Göran Sonnevi

svensk forfatter
Göran Sonnevi
Goran Sonnevi, vinnare av Nordiska radets litteraturpris 2006 (cropped).jpg
Göran Sonnevi i 2006
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org
Født2. oktober 1939Rediger på Wikidata (81 år)
LundRediger på Wikidata
Utdannet ved Lunds universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lingvist, lyriker, oversetter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser

Göran Sonnevi (født 2. oktober 1939 i Lund, Sverige) er en svensk lyriker og oversetter.

Sonnevi vokste opp i Halmstad. Han studerte litteraturvitenskap ved universitetet i Lund, og har også biblioteksutdanning. Han har i mange år bodd i Järfälla utafor Stockholm.

Sonnevi regnes som en av Sveriges mest betydningsfulle poeter. Han betegnes gjerne som en politisk og filosofisk forfatter. I 2006 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Oceanen (fra 2005). Han har dessuten mottatt en rekke nasjonale litteraturpriser.

BibliografiRediger

  • 20121961Outfört
  • 1963Abstrakta dikter
  • 1965ingrepp-modeller
  • 1967och nu!
  • 1969Det gäller oss. Dikter 1959-1968
  • 1970Det måste gå
  • 1972Det oavslutade språket
  • 1974Dikter 1959-1973
  • 1975Det omöjliga
  • 1979Språk; Verktyg; Eld
  • 1981Dikter 1959-1972, rev. utg.
  • 1981Små klanger; en röst
  • 1983Dikter utan ordning
  • 1987Oavslutade dikter
  • 1991Trädet
  • 1996Mozarts tredje hjärna
  • 1998Klangernas bok
  • 2005Oceanen
  • 2012Bok utan namn
  • 2017Sekvenser mot Omega
  • 2019Det osynliga motstyckets bok

På norsk finnes Et ansikt (1995), dikt i utvalg og oversettelse ved Geir Gulliksen, og Din vinge, som bærer meg. Utvalgte dikt 1996–2005, i utvalg og gjendiktning ved Espen Stueland.

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ http://www.svenskaakademien.se/press/bellmanpriset-10
  2. ^ «Gunnar Ekelöf-priset 2013 tilldelas Göran Sonnevi» (svensk). Gunnar Ekelöf-sällskapet. Besøkt 2. september 2017. 
  3. ^ «Bellmanpriset» (svensk). Svenska Akademien. 20. desember 2016. Besøkt 2. september 2017. 


Forrige mottaker:
Sigurjón Birgir Sigurðsson
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Sara Stridsberg