Fossile øyenstikkere

Fossile øyenstikkere er en artsrik gruppe med mange godt bevarte fossiler tilbake til trias.

Fossile øyenstikkere
Cratostenophlebia schwickerti
Nomenklatur
Odonata
Hører til
insekter,
leddyr,
protostomier
Økologi
Antall arter: flere hundre
Utbredelse: utdødd
Inndelt i

Utseende rediger

De fossile øyenstikkerne skiller seg ikke vesentlig fra de moderne i utseende - de er middelsstore til store insekter med fire nokså like, store, membranøse vinger med mange årer og tydelig vingemerke, lang, tynn bakkropp der hannen har utviklet sekundære kjønnsorganer foran på bakkroppen, store fasettøyne og bitende munndeler, en thorax der undersiden er vridd forover, og piggete bein til å gripe byttedyr.

Levevis rediger

Det er all grunn til å tro at de utdødde øyenstikkerne hadde lignende levevis som de nålevende, med nymfer som var vannlevende rovdyr og voksne som er rovdyr som jager i luften.

Fossiler rediger

De fleste av de nålevende familiene er også kjent som fossiler. Fossiler som blir plassert i den «moderne» ordenen Odonata er kjent fra perm til nåtid. Imidlertid bør de svære artene i gruppen Meganisoptera fra karbon og perm kanskje også regnes som primitive øyenstikkere.

Systematisk inndeling rediger

Det er beskrevet over 1000 arter av fossile øyenstikkere, men det er sannsynlig at en del av dem er synonymer.

Treliste

Litteratur rediger

  • Penney, D. og Jepson, J.E. (2014) Fossil Insects. An introduction to palaeoentomology. Siri Scientific Press, Manchester, 223 sider. ISBN 978-0-9574530-6-7.


Eksterne lenker rediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for arter i Wikidata