Jacques Rivette

Jacques Rivette
Jacques Rivette 5.jpg
Født1. mars 1928[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Rouen[5][6]Rediger på Wikidata
Død29. januar 2016[7][2][4][8]Rediger på Wikidata (87 år)
ParisRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière de MontmartreRediger på Wikidata
Ektefelle Marilù ParoliniRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée Pierre-CorneilleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Filmregissør, manusforfatter, filmkritiker, journalist, skribent, filmfotograf[9], filmskuespiller, skuespiller[10][11], faglitterær forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Sutherland Trophy (1962), Sutherland Trophy (1969), Los Angeles Film Critics Association Award for Best Foreign Language Film (1991), Pardo d'onoreRediger på Wikidata

Jacques Rivette (født 1. mars 1928 i Rouen, død 29. januar 2016[12] i Paris) var en fransk regissør.

Ved siden av Jean-Luc Godard er Jacques Rivette ansett som den mest eksperimentelle av regissører innen den nye franske bølge.[13] I likhet med Godard hadde han en bakgrunn innen filmkritikk. Han var begeistret for amerikansk film, spesielt genre-regissører som Robert Aldrich og Frank Tashlin.

Den narrative utviklingen i Rivettes historier er ofte ukonvensjonelle. Ofte er det flere parallelle handlingsforløp som kan være romantiske, mystiske og komiske på samme tid. Filmene bærer preg av improvisasjon, og er de ofte ekstremt lange.[14]

FilmografiRediger

  • 1960 : Paris tilhører oss
  • 1966 : la Religieuse
  • 1968 : L'Amour fou
  • 1971 : Out 1 - Noli me tangere
  • 1972 : Out 1 - Spectre
  • 1974 : Céline og Julie
  • 1976 : Duelle
  • 1976 : Noroît
  • 1978 : Merry-Go-Round
  • 1981 : Le Pont du Nord
  • 1984 : Kjærlighet på jorden
  • 1986 : Hurlevent
  • 1988 : La Bande des quatre
  • 1991 : La Belle Noiseuse
  • 1994 : Jeanne d'Arc - kampen
  • 1994 : Jeanne d'Arc - rettssaken
  • 1995 : Haut bas fragile
  • 1998 : Secret défense
  • 2001 : Va savoir
  • 2003 : Histoiren om Marie og Julien
  • 2007 : Ne touchez pas la hache
  • 2009 : 36 vues du pic Saint-Loup

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger