Jarl Hemmer

Jarl Hemmer
Jarl-Hemmer.jpg
Født18. september 1893[1]Rediger på Wikidata
VasaRediger på Wikidata
Død6. desember 1944[1]Rediger på Wikidata (51 år)
BorgåRediger på Wikidata
Beskjeftigelse forfatter
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
MorsmålSvensk
SpråkSvensk[2]
Utmerkelser Tollanderska priset (1920), De Nios Stora Pris (1940)Rediger på Wikidata
Periode1914–1944
DebutRösterna (1914)
Viktige verkRågens rike (1922)
En man och hans samvete (1931)

Jarl Robert Hemmer (født 18. september 1893 i Vasa i Österbotten, død 6. desember 1944 i Borgå i Nyland) var en finlandssvensk forfatter. Han debuterte i 1914 med diktsamlingen Rösterna og fikk sitt gjennombrudd med diktsamlingen Rågens rike i 1922. Hemmer fikk Stora Nordiska Romanpriset for sitt verk En man och hans samvete (om den finske borgerkrigen), utgitt 1931.

I 1927 kjøpte Hemmer Ängstorp på Eckerö i Ålands skjærgård, et hus fra 1700-tallet som også hadde vært svensk posthus. Ängstorp forble hans sommerhjem til hans død. Et resultat av Ängstorp var romanen Morgongåvan, 1934, som handler om ålandsk allmue på 1880-tallet. Den blev ålenningenes store bok og resulterte i at han fikk De Nios stora pris i 1935.

I 1933 overtok Jarl Hemmer forfatterboligen Diktarhemmet i Borgå, og der tok han sitt eget liv på Finlands selvstendighetsdag i 1944.

Jarl Hemmers foreldrehjem på Skolhusgatan 8 i Vasa, bygget 1886, ble i 1977 donert til friluftsmuseet Stundars utenfor Vasa, der det ble satt opp igjen som Hemmersgården og fyltes med hans etterlatenskaper, som hans enke skjenkte museet i 1979. Samlingen består av bøker, dokument, utklipp og gjenstander.

BibliografiRediger

  • Du land, diktsamling, 1940
  • Brev till vänner, nedtegninger, essayer og minneord, 1937
  • Klockan i havet, diktsamling, 1939
  • Nordan, diktsamling, 1936
  • Morgongåvan, roman, 1934
  • En man och hans samvete, roman (engelsk A Fool of Faith), 1931
  • Helg, diktsamling, 1929
  • Du ljusa land, festdikt for Ålands Sång- och musikförbund, 1928
  • Budskap, novellsamling, 1928
  • Fattiggubbens brud, roman, 1926
  • Skärseld, diktsamling, 1924
  • Anna Ringars, teaterstykke, 1925
  • Med ödet ombord, dramatisk dikt, 1924
  • Väntan, diktsamling, 1922
  • Rågens rike, episk dikt (engelska Realm of the Rye), 1922 (filmatisert 1929 og 1950)
  • Vi ha ett större fosterland, festdikt ved svenske Österbottens kulturuke, 1921
  • De skymda ljusen, 1921
  • Onni Kokko, roman, 1920
  • Över dunklet, diktsamling, 1919
  • Jordens sång, kantate ved Åbo akademis innvigelse til musikk av Jean Sibelius, 1919
  • Prins Louis Ferdinand av Preussen, diktsyklus, 1919
  • Ett land i kamp, diktsamling, 1918
  • Förvandlingar, novellesamling, 1918
  • Pelaren, diktsamling, 1916
  • Fantaster, 1915
  • Rösterna, diktsamling, 1914

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, Jarl Hemmer, 15123669s
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb15123669s; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 15123669s.

LitteraturRediger

  • Salminen, Johannes: Jarl Hemmer: En studie i liv och diktning 1893–1931 (doktoravhandling) 1955

Eksterne lenkerRediger