Jonas Gardell

svensk forfatter, skuespiller, komiker og sanger

Lars Jonas Holger Gardell (født 2. november 1963 i Enebyberg nord for Stockholm) er en svensk forfatter, stand-up-komiker, sanger og artist.

Jonas Gardell
Født2. nov. 1963[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Täby församling, Stockholms stift[1]
BeskjeftigelseManusforfatter, skribent, skuespiller, dramaturg, kunstner Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorra Real
EktefelleMark Levengood (2011–)
NasjonalitetSverige[1]
UtmerkelserKristallen
Guldbaggen for beste manuskript (1995) (for: Pensionat Oskar)
Siriprisen (2006)
Årets forfatter (2012)
The KTH Great Prize (2017)

Jonas Gardell (til høyre) og samboeren Mark Levengood i Stockholm Pride Parade 2006

Han er profilert homofil, og har blant annet med utgangspunkt i dette, skrevet flere teaterstykker, show samt TV-stykker. I 2008 var Gardell aktiv med en ny runde av showet «En tilfeldig gjest i ditt liv».

Jonas Gardell har ved flere anledninger gjestet Norge, har her fremført noen av sine skuespill og har flere ganger tatt stilling til det spesielle nabolandsforholdet mellom Sverige og Norge.

Hans bror er Mattias Gardell.

Bibliografi

rediger
  • 1979 – Den tigande talar (dikt)
  • 1985 – Passionsspelet (roman)
  • 1986 – Odjurets tid (roman)
  • 1987 – Präriehundarna (roman)
  • 1988 – Vill gå hem (roman)
  • 1990 – Fru Björks öden och äventyr (roman)
  • 1992 – En komikers oppvekst (roman)
  • 1993 – Mormor gråter och andra texter
  • 1995 – Frestelsernas berg (roman)
  • 1997 – Isbjörnarna. Cheek to cheek. Människor i solen (tre skuespill)
  • 1998 – Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter (roman)
  • 2000 – Oskuld och andra texter
  • 2001 – Ett ufo gör entré (roman)
  • 2003 – Om Gud (essays, religionshistorie)
  • 2006 – Jenny (roman)
  • 2009 – Om Jesus (essays)
  • 2011 – Har man inget liv får man köpa ett som alla andra: Samlade visdomsord 2010-2011 (sitatsamling)
  • 2012 – Jesus sista ord på korset var INTE "Härifrån ser man hela Mariannelund!" (sitatsamling)
  • 2012-13 – Torka aldrig tårar utan handskar (romantrilogi)
  • 2012 – 1. Kärleken
  • 2013 – 2. Sjukdomen
  • 2013 – 3. Döden

Skuespill

rediger
  • 1989 – Lena och Percy Präriehund
  • 1989 – Ömheten
  • 1989 – En fulings bekännelser
  • 1990 – Isbjörnarna
  • 1991 – Mormor gråter
  • 1992 – Cheek to cheek
  • 1992 – En komikers uppväxt
  • 1997 – Människor i solen
  • 1999 – Scheherzad
  • 2005 – Helvetet är minnet utan makt att förändra

Filmer

rediger
  • Pensionat Oskar (manus, 1995)
  • Livet är en schlager (manus, 2000)

Priser og utmerkelser (utvalg)

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ a b c Sveriges befolkning 2000, oppført som Gardell, Lars Jonas Holger, besøkt 22. januar 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 115761[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 173154[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0306634, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

rediger