Fredfonna

isbre på Spitsbergen, Svalbard

Fredfonna er en 4,5 km lang og 10 km² stor isbre (platåbre) langt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i nordøstlige Sørkapp Land. Breen strekker seg fra Fredkollen (556 m) i sør og nordover langs østveggen av den svært smale fjellryggen Isryggen (497 m), som såvidt skiller breen fra den helt parallelt gående Austjøkulen. De to breene renner sammen mot nord og danner da Mendelejevbreen som når havet i Brepollen innerst i Hornsund. I nordøst støter isen mot Scott-Ruudfjellet (650 m). I sør grenser den direkte mot Øydebreen som fortsetter sørover til havet i Isbukta. Den har ingen morene.

Fredfonna
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal10 km²
Lengde4,5 km
Beliggenhet
Fredfonna ligger i Svalbard
Fredfonna
Fredfonna
Fredfonna (Svalbard)
Fredfonna er den rette breen ovenfor bildets midtakse som kommer inn fra sør (høyre billedkant) og renner nordover (venstre) på baksiden av den rette Isryggen og i bildets sentrum munner ut i Mendelejevbreen som fortsetter til bukta Brepollen.

Via høye og bratte fjellpass har breen forbindelse til Svalisbreen i nordøst (Mariepasset), Pulkovobreen i sørøst, Øydebreen i sør, og Austjøkulen i sørvest.

Breen er oppkalt etter fred, dvs den rolige breen.[1]

Referanser rediger

  1. ^ Fredfonna Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 10. mars 2013