Fossile knelere

Wikimedia-listeartikkel

Fossile knelere (Mantodea) er en gruppe av insekter. Det antas at knelerne er en gammel insektgruppe, men man kjenner ikke svært mange fossile arter.

Fossile knelere
Nomenklatur
Mantodea
Burmeister, 1838
Populærnavn
knelere
Hører til
insekter,
leddyr,
protostomier
Økologi
Antall arter:
Inndelt i

Utseende rediger

Middelsstore til svært store, avlange, nokså langbeinte insekter. Hodet var nokså lite, med skarpe, bitende munndeler, korte, trådformede antenner og store fasettøyne som ofte stod litt opp som "hornbriller". I likhet med de moderne knelerne hadde de trolig en svært fleksibel "hals" som muliggjorde betydelige bevegelser av hodet. Beina hadde lange hofter, noe som også gir god beveglighet, forbeina ved omdannet til et fangstorgan der den krumme leggen griper an mot krumningen i låret, begge med skarpe pigger på kontaktflatene. Mellom- og bakbeina var lange og tynne. De hadde to par vinger med fint årenett (av og til reduserte), forvingene har smale og noe harde, bakvingene brede, tynne og membranøse. Bakkroppen var vanligvis noe flattrykt. Nymfene lignet de voksne bortsett fra at de ikke hadde utviklede vinger og kjønnsorganer.

Levevis rediger

I likhet med de nålevende artene var de fossile knelerne landlevende rovdyr som stort sett satt stille i vegetasjonen, godt kamuflert, og ventet på at et bytte skulle komme innen rekkevidde. Dette ble så grepet med de piggete forbeina.

Fossiler rediger

Siden knelerne er store insekter, er det nesten bare nymfestadier som er funnet i rav, men det finnes en del avtrykksfossiler av voksne knelere.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Litteratur rediger

  • Penney, D. og Jepson, J.E. (2014) Fossil Insects. An introduction to palaeoentomology. Siri Scientific Press, Manchester, 223 sider. ISBN 978-0-9574530-6-7.


Eksterne lenker rediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for arter i Wikidata