Georg Herman Krohn

norsk skuespiller

Georg Herman Krohn (født 16. august 1831, død 15. mai 1870) var en norsk skuespiller.

Georg Herman Krohn
Født16. aug. 1831Rediger på Wikidata
Bergen[1]
Død15. mai 1870Rediger på Wikidata (38 år)
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleOlufine Sullustad
FarMichael Krohn
BarnOlaf Krohn
Georg Monrad Krohn
Lully Krohn
Michael Krohn
NasjonalitetNorge
GravlagtVår Frelsers gravlund[2]

Familie rediger

Han var far til skuespilleren Lully Krohn (1862–1947), tegneren Olaf Krohn (1863–1933), ingeniøren Georg Monrad Krohn (1865–1934) og skuespilleren Michael Krohn (1867–1918). Sønnen Georg Monrad Krohn ble far til skuespilleren Lillebil Ibsen (1899-1989).

Karriere rediger

 
Portrett av Georg Herman Krohn på gravminnet på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Kristiania-avisen Aftenbladet bragte den 18. januar 1864 en anmeldelse skrevet av teateranmelderen Hans Bordervik om urpremierenHenrik Ibsens Kongs-Emnerne. Bordervik var lite begeistret for Ibsens drama, og levnet heller ikke skuespillerne noen større ære. Imidlertid trakk han frem Krohn som et lyspunkt:

«Næst efter Repræsentanterne for disse to Hovedroller fortjener Hr. Krohn at nævnes som Jatgeir Skald. Fremsigelsen af Kvadet var lidt stiv; men det kan vel være et Spørgsmaal, om ikke Skylden herfor er vel saa meget at søge i Kvadet som hos Skuespilleren. Rollen er liden, men særdeles smuk, og Hr. Krohn spillede den med en Finhed og Hjertelighed, der synes at maatte anbefale ham til at forsøges i andre Roller end "gamle Notarer."»[3]

Teateranmelderen Kristian Elsters skrev i Aftenbladet (utgitt i Kristiania) den 23. oktober 1869 en svært kritisk omtale av en oppsetning av Henrik Ibsens stykke De unges ForbundChristiania Theater. Hverken stykket eller oppføringen fant nåde. Den eneste av aktørene som vant hans gunst, var Georg Herman Krohn:

«Stykkets bedst tegnede Karakter er Lundestad, og Hr. Krohns Fremstilling af ham var slaaende naturtro. Man kjendte øjeblikkelig Manden igjen deroppe paa Talerstolen, og for hver Replik, som siden faldt, havde man den Fornøjelse at kunne sige: det er ganske rigtig, denne Mand har vi seet og kjendt ude i Livet. Skulde der være noget at udsætte, saa maate det være dette, at han siger enkelte Repliker med en altfor klart fremlagt Bevidsthed om deres satiriske Braad, at Smilet i Begyndelsen er for sødt og for staaende, og Holdningen ikke tung og træg nok. Ingen af disse mulige Brist er dog saaledes fremtrædende, at de svække Billedet i noget Mon, som er at tale om.»[4]

Dødsfall rediger

Da Krohn døde bare 39 år gammel skrev Bjørnstjerne Bjørnson et nekrologisk dikt om ham i Norsk Folkeblad No. 23A. 11. juni 1870.

Referanser rediger

  1. ^ snl.no, besøkt 22. juli 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.begravdeioslo.no, besøkt 22. juli 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Ibsen.nets sider virker ikke lenger lenger og skal være overført til UiO.[1]
  4. ^ Kristian Elsters anmeldelse av De unges forbund på Christiania Theater i oktober 1869.

Eksterne lenker rediger