Hval Sjokoladefabrikk

Hval Sjokoladefabrikk ASA er en norsk næringsmiddelprodusent som først og fremst lager sjokolade. Fabrikken ligger i Sandefjord.

Historie rediger

Hval Sjokoladefabrikk ble etablert i 1996 av gründer Rolf Rune Forsberg. Han er i dag daglig leder og den største aksjonæren i selskapet.

I 2005 lå firmaet notert på den OTC-listen, med tickeren HVAL. Samme høst lanserte Hval Sjokoladefabrikk planer om å etablere en franchisedrevet butikkjede med navnet Sjokoladeriet. I 2007 ble det startet 6 butikker, men det lyktes ikke å gjøre noen av butikkene lønnsomme. Prosjektet ble derfor skrinlagt forholdsvis raskt. Candy King distribuerer i dag Hvals løsvekt-produkter. Disse utgjør 2/3 av brutto omsetning for Hval-produkter. Bedriften hadde en omsetning på 38 millioner og et overskudd på 2,5 millioner i 2011.

Etter at NRKs aktualitetsmagasin Brennpunkt i mars 2015 fortalte at Hval Sjokoladefabrikk ble presset ut av matvarekjedene fordi de som liten aktør ikke ville betale for hylleplass, fikk fabrikken stor medieoppmerksomhet og støtte blant nye kunder.[1][2]

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger