellesamling 1997, for The Wall of the Sky, The Wall of the Eye
  • Novel of the Year (utdelt av Esquire Magazine) 1999, for Motherless Brooklyn
  • The Salon Book Award 1999, for Motherless Brooklyn
  • The Gold Dagger 2000, for Motherless Brooklyn
  • U.S. National Book Critics Circle Award 2000, for Motherless Brooklyn
  • MacArthur Fellowship 2005

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000025099, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Jonathan Allen Lethem, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id lethem-jonathan-allen, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ NooSFere, oppført som Jonathan LETHEM, NooSFere author ID 521, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014
  6. ^ www.theguardian.com
  7. ^ www.theguardian.com
  8. ^ www.nndb.com
  9. ^ www.sfadb.com
  10. ^ blog.bookcritics.org
  11. ^ www.macfound.org
  12. ^ www.americanacademy.de

Eksterne lenkerRediger