Grønning

bosetning i Fjord kommune

Grønning er ei grend i Valldalen i Norddal kommune på Sunnmøre. Den ligger om lag 17 km fra kommunesenteret Sylte, mellom Gudbrandsjuvet og Langdal. Fylkesvei 63 fra Romsdal og Trollstigen passerer gjennom bygda.

Grønning
LandNorges flagg Norge
Kart
Grønning
62°19′44″N 7°30′32″Ø

Etter sagaen skal Olav den hellige ha bedt valldølenes høvding, Bruse fra Muri, om å rydde gård på Grønning fordi kornet her aldri ville fryse. Og ifølge historien så har det heller aldri gjort det.

Fra Snorres saga om Olav den hellige, reisen gjennom Valldal til Lesja (nr 179):[1]

Så gikk kongen og alle andre til måltid, da kongen var mett spurte han om det var en seter i dalen ovenfor uren og nær fjellet som de kunne bo i om natten. Bruse sier: 'Det er en seter der som heter Grønningene, men der kan ingen være om nettene på grunn av herjing av troll og vonde vetter som er der på seteren.' Siden sa kongen at de skulle gjøre seg klare, og at han ville være natta over der på setra. Da kom den mannen som stod for kosten til ham og sa at det var fullt opp av mat 'og jeg vet ikke hvor den er kommet fra.' Kongen takker Gud for denne sendinge, og lot lage bører med mat til de bøndene som dro ned dalen, sjøl ble han på setra om natta.

Snorre: Olav den helliges saga (vers 179)[2]

Referanser rediger

  1. ^ Asphjell, Turid mfl. (red): Til seters - setrar i Norddal. Valldal bygdekvinnelag, 2012.
  2. ^ Snorre Sturluson: Norges kongesagaer; språklig bearbeidet av Kjeld-Willy Hansen, John Larsen og Dyre Vaa. Libri Art 1995, s.36.