Ingeborg Arvola

norsk forfatter og dramatiker

Ingeborg Arvola (født 7. juli 1974) er en norsk forfatter som debuterte høsten 1999 med romanen Korellhuset. Arvola er kven [3].

Ingeborg Arvola
Født7. juli 1974[1][2]Rediger på Wikidata (49 år)
Honningsvåg
BeskjeftigelseSkribent, barnebokforfatter
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
NasjonalitetNorge[2]
SpråkNorsk
UtmerkelserCappelenprisen (2004)
Havmannprisen (2008)

Bakgrunn og utdannelse

rediger

Arvola er oppvokst i Tromsø, og bosatte seg senere i Oslo. Hun har grunnfag i teatervitenskap og litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo.

Priser

rediger

For sitt forfatterskap har hun mottatt flere priser. Hun mottok Cappelenprisen i 2004. For romanen Ingen dager uten regn ble hun tildelt Havmannprisen 2008.[4] Arvola fikk også Kulturdepartementets litteraturpris 2019, for ungdomsboken Buffy By er talentfull. I november 2022 vant hun Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for voksne med boken Kniven i ilden.[5]

Romanen Kniven i ilden. Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet er nominert til Nordisk råds litteraturpris.[6]

Arvola på teaterscenen

rediger

Høsten 2023 ble Arvolas kritikerroste trilogi om Buffy By satt opp på teaterscenen av Kvääniteatteri, med premiere 26. oktober på Halti kulturscene.[7] Kvääniteatteris eget ensemble ble forsterket av blant andre Helén Vikstvedt, Lene Kongsvik Johansen, Teodor Janson, Frank Jørstad og Aslak Hartberg i det kunstneriske teamet. Astrid Serine Hoel spilte hovedrollen som Buffy.

Familie

rediger

Ingeborg Arvola er datter av lyrikeren Liv Lundberg (1944–2022).[8]

Bibliografi

rediger
  • 1999: Korellhuset (roman), Cappelen
  • 2000: Livet i et skilpaddeskall og andre historier (novellesamling), Cappelen
  • 2000: Blod, snørr og tårer (ungdomsroman), Cappelen
  • 2003: Straffe (roman), Cappelen
  • 2004: Forsiktig glass (roman), Cappelen
  • 2006: Bare et steinkast (skuespill)
  • 2006: Monsterrytter (novellesamling), Cappelen
  • 2007: 40 postkort (roman), Cappelen
  • 2008: Ingen dager uten regn (ungdomsroman), Cappelen
  • 2009: Kometkameratene (hørespill, lydbok) NRK Aktivum
  • 2009: Kometkameratene og månesmilet (barnebok), NRK Aktivum
  • 2011: Grisehjerter (roman, Cappelen Damm
  • 2012: Carla, min Carla (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2013: Over alle hindre (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2014: Inghill + Carla = sant (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2015: Ryktet (ungdomsroman), Mangschou
  • 2015: Neiden 1970 (roman), Cappelen Damm
  • 2018: Vilkår for liv (roman), Cappelen Damm
  • 2019: Buffy By er talentfull (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2019: Plutselige varmegrader (novellesamling), Cappelen Damm
  • 2020: Buffy By er inspirert (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2020: Vodka, vann og glasnost (scenetekster), Cappelen Damm
  • 2021: Buffy By er eventyrlysten (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2022: Kniven i ilden (roman), Cappelen Damm – første bok i serien Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet

Referanser

rediger
  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Ingeborg_Arvola[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Ingeborg Arvola». Nordlige folk. Besøkt 5. februar 2024. 
  4. ^ NRK (30. april 2009). «Havmannprisen til Arvola». NRK. Besøkt 13. januar 2022. «Havmannprisen er landets eneste nordnorske litteraturpris som hvert år kårer en vinner blant alle landsdelens bokutgivelser. Forfatteren Ingeborg Arvola (f.1974) får prisen for romanen "Ingen dager uten regn".» 
  5. ^ Ingeborg Arvola vant Brageprisen for årets beste roman - vg.no 24. november 2022
  6. ^ Hugo Lauritz Jenssen (10. mars 2023). «– Øst-Finnmark, det var 40 minusgrader. Den gamle bilen stanset. Vi kunne frosset i hjel». Dagens Næringsliv. Besøkt 12. mars 2023. «Ble nylig nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Kniven i ilden. Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet».» 
  7. ^ Eriksen, Pål Vegard (19. september 2023). «Ingeborg Arvolas kritikerroste triologi blir teater». Ruijan Kaiku. Besøkt 20. september 2023. 
  8. ^ «Liv Lundberg er død». Den norske forfatterforening. 12. januar 2022. Arkivert fra originalen 12. januar 2022. Besøkt 12. januar 2022. «Datteren Ingeborg Arvola forteller at hun satt og snakket til henne mens Liv så ut til å sove.» 

Eksterne lenker

rediger
Forrige mottaker:
Karin Fossum
Vinner av Cappelenprisen
delt med Pedro Carmona-Alvarez, Ørnulf Hodne og Anne-Lise Gjerdrum

Neste mottaker:
Erik Fosnes Hansen
og Torbjørn Færøvik
Forrige mottaker:
Jorun Thørring
Vinner av Havmannprisen
Neste mottaker:
Ellen Einan