Jonathan Franzen

amerikansk forfatter.

Jonathan Franzen (født 17. august 1959 i Western Springs nær Chicago i USA) er en amerikansk forfatter. Hans tredje roman, Korrigeringer, mottok National Book Award og ble nominert til Pulitzer-prisen.

Jonathan Franzen
Født17. aug. 1959[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (64 år)
Western Springs
BeskjeftigelseRomanforfatter, skribent, essayist, kommentator[5]
Utdannet vedSwarthmore College
Freie Universität Berlin
Webster Groves High School
NasjonalitetUSA
SpråkTysk, engelsk[6][7]
Medlem avAkademie der Künste Berlin
American Academy of Arts and Sciences
American Academy of Arts and Letters
Utmerkelser
7 oppføringer
Honoris causa
Guggenheim-stipendiet (1996)[8]
James Tait Black Memorial Prize
National Book Award (2001) (for: The Corrections)
Fulbright-programmet
National Book Award for Fiction (2001)
Heartland Prize (2011)
Debuterte1988
Aktive år1988
Notable verkThe Corrections, Frihet
Påvirket avHenrik Ibsen, Philip Roth, Don DeLillo, Alice Munro, Lev Tolstoj, Albert Camus, William Shakespeare, Thomas Pynchon, William Gaddis, Marcel Proust, Rainer Maria Rilke, Franz Kafka, F. Scott Fitzgerald
Nettstedhttps://jonathanfranzen.com
IMDbIMDb

I forbindelse med den fjerde romanen, Frihet, som kom ut august 2010, var han på forsiden av TIME Magazine, som den første forfatteren siden Stephen King var på forsiden i 2000.[9]

Han er kjent for blant annet å ha sagt: «And meanwhile the sad truth was that not everyone could be extraordinary, not everyone could be extremely cool; because whom would this leave to be ordinary?»[10]

Bibliografi

rediger
  • 1988: The Twenty-Seventh City
  • 1992: Strong Motion
  • 2001: Korrigeringer
  • 2002: Å være alene
  • 2006: Mistrivselssonen: en personlig fortelling
  • 2010: Frihet
  • 2013: Lenger unna
  • 2015: Renhet
  • 2021: Korsveien

Referanser

rediger
  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jonathan-Franzen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000024028, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 2860[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id franzen-jonathan[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator kup19990000028853, Wikidata Q13550863, http://autority.nkp.cz/ 
  6. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb123061925; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 123061925.
  7. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator kup19990000028853, Wikidata Q13550863, http://autority.nkp.cz/ 
  8. ^ Guggenheim fellows ID jonathan-franzen[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Craig Fehrman (16. august 2010): The Franzen Cover and a Brief History of Time. The Millions.
  10. ^ http://www.goodreads.com/quotes/show/251116

Eksterne lenker

rediger