Johannes Furø

norsk forfatter

Johannes Mathias Jensen Furø (født 1836 i Malangen, død 1899) var en norsk husmann, fisker og forfatter. Han brukte også etternavnet Spilderbugt.

Johannes Furø
Født1836Rediger på Wikidata
Malangen
Død27. nov. 1899[1]Rediger på Wikidata
Oslo[1]
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge

Han var sønn av fiskeren Jens Johannesen (død 1839) og Jakobine Jakobsdatter (død 1883). Han bodde lenge som husmann og fisker i hjembygda Malangen. Redaktør Chr. Johnsen i Almuevennen ble oppmerksom på artikler Furø hadde skrevet i avisene, og oppfordret ham til å komme til Kristiania for å arbeide hos ham. Furø fulgte oppfordringen i 1869 og ble i denne stillingen i mer enn 15 år. I 1886 fikk han et stipend av Schæfferske legat for å samle folkesagn og gjøre opptegnelser om folkelivet i Nord-Norge.

Mens han var husmann, fisker og bare 19 år gammel utga Furø en Formularbog for Fiskerstanden, som utkom hos bokhandler Mikael Urdal i Tromsø i 1855. Et nytt opplag under tittelen Almindelig Brev- og Formularbog for Menigmand utkom i 1867. Det var delvis en formularbok som inneholdt mønstre for forskjellige kontrakter og brev, og dessuten en veiledning i rettskrivning. Hos Urdal utga han også skillingsvisen «En ny Sang om Seifiskeriet, eller Nordlandsbondens Sommerliv» (1855)

I 1886 utga han Fra Ishavets Kyster, en samling fortellinger fra Nordland og Finnmark. Samme år utga han en del folkelivsbilder i Dagbladet og i Kristianiaposten. I 1892 utga han Tre fortællinger fra Nordland.

Referanser rediger

  1. ^ a b www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]

Litteratur rediger