Irma Ingertha Gram

Irma Ingertha Gram (født Schram 21. desember 1873 i Christiania, død 22. november 1945 i Oslo) var en norsk kulturhistoriker, forfatter og genealog.

Irma Ingertha Gram
FødtIrma Ingertha Schram
21. des. 1873Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død22. nov. 1945Rediger på Wikidata (71 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunsthistoriker, skribent, genealogRediger på Wikidata
Ektefelle Harald Mathias GramRediger på Wikidata
Søsken Jacob Schram, Thomas SchramRediger på Wikidata
Barn Per GramRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norsk Kvinnesaksforening, Kristiania Læseforening for KvinderRediger på Wikidata

FamilieRediger

Irma Ingertha Gram var datter av Thomas Andreas Schram (1835–1890) og Mathilde Just (1850–1901). Hun var søster av forretningsmannen Jacob Schram og legen Thomas Schram, og dermed svigerinne av forfatter og oversetter Constance Wiel Schram (1890-1955). Hun ble 13. september 1907 gift i Kristiania[1] med lege og embedsmann Harald Mathias «Mads» Gram (1875-1929) av slekten Gram, sønn av Jens Gram og dattersønn av historikeren P. A. Munch. Hun var mor til advokat Peder «Per» Gram, som ble gift med alpinisten Johanne «Hannemor» Dybwad (1918-2011), sønnedatter av skuespiller Johanne Dybwad (1867–1950) og forlegger Vilhelm Dybwad (1863–1950).

Liv og virkeRediger

Irma Ingertha Gram var i perioden 1903-1907 ansatt som assistent ved Norsk Folkemuseum. Fra 1921 var hun styremedlem i Kristiania Læseforening for Kvinder.[2]

Hennes forfatterskap konsentrerte seg for det meste til 1920-årene, da hun skrev flere kulturhistoriske bøker og biografier.

BibliografiRediger

  • 1921: De gamle kniplingers historie, Aschehoug
  • 1924: Dronning Christina av Sverige, Aschehoug
  • 1925: Frants den første og hans hof, Aschehoug
  • 1927: Catharina av Medici, Aschehoug
  • 1929: Litt om skikk og bruk før og nu, Aschehoug
  • 1931: Paris for første gang, Aschehoug
  • 1945: Slektsminner – den norske gren av familien Schram, trykket i 1979

ReferanserRediger

  1. ^ Norsk biografisk leksikon. Oslo: Aschehoug. 1929. s. 546. 
  2. ^ Hvem er hvem?. Kunnskapsforl. 1934. s. 167. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger