Hitlergutten Quex

tysk propagandafilm fra 1933

Hitlergutten Quex (originaltittel: Hitlerjunge Quex) er en propagandafilm produsert i det nazistiske Tyskland i 1933, og regissert av Hans Steinhoff.

Hitlergutten Quex
orig. Hitlerjunge Quex
Generell informasjon
GenreDramafilm, propagandafilm
Utgivelsesår1933
NasjonalitetTyskland
Lengde95 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiHans Steinhoff[1] Rediger dette på Wikidata
ManusBaldur von Schirach, Karl Aloys Schenzinger, Bobby E. Lüthge Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Karl Ritter
MusikkHans-Otto Borgmann Rediger dette på Wikidata
FotoKonstantin Tschet Rediger dette på Wikidata
KlippMilo Harbich Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeHeinrich George, Claus Clausen, Hans Richter, Hans Deppe, Jürgen Ohlsen, Berta Drews, Hermann Speelmans, Rotraut Richter, Karl Meixner, Franziska Kinz, Ernst Behmer, Rudolf Platte, Reinhold Bernt, Anna Müller-Lincke, Karl Hannemann, Ernst Rotmund, Hermann Braun Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapUFA Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)UFA
Premiere(r)12. september 1933 (München)
19. september 1933 (Det tyske riket)
Eksterne lenker

Handling rediger

Heini Völker er en tenåringsgutt som lever i fattigdom sammen med moren og faren sin. Heinis far, en veteran fra andre verdenskrig, er en arbeidsledig tilhenger av kommunistpartiet. Arrangøren for det lokale kommunist-partiet, en mann ved navn Stoppel, blir venn med Heini og inviterer ham til en utflukt på landsbygda - hvor han påstår at de kan drive med svømming, camping og spill. Heini aksepterer forslaget, og dukker opp ved jernbanestasjonen dagen etter for å reise på utflukten. Flere medlemmer av Hitlerjugend er også der, og skal reise med det samme toget. Men når kommunistene kommer frem til deres egen leir er det bare røyking, alkohol og dans, og ingen av spillene som Heine hadde forventet.

Men i en annen del av skogen kommer Heini over Hitlerjugend-medlemmene som er på camping i nærheten av en innsjø. Heini ser dem gjøre alle tingene han håpet å få være med på, og han blir begeistret over sangene deres. Om morgenen ser Heini på Hitlerjugends morgen-aktiviteter, men Stoppel leter etter ham. Heini gjemmer seg for Stoppel, og tar i stedet en tur inn til den nærmeste byen. Når Heini hjem forteller han moren sin om Hitlerjugend, og synger en av sangene deres for henne. Men faren hans overhører sangen, og banker ham opp. Heini ønsker å bli medlem av Hitlerjugend, og lover å komme til åpningen av deres nye klubb-hus. Han kommer imidlertid sent, akkurat i det noen kommunister angriper Hitlerjugend-medlemmene. Selv om han ikke hadde noe med angrepet å gjøre, er Heini blant dem som blir pågrepet av politiet. De arresterer noen av Hitlerjugend, men ingen kommunister. Når politiet slipper ham løs igjen, blir Heini gjenkjent av Hitlerjugend-medlemmene. De anklager ham for å ha samarbeidet med kommunistene under angrepet.

Stoppel blir imidlertid imponert over at Heini ikke fortalte politiet at det var kommunistene som hadde startet alt bråket. Stoppel fortelelr ham at kommunistene planlegger å angripe Hitlerjugend igjen, senere samme dag. Men Heini er fortvilet, og truer med å fortelle Hitlerjugend om angrepet. Heini informerer også politiet, men de tror heller ikke på ham. Faren til Heini møter tilfeldigvis Heinis troppeleder i Hitlerjugend, Kass. Det er her faren til Heini avslører at han ble skadet under krigen, og at dette er årsaken til at han ikke kan arbeide mer. Kass forsøker å overbevise faren til Heini om å slutte seg til nazistene. Heini bestemmer seg for å flytte inn på et herberge drevet av Hitlerjugend, hvor han til sin forferdelse oppdager at ikke alle medlemmer av Hitlerjugend har så høye moralske verdier som han hadde trodd.

Medvirkende rediger

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger