Øydebreen

isbre på Spitsbergen, Svalbard

Øydebreen er en 4,5 km lang og 17 km² stor isbre langt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i Sørkapp Land. Breens lengderetning er orientert nord-sør og strekker seg fra Vasil'jevbreen i sør til Fredfonna i nord, og får i øst tilsig av sidebreen Pulkovobreen. Breen har forbindelse mot Austjøkulen i vest via det smale Isryggpasset. Den er en innlands forbindelsesbre mellom disse breene - sentralt plassert i Sørkapp Land. Grensen mot Fredfonna i nord er et høydedrag i forlengelsen av fjjellet Fredkollen (556 m).

Øydebreen
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal7 km²
Lengde4,5 km
Beliggenhet
Øydebreen ligger i Svalbard
Øydebreen
Øydebreen
Øydebreen (Svalbard)

Omkringliggende avgrensnende fjell omfatter fra nord og med klokken, Fredkollen (556 m), Pulkovobreen, Øydeknuten (455 m), Vasil'jevbreen, og videre i sørvest Gedenovfjellet (456 m) som en smal nord-sør fjellrygg langs hele vestsiden mot Austjøkulen, og videre helt i nordvest Isryggen (497 m) før Fredfonna starter nordover. Breen har ingen vesentlige morener.

Navnet betyr «den øde breen».[1]

Referanser rediger

  1. ^ Øydebreen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 11. mars 2013
 
I øvre høyre del av landmassen på dette bildet, ser vi tydelig Pulkovobreen som en slak hengebre omgitt av fjell, renne sørvestover og ned i Øydebreen som fortsetter sørover og videre ut av høyre bildekant. Vi ser tydelig Isryggen som en lang, smal fjellrygg på hitsiden av breen, avbrutt av Isryggpasset og fortsetter som Gedenovfjellet-ryggen videre sørover.