Jacques Rivette

Jacques Rivette (født 1. mars 1928 i Rouen, død 29. januar 2016[11] i Paris) var en fransk regissør.

Jacques Rivette
Jacques Rivette 5.jpg
Født1. mars 1928[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Rouen[5][6]Rediger på Wikidata
Død29. jan. 2016[7][2][3][4]Rediger på Wikidata (87 år)
ParisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Filmregissør, manusforfatter, filmkritiker, journalist, skribent, filmfotograf[8], filmskuespiller, skuespiller[9][10], sakprosaforfatterRediger på Wikidata
Embete SjefredaktørRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée Pierre-CorneilleRediger på Wikidata
Ektefelle Marilù ParoliniRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière de MontmartreRediger på Wikidata
Utmerkelser Sutherland Trophy (1962), Sutherland Trophy (1969), Los Angeles Film Critics Association Award for Best Foreign Language Film (1991), Pardo d'onoreRediger på Wikidata

Ved siden av Jean-Luc Godard er Jacques Rivette ansett som den mest eksperimentelle av regissører innen den nye franske bølge.[12] I likhet med Godard hadde han en bakgrunn innen filmkritikk. Han var begeistret for amerikansk film, spesielt genre-regissører som Robert Aldrich og Frank Tashlin.

Den narrative utviklingen i Rivettes historier er ofte ukonvensjonelle. Ofte er det flere parallelle handlingsforløp som kan være romantiske, mystiske og komiske på samme tid. Filmene bærer preg av improvisasjon, og er de ofte ekstremt lange.[13]

FilmografiRediger

  • 1960 : Paris tilhører oss
  • 1966 : la Religieuse
  • 1968 : L'Amour fou
  • 1971 : Out 1 - Noli me tangere
  • 1972 : Out 1 - Spectre
  • 1974 : Céline og Julie
  • 1976 : Duelle
  • 1976 : Noroît
  • 1978 : Merry-Go-Round
  • 1981 : Le Pont du Nord
  • 1984 : Kjærlighet på jorden
  • 1986 : Hurlevent
  • 1988 : La Bande des quatre
  • 1991 : La Belle Noiseuse
  • 1994 : Jeanne d'Arc - kampen
  • 1994 : Jeanne d'Arc - rettssaken
  • 1995 : Haut bas fragile
  • 1998 : Secret défense
  • 2001 : Va savoir
  • 2003 : Histoiren om Marie og Julien
  • 2007 : Ne touchez pas la hache
  • 2009 : 36 vues du pic Saint-Loup

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119056224, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000014982, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 53020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0055968[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ explore.bfi.org.uk[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.lemonde.fr, besøkt 29. januar 2016[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.imdb.com[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.hammertonail.com[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ sensesofcinema.com[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ «Lenke til nekrolog i Le Figaro» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 
  12. ^ Jacques Rivette, filmsdefrance.com. Besøkt 8. februar 2016
  13. ^ Film director Jacques Rivette, stalwart of the French new wave, dies aged 87, theguardian.com. Besøkt 8. februar 2016

Eksterne lenkerRediger