Åpne hovedmenyen

Göran Sonnevi

svensk forfatter
Göran Sonnevi
Goran Sonnevi, vinnare av Nordiska radets litteraturpris 2006 (cropped).jpg
Göran Sonnevi i 2006
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org
Født2. oktober 1939 (80 år)
Lund
Utdannet ved Lunds universitet
Beskjeftigelse Språkforsker, lyriker, oversetter, skribent
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser

Göran Sonnevi (født 2. oktober 1939 i Lund, Sverige) er en svensk lyriker og oversetter.

Sonnevi vokste opp i Halmstad. Han studerte litteraturvitenskap ved universitetet i Lund, og har også biblioteksutdanning. Han har i mange år bodd i Järfälla utafor Stockholm.

Sonnevi regnes som en av Sveriges mest betydningsfulle poeter. Han betegnes gjerne som en politisk og filosofisk forfatter. I 2006 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Oceanen (fra 2005). Han har dessuten mottatt en rekke nasjonale litteraturpriser.

BibliografiRediger

  • 20121961Outfört
  • 1963Abstrakta dikter
  • 1965ingrepp-modeller
  • 1967och nu!
  • 1969Det gäller oss. Dikter 1959-1968
  • 1970Det måste gå
  • 1972Det oavslutade språket
  • 1974Dikter 1959-1973
  • 1975Det omöjliga
  • 1979Språk; Verktyg; Eld
  • 1981Dikter 1959-1972, rev. utg.
  • 1981Små klanger; en röst
  • 1983Dikter utan ordning
  • 1987Oavslutade dikter
  • 1991Trädet
  • 1996Mozarts tredje hjärna
  • 1998Klangernas bok
  • 2005Oceanen
  • 2012Bok utan namn
  • 2017Sekvenser mot Omega
  • 2019Det osynliga motstyckets bok

På norsk finnes Et ansikt (1995), dikt i utvalg og oversettelse ved Geir Gulliksen, og Din vinge, som bærer meg. Utvalgte dikt 1996–2005, i utvalg og gjendiktning ved Espen Stueland.

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ http://www.svenskaakademien.se/press/bellmanpriset-10
  2. ^ «Gunnar Ekelöf-priset 2013 tilldelas Göran Sonnevi» (svensk). Gunnar Ekelöf-sällskapet. Besøkt 2. september 2017. 
  3. ^ «Bellmanpriset» (svensk). Svenska Akademien. 20. desember 2016. Besøkt 2. september 2017. 


Forrige mottaker:
Sigurjón Birgir Sigurðsson
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Sara Stridsberg