Flystasjon Aalborg (dansk: Flyvestation Aalborg) er en dansk flystasjon ved Vadum ca. 10 km nordvest for Aalborg. Flystasjonen, som deler bane med Aalborg lufthavn, er hjemsted for transportfly av typene C-130 Hercules og CL-604 Challenger, Jægerkorpset samt et hovedverksted.

Til daglig samarbeides det med Aalborg lufthavn om flyveledelsen, katastrofeberedskapen og vedlikeholdelsen av de flyveoperative installasjonene, således at både den militære og den sivile lufttrafikken tilgodeses.

Historie rediger

Den første flyplass ved Aalborg ble opprettet den 29. mai 1938 av Aalborg og Nørresundby kommuner, med det formål å etablere en fast flyforbindelse til København. Plassen hadde da en utstrekning på 2 km².

Under annen verdenskrig okkuperte tyskerne lufthavnen den 9. april 1940, ved det man betrakter som den første luftbårne operasjon gjennomført under krig. Allerede den 10. april opererte mere enn 50 tyske transportfly fra lufthavnen. Tyskerne gikk straks i gang med en utbygning, og anla under krigen en av Nord-Europas største flystasjoner.

Etter kapitulasjonen den 5. mai 1945 overtok Royal Air Force (RAF) kommandoen og destruerte de 270 tyske flyene som var plassert på stasjonen. Området ble dessuten anvendt som flyktningleir for tyskere og polakker. Den 1. januar 1946 overgav RAF stasjonen til Indenrigsministeriet og i 1947 ble den igjen tatt i bruk som sivil lufthavn.

Åpningen av Flystasjon Aalborg rediger

Med Danmarks medlemskap i NATO i 1949 ble det behov for stasjonen til det flyvåpen som skulle oppbygges i 1950, og den 8. januar 1951 oprettet Flyvevåbnet Flystasjon Aalborg.

Eksterne lenker rediger