James Crumley

amerikansk skribent
James Crumley
Født12. oktober 1939[1][2][3]Rediger på Wikidata
Three RiversRediger på Wikidata
Død17. september 2008[1][4]Rediger på Wikidata (68 år)
MissoulaRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Iowa, Georgia Institute of Technology, Texas A&M UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[5], manusforfatter, romanforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

James Arthur Crumley (født 12. oktober 1939 i Three Rivers i Texas i USA, død 17. september 2008 i Missoula i Montana i USA) var en amerikansk forfatter.

Crumley studerte ved Georgia Institute of Technology, før han i 1958 vervet seg i U.S. Army. Han tjenestegjorde i Filippinene fram til 1961. Deretter studerte han ved Texas A&M University Kingsville på et fotballstipend, hvor han ble Bachelor of Arts i 1964. I 1966 ble han Master of Fine Arts ved University of Iowa. Hans mastergradsarbeide ble senere publisert som hans debutroman, vietnamkrigsromanen One to Count Cadence, i 1969.

Crumley var ansatt ved University of Montana, og var også gjesteprofessor ved en rekke universiteter inkludert University of Arkansas, Colorado State University og University of Texas. Utover sitt forfatterskap skrev han også filmmanuskripter og tok oppdrag som «script doctor» for den amerikanske filmindustrien.

Som forfatter ble Crumley særlig kjent for sine hardkokte krimromaner. Selv om han aldri skrev noen bestselgere, ble hans arbeide innen krimsjangeren anerkjent og ansett som kanskje den viktigste inspirasjonen for en generasjon krimforfattere som Michael Connelly, George Pelecanos og Dennis Lehane.[6]

BibliografiRediger

  • One to Count Cadence (1969)
  • The Wrong Case (1975)
  • The Last Good Kiss (1978)
  • Dancing Bear (1983)
  • Pigeon Shoot – uprodusert filmmanuskript utgitt i bokform (1987)
  • Whores – noveller (1988)
  • Muddy Fork and Other Things – noveller og essays (1991)
  • The Mexican Tree Duck (1993)
  • Bordersnakes (1996)
  • The Putt at the End of the World (2000) (sammen med flere)
  • The Final Country (2001)
  • The Right Madness (2005)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Oversetter Originaltittel Utgitt
Det siste gode kyss 1992 Bjørn Alex Herrman The Last Good Kiss 1978
Feil sak 1993 Bjørn Alex Herrman The Wrong Case 1975
Dancing Bear 1994 Bjørn Alex Herrman Dancing Bear 1983
Den meksikanske tre-anda 1994 Bjørn Alex Herrman The Mexican Tree Duck 1993

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, James Crumley, 137234
  2. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, James Crumley, w6d52h1p
  3. ^ Internet Movie Database, 14. okt. 2015, nm1891211
  4. ^ http://www.latimes.com/news/obituaries/la-me-crumley20-2008sep20,0,1931721.story
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015
  6. ^ Washington Post 18. september 2008: James Crumley; Inspired generation of crime writers

Eksterne lenkerRediger