Frederikssund er en kjøpstadsby nord på den danske øya Sjælland, ved Roskilde Fjord. Byen har 15 654 innbyggere (2013).[1] Byen er beliggende i Frederikssund kommune i Region Hovedstaden.

Frederikssund
Rådhuset

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionHovedstaden
KommuneFrederikssund
Oppkalt etterFrederik III av Danmark og Norge
Høyde o.h.17 meter
Kart
Frederikssund
55°50′26″N 12°03′49″Ø

Historie rediger

 
Frederikssund omkring 1900

Det er gjort tallrike funn i Frederikssundsområdet, som viser at det har bodd mennesker her siden jegersteinalderen.[2] I middelalderen lå her kun et lite ferjested. Området var ubebodd og ferjen var bare en pram som ble trukket over Roskilde Fjord med tau.

Da Frederik II1560-tallet begynte oppføringen av Frederiksborg slott i Hillerød, fikk ferjestedet betydning ved transport av kongens byggematerialer.

I 1652 ble Frederikssund navngitt av den sittende konge Frederik III, men det var først på 1700-tallet, hvor flere handlende bosatte seg, at det oppsto et egentlig bysamfunn.

I 1810 fikk byen kjøpstadsrettigheder. Til kommunalreformen i 2007 var byen en del av Frederiksborg Amt, men ligger nå i Region Hovedstaden.

Attraksjoner rediger

 
Frederikssund kirke

Byen er kjent for sitt årlige vikingespill i juni-juli, en tradisjon som har pågått siden 1952. Spillet foregår på Kalvøen, hvor det også finnes en vikingboplass. En annen attraksjon er J.F. Willumsens museum.

Det er forbindelse med Hornsherred via Kronprins Frederiks Bro, innviet i 1935. I 1879 åpnet jernbaneforbindelsen til København, og fra 1989 kjører det S-tog fra samme by.

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger