Ingeborg Arvola

norsk skribent

Ingeborg Arvola (født 7. juli 1974) er en norsk forfatter som debuterte høsten 1999 med romanen Korellhuset.

Ingeborg Arvola
Født7. juli 1974[1][2]Rediger på Wikidata (48 år)
HonningsvågRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk
Utmerkelser Cappelenprisen (2004), Havmannprisen (2008)Rediger på Wikidata

Arvola er oppvokst i Tromsø, og bosatte seg senere i Oslo. Hun har grunnfag i teatervitenskap og litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo.

PriserRediger

For sitt forfatterskap har hun mottatt flere priser. Hun mottok Cappelenprisen i 2004. For romanen Ingen dager uten regn ble hun tildelt Havmannprisen 2008.[3] Arvola fikk også Kulturdepartementets litteraturpris 2019, for ungdomsboken Buffy By er talentfull. I november 2022 vant hun Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for voksene med boken Kniven i ilden.[4]

FamilieRediger

Ingeborg Arvola er datter av lyrikeren Liv Lundberg (1944-2022).[5]

BibliografiRediger

  • 1999: Korellhuset – roman, Cappelen
  • 2000: Livet i et skilpaddeskall og andre historier – novellesamling, Cappelen
  • 2000: Blod, snørr og tårer – ungdomsroman, Cappelen
  • 2003: Straffe – roman, Cappelen
  • 2004: Forsiktig glass – roman, Cappelen
  • 2006: Bare et steinkast – skuespill
  • 2006: Monsterrytter – novellesamling, Cappelen
  • 2007: 40 postkort – roman, Cappelen
  • 2008: Ingen dager uten regn – ungdomsroman, Cappelen
  • 2009: Kometkameratene – hørespill, (lydbok) NRK Aktivum
  • 2009: Kometkameratene og månesmilet – barnebok, NRK Aktivum
  • 2011: Grisehjerter – roman, Cappelen Damm
  • 2012: Carla, min Carla – ungdomsroman, Cappelen Damm
  • 2013: Over alle hindre – ungdomsroman, Cappelen Damm
  • 2014: Inghill + Carla = sant – ungdomsroman, Cappelen Damm
  • 2015: Ryktet – ungdomsroman, Mangschou
  • 2015: Neiden 1970 – roman, Cappelen Damm
  • 2018: Vilkår for liv – roman, Cappelen Damm
  • 2019: Buffy By er talentfull – ungdomsroman, Cappelen Damm
  • 2019: Plutselige varmegrader – novellesamling, Cappelen Damm
  • 2020: Buffy By er inspirert – ungdomsroman, Cappelen Damm
  • 2020: Vodka, vann og glasnost – scenetekster, Cappelen Damm
  • 2021: Buffy By er eventyrlysten – ungdomsroman, Cappelen Damm
  • 2022: Kniven i ilden bok 1 i serien Ruijan rannalla - Sanger fra Ishavet – roman, Cappelen Damm

ReferanserRediger

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Ingeborg_Arvola[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NRK (30. april 2009). «Havmannprisen til Arvola». NRK. Besøkt 13. januar 2022. «Havmannprisen er landets eneste nordnorske litteraturpris som hvert år kårer en vinner blant alle landsdelens bokutgivelser. Forfatteren Ingeborg Arvola (f.1974) får prisen for romanen "Ingen dager uten regn".» 
  4. ^ Ingeborg Arvola vant Brageprisen for årets beste roman - vg.no 24. november 2022
  5. ^ «Liv Lundberg er død». Den norske forfatterforening. 12. januar 2022. Arkivert fra originalen 12. januar 2022. Besøkt 12. januar 2022. «Datteren Ingeborg Arvola forteller at hun satt og snakket til henne mens Liv så ut til å sove.» 

Eksterne lenkerRediger

Forrige mottaker:
Karin Fossum
Vinner av Cappelenprisen
delt med Pedro Carmona-Alvarez, Ørnulf Hodne og Anne-Lise Gjerdrum

Neste mottaker:
Erik Fosnes Hansen
og Torbjørn Færøvik
Forrige mottaker:
Jorun Thørring
Vinner av Havmannprisen
Neste mottaker:
Ellen Einan